Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-11-02 06:57:00

Merkel ügynök, Hobo tehetségtelen volt, Feró minden pártot lehúzott

Schuster Lóránt államilag futatott zenekarokról, ügynököről és aktuálpolitikai kérdésekről is beszélt a Várkert Bazárban. A P. Mobil főnöke senkit nem kímélt.

Merkel ügynök, Hobo tehetségtelen volt, Feró minden pártot lehúzott
Schuster Lóránt

A Cseh Tamás Program keretében rendszeres poptörténeti beszélgetéseket tartanak a Várkert Bazár Déli palotájában. Az „Azok a régi csibészek” sorozat vendége volt korábban Németh Alajos, Bródy János és Nagy Feró is. A legutóbbi beszélgetést múlt hét csütörtökön rendezték, ezúttal Schuster Lóránt mesélt.

Schuster Lóránt 1949. májusában született Budapesten. A kommunista vezetés tíz éven át nem engedélyezte, hogy együtteseinek, a Gesarolnak – melynek betiltották a nevét –, majd a P. Mobilnak lemeze jelenjen meg. Schuster nem játszik hangszeren és nem énekel szólót,  hanem a színpadon egyfajta showmanként az a dolga, hogy hangulatba hozza a közönséget. Emellett ő intézi az együttes ügyeit és a dalszövegek nagy részét is ő írja. A P. Mobil vezetője tagja volt a MIÉP-nek, 1998-ban az önkormányzati választásokon a Fővárosi Közgyűlés képviselőjévé választották.

A száz fős közönség a sorozat két állandó házigazdája, Poós Zoltán író, és Csatári Bence történész társaságában halgathatta végig Schuster Lóránt meglehetősen karcos és sokszor meredek állításokkal tűzdelt emlékeit.

Korda Gyuri bácsi és a rock

A beszélgetés elején a konferáló könnyűzenének titulálta a rockot, amit a P. Mobil vezetője rögtön ki is kért magának. Leszögezte, hogy a rock nem könnyűzene, és felmegy benne a pumpa, ha arról hall, hogy valahol rockmúzeumot nyitottak, „mert milyen rockzene a Korda Gyuri bácsi meg az összes többi?”

korda györgyKorda György

A rendezvény ezután hamar átcsapott heavy metálba, néha úgy éreztem magam, mint egy rögtönítélő bíróságon. Schuster ötpercenként karaktergyilkosságot követett el, a közönség hol hangosan nevetett, hol hüledezett. A házigazdák nem próbálták ellenpontozni az elhangzottakat, nem tettek fel kényelmetlen kérdéseket.

Neoton, Hobo

A P. Mobil is lehetett volna olyan sikeres zenekar, mint a Neoton Família, csakhogy Erdős Péter, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat popmenedzsere nem Schuster Lórántba, hanem Csepregi Évába volt szerelmes, indított Schuster, aztán Erdős a kétórás előadás alatt még többször megkapta a magáét – a közönség elégedettségére.  


Földes Lászó Hobo sem úszta meg, főként apja 1956-os szerepe miatt. Schuster beszámolója szerint Földes László belügyminiszter-helyettesként „erőltette” a kemény fellépést, melynek következtében „sok száz ember lett sortűz áldozata”.

Azt állította, hogy miután Kéri Edit könyvet írt a forradalomról, Hobó felhívta a szerzőt, és hosszú percekig k. anyázta, hogy hogy mer ilyet írni az apjáról. „A Földes László hogyan lett volna fekete bárány? Amikor azt nyilatkozta, hogy a lemezbolt kirakatába a Vörösmarty téren téglát kellett dobni, közben a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat komolyzenei klubjának a vezetője volt, két titkárnővel” – állította Schuster.  

földes lászlóFöldes László

Schuster egyébként megkérdőjelezte Földes tehetségét is, akit elmondása szerint két évig vittek a P. Mobillal koncertezni, „de a közönség rühellte, nem tudott beszállni, nem tudott kiszállni”.

Földes László Hobo történelem-népművelés szakon diplomázott. A hatvanas évek végén kezdett dalszövegeket írni a legendás Kex együttesnek. Több filmben is feltűnt, 1972-ben az Élet és irodalomban jelent meg első novellája. A hetvenes években alkalmanként fellépett a P. Mobillal, saját zenekarát 1978-ban alapította meg Hobo Blues Band néven, mintegy harminc album fűződik a nevéhez. A Kossuth-díjas előadóművész februárban töltötte a  hetvenedik életévét, jelenleg is irodalmi estjeivel járja az országot.

Schuster azt állította, hogy ezek után Hobo elkezdett gyűlölködni, cikkeket jelentetett meg róluk az akkori Népszabadságban, ő azonban csak egyetlen egyszer válaszolt neki egy idézettel, amit Rákosi emlékirataiból másolt ki, és arról szólt, hogy Mező Imre, Födes és „más zsidó elvtársak” megkeresték  Rákosit a problémáikkal, Schuster pedig csak annyit írt hozzá: apák és fiúk, semmi nem változik.  

Galla, „akirők tudjuk, kicsoda”

Galla Miklósról is szó esett röviden, aki egykor a P. Mobil szövegeit fordította magyarról angolra. „Azokat a szövegeket a Galla Miklós írta, aki tudjuk, hogy kicsoda, humoristába’ nyomja. Annak idején is humorista volt, csak zenében. Vicces volt amit csinált… Na mindegy!” – mesélte Schuster, majd némi keserű felhanggal hozzátette: akkoriban 5000 forintot fizetett Gallának egy dal lefordításáért, miközben 20-30 ezer forintért balatoni telket lehetett kapni kis házzal.

galla miklósGalla Miklós

Vikidál, az ügynök

Schuster Vikidál Gyulát, a P. Mobil korábbi énekesét sem kímélte. Nem ok nélkül, az énekesről ugyanis kiderült, hogy Dalos fedőnéven Schusterről is jelentett a kommunista titkosrendőrségnek. Az rocker elmondása szerint ezt Nagy Feró kartonjából olvasta ki, azóta sem békültek ki Vikidállal.


„Ha annak idején megjelenik egy lavor pörkölttel, egy vödör pálinkával, és azt mondja, hogy hülye voltam, bocsánat, akkor el van intézve” – mondta, de szerinte Vikidál azóta is folyamatosan hazudik, hol bevallja, hol letagadja a múltját.

Biztos ami biztos, a P. Mobil rockmúzeumban kitették a falra Dalos ügynök egyik jelentését. „Rólam például a Vikidál Gyula azt jelentette egy alkalommal, hogy a Mein Kampf-ot olvasom. Ez igaz volt” – büszkélkedett Schuster, ami több hallgatóból elismerést váltott ki. Hozzátette: azt is írták róla, hogy könyvet ír Göringről, ami viszont nem volt igaz. „Annak lehet megbocsátani, aki bocsánatot kér. Ilyen egyszerű. A lényeg az, hogy nincsen semmilyen kapcsolatunk, és remélem, hogy nem is lesz”, tért vissza Vikidálra.

2009-ben a rendőrség vizsgálatot indított Schuster Lóránt ellen, amiért a Magyar Nemzeti Front tiszaeszlári rendezvényén gyűlöletkeltő és antiszemita kijelentéseket tett. A "Solymosi Eszter emlékére" tartott rendezvényen a Népszabadság beszámolója alapján az MNF elnöke azt mondta: "Régen a magyarok ácskapoccsal szegezték oda a turbánt az elfogott törökök fejéhez". Majd azt kérdezte: "El tudjátok ezt képzelni a kipával?" 


Államilag futatott zenekarok

Schuster arról is beszélt, hogy a komunizmusban mindig volt egy aktuális zenekar, amit fentről megfutattak, így nagyon hamar népszerűek lettek. Szerinte ilyen csapat volt a Generál, a Piramis és az EDDA is.

eddaEddaEgy példát is hozott: „Kétszer-háromszor volt közös bulink (a Piramissal – a szerk.), mindig megszívták, de nem kicsit, hanem nagyon. Amikor viszont megjelent a lemezük, kész, mintha nem is lettünk volna…” Hozzátette: egy miskolci koncerten Som Lajos annyira megsértődött amikor a Piramis helyett a Mobilt éltette a közönség, hogy duzzogva elvonult, és egy egész „delegációnak” kellett rávennie, hogy folytassa a koncertet. Később hozzátette, hogy Som is III/III-as volt.

Merkel, a Stasi-ügynök

A menekültválság is szóba került a beszélgetés alatt. „A magyar sajtóban miért nem lehet olvasni arról, hogy az Angela Merkel annak idején Nyugat-Németországból disszidált Kelet-Németországba? Erről miért nem lehet olvasni? Vagy arról miért nem lehet olvasni, hogy Németországban megjelentek könyvek, amikben egyértelműen leírták, hogy Angela Merkel Erika néven a Stasi ügynöke volt? Tegye föl a kezét, aki ezt hallotta!” – kérte Schuster a hallgatóságot, mire egy-két kéz emelkedett a levegőbe. „Akkor most innentől kezdve a migránskérdésben mi a helyzet” – tette fel a kérdést Schuster. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy értem mire gondolt.

Schuster Lórántról tavaly derült ki, hogy rákkal küzd. Több kemoterápiás kezelésen és műtéti beavatkozáson is átesett, melyek során eltávolították a májának egy részét. Schustert a betegsége hozta össze újra a lányával, akivel 19 évig nem találkozott. Schuster Katinka a Blikknek elmondta: ha nem lett volna az apja betegsége, akkor a mai napig nem kereste volna.

Ezután Schuster szabadon idézte Donald Trump szavait, miszerint Merkelt bolondok házába kell zárni, különben 1-2 hónapon belül hazavágja Európát. „Na most ezeket el kell olvasni, de hol? Persze vannak oldalak, ahol utána lehet nézni” – folytatta.

schuster a várkert bazárbanSchuster a Várkert Bazárban

Nagy Feróba is rúgott néhányat 

Schusternek a rendszerváltásról is sommás a véleménye. „Amikor azt olvasom, hogy rendszerváltó elit, akkor szétszakadok a röhögéstől” – szögezte le, és hozzátette, hogy szerinte az egész csak egy bohózat volt. Amikor arról kérdezték, hogy nem sajnálta-e, hogy a rendszerváltó bulin nem lépett fel Nagy Feróval, Pataki Attilával és D. Nagy Lajossal közösen, Schuster hatalmas nevetésben tört ki, majd hozzátette:


„szeretném leszögezni, hogy nekem a magyar szórakoztatóiparhoz, a magyar könnyűzenéhez és ehhez a szakmához semmi közöm! Elhatárolódom tőlük!”

Bár kijelentette, hogy nem akar senkit név szerint említeni közülük, később azért rúgott egyet Nagy Feróba is, akinek elmondása szerint az volt a legfőbb vágya, hogy legyen egy Volkswagen Golf II-je, a rendszerváltás után pedig „leszedte a pénzt” az MDF-től, az MSZP-től, a MIÉP-től és az SZDSZ-től. „Nem tudok olyan pártot mondani, ami ne finanszírozta volna Nagy Feró projectjét” – tette hozzá Schuster.

nagy feróNagy Feró

A beszélgetés egyébként jól is sikerülhetett volna, ha legalább az egyik kérdező megpróbálja ellensúlyozni Schuster állításait, vagy ha meghívnak valakit a zenekarvezető „áldozatai” közül.

Műsorváltozás!


Hétfőtől a megszokottnál tíz perccel korábban, 19.15-kor kezdődik az Egyenes Beszéd, 21.00-tól pedig Híradóval jelentkezik az ATV.

Ajánlom

További belföldi híreink