Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-11-20 13:43:00

Jávor: Ideiglenesen szükség lehet a határellenőrzés visszaállítására

A menekültkrízisre, illetve az ezzel járó biztonságpolitikai problémákra olyan megoldásokat kell találni, amelyek nem vezetnek az uniós alapértékek elvesztéséhez – ezt Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő mondta az ATV Start című műsorában.

Jávor szerint a menekülthullámot kihasználva rossz szándékkal érkezők kiszűrése céljából szigorításokra, és ideiglenesen akár a belső határok ellenőrzésének visszaállítására is szükség lehet, közös érdekünk azonban, hogy a schengeni rendszer fennmaradjon.

Jávor beszélt az Európai Bizottság döntéséről is, amelynek értelmében kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a paksi bővítés miatt. A PM-es EP-képviselő szerint a testület döntése igazolja a Paks II bírálóinak álláspontját, miszerint amellett, hogy a beruházás rendkívül drága, tovább növeli hazánk Oroszországtól való függőségét. Jávor emlékeztetett, a bizottság nem az oroszokkal kötött megállapodást kifogásolja, hiszen ezt az Euratom egyezmény nem tiltja, ugyanakkor minden tagállamnak be kell tartania az uniós közbeszerzési szabályokat. Ez azt jelenti, hogy ha nem állnak fenn speciális körülmények, akkor a projektre nyílt pályázatot kell kiírni, ahol mindenki egyenlő esélyekkel indul – magyarázta.

atv.hu / J. I

 

Ajánlom

További belföldi híreink