Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-11-18 12:20:00

Kiemelkedő támogatást kapott Magyar Gyermekonkológiai Hálózat

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány 24 millió forintot adott át a Magyar Gyermekonkológiai Hálózat képviselőinek. A támogatásból az intézmények közel húsz, a legkorszerűbb technikát képviselő orvostechnikai berendezést és eszközt tudnak megvásárolni.

Kiemelkedő támogatást kapott Magyar Gyermekonkológiai Hálózat

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500 - 2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10 százaléka élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75-80 százaléka sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére.

Magyarországon körülbelül 350 gyermek esik a rák áldozatává évente – e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie.

„12 éve segítünk a leukémiás gyermekek helyzetén, így tanúi vagyunk, hogy egyre több rákos gyermeket tud az orvostudomány hatásosan kezelni. Ehhez azonban elengedhetetlen feltétel egyrészt a modern orvostechnikai eszközök elérhetősége, másrészt az érintett családok anyagi és lelki támogatása. (…)


Megalakulásunk óta több, mint 76 milliót adtunk át az érintett családoknak rendszeres, jelenleg havi 20.000 Ft-ban meghatározott anyagi támogatás útján.

Soha egyetlen nálunk jelentkező rászoruló, leukémiás vagy rákos gyermeket nevelő családot nem utasítunk el” – mondta el Fodor Zsuzsa, az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kurátora az alapítvány szerdai sajtótájékoztatóján.

A közhasznú alapítvány adományát életmentő berendezések megvásárlására fordítják az ország 8 intézményében. A budapesti kórházak mellett a debreceni, szegedi, miskolci, pécsi és szombathelyi intézmények is 3-3 millió forint támogatást kapnak intézményenként. A berendezések az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás gyermeknél a legoptimálisabb kezelést teszik lehetővé a legmodernebb orvostechnikai berendezésekkel.

„Az Alapítvány most új kampányt indított, hogy a Magyar Gyermekonkológia Hálózat tagja, a Heim Pál Gyermekkórház onkológiai osztálya be tudjon szerezni egy modern, a legfejlettebb technikát képviselő véralvadás-diagnosztikai készüléket. Ez a készülék a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen az életveszélyes, vérzéses állapotok elhárításában, valamint sikeres gyógyításuk során” – mondta el a sajtótájékoztatón Fodor Zsuzsa.

A leukémiás és rákos gyermekeknél – mind betegségük, mind pedig annak kemoterápiás kezelése következtében – kialakulhatnak szövődmények, amelyek a véralvadási zavar mentén hirtelen fellépő vérzéseket okozhatnak. Ez a kritikus állapot akut életveszéllyel is járhat, hiszen ilyenkor a gyermek akár el is vérezhet. A véralvadás-diagnosztikai készülék – amely mintegy 8 millió forint - egy olyan, ultramodern orvostechnikai berendezés, amely vérzés esetén a véralvadás rendszer mérhető, pontos adataira támaszkodva segít az orvosnak egy úgynevezett célzott véralvadási terápia kialakításában.

Az Alapítvány 2003-as megalakulása óta több mint 693 millió forintot tudott átadni magyarországi gyermekkórházak onkológiai osztályainak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink