Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-11-23 07:39:00

Nyomoz a rendőrség, az elődök örökségétől szabadulna Siófok

Több százmilliós hűtlen kezelés gyanúja, 99 évre „gombokért” bérbe adott étterem az Aranyparton, 150 fős szemétszállítási VIP-lista, 80 milliós bevétel ellenére 200 milliós reklámköltség, be nem hajtott kötbérek – ilyen és ehhez hasonló ügyekben nyomoznak ismeretlen tettes ellen a veszprémi rendőrök, miután Siófok polgármestere feljelentést tett az önkormányzat egyik cégének átvilágítása után. A helyi Fidesz nem szerette volna, hogy a jelentés nyilvánosságra kerüljön. A dokumentumot kiperlő lakost valaki megfenyegette.

Nyomoz a rendőrség, az elődök örökségétől szabadulna Siófok

A legutóbbi önkormányzati választásokon csúfos vereséget szenvedett a Balaton parti város húsz évig regnáló fideszes polgármestere. A helyiek szerint Balázs Árpád „uralmát” népítélet söpörte el.

A vele szemben 66 százalékos eredménnyel diadalmaskodó Lengyel Róbert, korábbi rendőrkapitány ugyanakkor abszolút Fidesz többségű képviselő-testülettel néz farkasszemet.

Lengyel Róbert azt mondta lapunknak, hogy helyzete azért nem állítható párhuzamba az „esztergomi modellel”, mert Siófokon megköttetnek az ésszerű kompromisszumok a város működőképességének fenntartása érdekében. „Az előterjesztések döntő többsége ellenszavazat nélkül átmegy, igaz, vannak olyan kérdések, ahol nem közelednek az álláspontok” – meséli a polgármester, és nyilvánvaló, hogy a botrányt okozó jelentésre gondol.

lengyel róbert (forrás: facebook.com)Lengyel Róbert (Forrás: facebook.com)

Fékezett csontvázhullás

2014 decemberében a képviselő-testület egyhangú határozatot hozott a siófoki önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Balaton-Parti Kft. előző öt gazdasági évére vonatkozó átvilágítása érdekében. Az adószakértő-közgazdász végzettségű alpolgármester által vezetett ellenőrző csoport három hónap alatt végezte el a munkát, majd a jelentés májusban a képviselő-testület elé került. Itt kezdődtek a bajok, ugyanis

a Fidesz frakció levetette a napirendről a dokumentum megtárgyalását, illetve az annak tartalmából szükségképpen következő személyi döntések meghozatalát.

Mivel a polgármester úgy érezte, hogy a jelentés alátámasztani látszik azokat az urbánus legendákat, miszerint az önkormányzat egyes cégei elődje idejében kifizetőhelyként működtek, feljelentést tett hét különböző és részben folytatólagosan elkövetett bűncselekmény (lopás, csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és okirat hamisítás) gyanúja miatt. Az ügyekben elfogultság miatt kizárt somogyiak helyett a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya kezdte meg a nyomozást.

100 év 20 millióért

Kérdésünkre Lengyel Róbert ismertette, hogy két ügyben a Balaton-Parti kft. érintett, a többi a város hulladékgazdálkodásához kapcsolódik. A polgármester akkor fogott gyanút, hogy valami nem stimmel a lakossági szemétszállítási díjakat kiszámlázó céggel, amikor az új ügyvezető neki is helyet ajánlott azon a 150 nevet tartalmazó VIP listán, amely 2014-ben a többségi állami tulajdonú Zöldfok Zrt. alkalmazottai mellett Siófok prominenseinek egy részét is (pl. ügyvédek, orvosok) mentesítette a hulladékelszállítási díj befizetése alól.

A Balaton-parti Kft. egyébként a szakértők által vizsgált időszakban jogosulatlanul szedett be 51 millió forint szemétszállítási díjat a parti üzletektől, amellyel nem csak a hulladékgazdálkodás rendjét sértették meg, hanem – az engedély nélküli szemétbegyűjtéssel – a közegészség elleni bűncselekményt is megvalósítottak.

(forrás: facebook.com)(Forrás: facebook.com)

„Több százmillió forint felhasználását kell tisztázniuk az érintetteknek a büntetőeljárás keretében” – magyarázta a városvezető, és megerősítette azt az értesülésünket, hogy nagyságrendileg 800 millió forint a Balaton-Pati kft. adósságállománya. Ennek egyik oka szerinte a cég erősen kifogásolható szerződéskötési gyakorlata. A polgármester példát is mondott:

a város legfrekventáltabb vízparti sétányán található egyik éttermet a kft. ügyvezetése 2111-ig, vagyis 99 évre adta bérbe mindössze 20 millió forintért.

De olyan kedvezményt is biztosítottak egyes bérlőknek, hogy ha egy összegben fizetik be a három évre vonatkozó bérleti díjat, akkor az azt követő tíz évben már nem kell fizetniük az önkormányzati terület használatáért. Mivel a városnak nem érdeke saját cégeinek bedőlése, csak idén már több százmillió forint tőkeinjekcióval mentették meg az összeomlástól a holdingot – mesélt Lengyel Róbert, és részben azzal magyarázta a Fidesz viszonyát a jelentéshez, hogy – miként az előző ciklusban is – az inkriminált kft. felügyelőbizottságának elnöke egyben a képviselőtestület pénzügyi bizottságának elnöke is.

Ilyen igényes a Fidesz

A városi Fidesz frakció másképp magyarázza idegenkedését az átvilágítás eredményétől. Vezetőjük, Szajcz Adrián nyilatkozatának elküldésével válaszolta meg az atv.hu kérdéseit. Ebből kiderül, hogy álláspontjuk szerint

a jelentés „egyoldalú”, „hiányos”, továbbá a „készítők szándéka és elfogulatlansága is megkérdőjelezhető”. Végül a dokumentum felszínességére hivatkozva szavazták le napirendre vételét, nem is egyszer, hanem kétszer.

Másodjára azonban már kitaláltak egy életképes alternatívát: a további átvilágítások végrehajtására kérjék fel az Állami Számvevőszéket (ÁSZ).

Szajcz Adrián, bekalkulálva az állami ellenőrző hatóság túlterheltségét, azt indítványozta, hogy ha az ÁSZ nem tudja beilleszteni Siófokot a 2016. évi ellenőrzési tervébe, akkor pályáztatás útján egy külső, független audit céget bízzon meg az önkormányzat a feladattal. A polgármester kapva kapott a javaslaton és a képviselőtestület szeptemberi ülésén egy másik önkormányzati cég, a Siótour kft. átvilágítását kezdeményezte a Fidesz által javasolt metódussal, ám a kormánypárti többség nem engedte szavazásig ötletét.

Meghiúsult bizniszek

Időközben egy siófoki lakosnak elege lett abból, hogy a nép megint a politikusok miatt nem ismerheti meg a valóságot, és pert indított az önkormányzat ellen a jelentés kiadására. Legnagyobb meglepetésére nyert: a Kaposvári Járásbíróság kimondta, hogy a szabálytalanságok, jogsértések tucatjait felsorakoztató anyag közérdekű adatnak minősül. A városháza november elején megküldte az iratokat a felperesnek, egyben honlapján mindenki számára hozzáférhetővé tette azokat.

Bozai Ágota műfordító elmondta portálunknak, hogy keresete beadása után válogatott trágárságok kíséretében kétszer is megfenyegették.

bozai Ágota (forrás: snipview.com)Bozai Ágota (Forrás: snipview.com)

Ő azonban hajthatatlan maradt, hiszen nem magát képviselte, hanem azokat a „bennszülött siófokiakat”, akik úgy érezték, Balázs Árpádot népharag fosztotta meg székétől, és eljött az elszámoltatás ideje. A lokálpatrióták képviselője úgy tudja, készülő „bizniszeket” hiúsított meg a fideszes polgármester bukása, ide értve egy Andy Vajnával tervezett projektet is.

Figyelmesen elolvasta a neki köszönhetően nyilvános iratanyagot, és arra a megállapításra jutott, hogy a Balaton-Parti kft. ügyvezetőjét azonnal le kellett volna váltani pozíciójából, és ez csakis a helyi Fidesz miatt maradt el. Nem aggódik azonban, mert – mint mondja – a rendőrségi nyomozás gondoskodik róla, hogy Baráth István mostanában „ne aludjon nyugodtan”.

Reklámtábla és egymilliós asztal

„A reklám- és marketingdíjak indokoltsága megkérdőjelezhető, nem kellően megalapozott, alátámasztott. A szerződések nem jogszerűek, azok tartalmát nem tartották be, díjai irreálisan magasak” – áll a kft. elmúlt öt évét vizsgáló jelentésben. A részletekből kiderül, hogy

miközben tavaly a strandok jegybevétele 70 millió forint volt, ez idő alatt a Balaton-Parti kft. reklám- és marketingcélú kiadásai megközelítették a 200 millió forintot.

De az azt megelőző évben is elköltöttek 61 milliót erre a célra.

A reklámkiadásokból a vizsgált szerződések fényében siófoki futballklub profitált a legtöbbet (78,7 millió). A velük kötött szerződés egyik 20 milliós tétele a klub honlapjáról a kft-jére mutató link létrehozásáért járt, ám a számítástechnikai bravúr végül nem sikerült. De a kézilabdaklub sem panaszkodhat: 42 millió forintot kaptak azért, hogy öt hazai bajnoki meccs alkalmával egy darab kétszer egy méteres reklámtáblát helyezzenek el csarnokukban.

Fájdalmasan érinthették a kormánypárti képviselőket a Tanhoffer-villára vonatkozó megállapítások is. A patinás épületet a szakmai anyag szerint fölösleges volt luxusüdülővé alakítani, hiszen megfelelő mennyiségű négycsillagos szálloda áll a város vendégeinek rendelkezésére, ráadásul a nettó 381 millió forintos beruházás a „város anyagi erőforrásinak jelentősen eltúlzott felhasználásával történt”.

Az átvilágítók túlzásnak érezték emellett a 300 ezer forintos foteleket és az 1 millió forintos étkezőasztalt is, továbbá sérelmezték, hogy a kivitelezők nem hajtottak be hozzávetőlegesen 40 millió forint kötbért.

A dokumentum szerzői emellett említést tesznek 27 milliós ügyvédi költségekről is, melynek egy részét Bozai Ágota szerint a Fidesz helyi elnöke, Fábián Károly kapta 180 ezer forintos havi jogtanácsosi díj formájában. Tőle tudjuk azt is, hogy a jelentés alapján „botrányosan” sok pénzt felemésztő Siófoki Hírek című önkormányzati fenntartású lap a volt polgármester unokaöccsének főszerkesztésében készül. De előkerül még az anyagból illemhelyeket üzemeltető romák hamisított aláírásának gyanúja, 443 ezer forint „kutyával kapcsolatos költség” és értelmetlenül kötött szaktanácsadói, illetve sajtószóvivői szerződés is.

Nem mi voltunk

„A Balaton-Parti kft.-nél lefolytatott átfogó ellenőrzés megállapításainak nagy részét elfogadjuk, több helyen azonban észrevételeket tettünk” – írja terjedelmes levelében a cég ügyvezetője, aki szerint a feltárt hiányosságok inkább a „korábbi gyakorlatra vonatkoznak”, ugyanakkor a „további racionalizálásra vonatkozó javaslatokat” elfogadják, és a „belső ellenőrzési rendszerük erősítésére” tesznek ígéretet. Baráth István egyebekben a tulajdonos önkormányzatot teszi felelőssé, amelynek vezetője a vizsgált időszakban a fideszes Balázs Árpád volt.

Ajánlom

További belföldi híreink