Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-29 12:20:00

A Református Egyház elmarasztalta Hegedűs Lorántot

Az Átlátszó számolt be arról, hogy jogerős határozatban ítéletet hozott és elmarasztalta a Magyar Református Egyház Hegedűs Lorántot, mivel a 2013. november 3-án a Szabadság téri Horthy-szobor-avatás kapcsán tartott istentiszteleti prédikációjával megsértette az egyház törvényeit.

A lelkipásztor nem a szobor felállításával szegte meg az egyházi szabályokat, hanem alapvető lelkipásztori kötelességei ellen vétett és ezért írásbeli megrovásban részesítették – írja a portál.

Számtalan botrányt követően most először marasztalta el a Református Egyház Hegedűst.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-án – helyben hagyva a megismételt elsőfokú eljárás határozatát – azért szabta ki az írásbeli megróvást, amiért a két évvel ezelőtti istentiszteleten olyat tett, ami „az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja, és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja”, vagyis az MRE bíráskodásáról szóló 2000. évi I. tv. 30. § f,) pontja szerint minősülő fegyelmi vétséget követett el – tájékoztatott az Átlátszó.

Az eljárásban kimondták, hogy Hegedűs Loránt „felkészületlen volt, az igehirdetésében nem volt felfedezhető biblikus üzenet, az igehirdetés az egyéni céljait szolgálta és nem fordított kellő figyelmet az ige tartalmára”.

Hegedűs vitatta a vádakat, és fellebezést nyújtott be az elsőfokú határozat ellen, érvelését azonban a másodfokú bíróság elutasította.

A református lelkész már több ízben is felborzolta a kedélyeket. 2007-ben David Irvinget, a holokauszttagadó brit történészt hívta meg a templomába, ami után a bírósági eljárás a felmentésével zárult.

Később anticionista gyűlést hirdetett a temploma elé, majd biológiai fegyvernek titulálta a hazai cigányságot. Ez utóbbi esetekben is felmentette az egyházi bíróság.

atv.hu

Műsorváltozás!


Hétfőtől a megszokottnál tíz perccel korábban, 19.15-kor kezdődik az Egyenes Beszéd, 21.00-tól pedig Híradóval jelentkezik az ATV.
Ajánlom

További belföldi híreink