Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-22 10:48:00

Így váltana kormányt Gyurcsány

„Sokan abban bíznak, hogy Orbán és egész rendszere egyszer csak a saját korrupt súlya alatt összeomlik, vagy elsöpri őket egy nemzetközi pénzügyi, esetleg politikai válság. Ez nem zárható ki. De az az ellenzék, amely erre számít, az nem érdemli meg a kormányzást, ha meg mégis az ölébe fog hullani, akkor felkészületlenül éri”, írja Gyurcsány Ferenc abban a röpiratban, mellyel a következő évek politizálást kívánja megalapozni.

Ma délután mutatta be „Sokak Magyarországa” című politikai röpiratát Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke. 

A Demokratikus Koalíció már a 2018-as választásra készül, a röpiratban Gyurcsány az egész baloldali politikai közösség számára kínál ideológiai alapot.

A DK három fő lépésben gondolkodik a kormányváltás érdekében: meg kell egyezni a baloldal többi pártjával, hiszen a választási rendszer csak akkor ad esélyt a kormánypárti jelölt legyőzésére, ha egyetlen erős ellenfél indul vele szemben. Gyurcsány Ferenc szerint a megegyezés elsősorban az MSZP-re vonatkozik, és esetleg az Együttre.

Ki legyen a baloldal vezetője?

Ha megvan a pártok megállapodása – ami lehet egy választási párt is – közös vezetőt kell találni. Gyurcsány tisztában van vele, hogy saját elutasítottsága miatt nem ő ez a személy, miközben nem utasítja vissza, ha a teljes baloldal legtehetségesebb szereplőjeként jellemzik. Úgy tudjuk, a háttérben már folyik a megfelelő személy kiválasztása.

A harmadik lépés, miután tető alá hozták a Fidesz-KDNP ellen induló baloldali szervezetet és vezetőt is találtak az élére: megalkotni az „Orbán utáni időszak” stratégiáját.

A már említett röpiratot Gyurcsány a baloldal helyzetelemzésével kezdi: szerinte az egyik legfőbb kérdés az, hogy 2014-ben, kiismerve a második Orbán-kormány természetét, a választók

miért támogatták mégis „a demokratikus normákat szisztematikusan sutba hajító, önmagát jobboldalinak (nemzetinek, polgárinak, kereszténynek) hirdető rezsimet, és miért nem támogatták az ezer bajjal küszködő tökéletlen demokratákat”.

Miért gondolta úgy a többség, hogy a hatékony önkény jobb kormányzást és életet hoz, mint a botladozó demokrácia.

„Önkényt választottak demokrácia helyett, vagy erőt gyengeség helyett?” – teszi fel a kérdést a DK elnöke, majd a választ is megadja: az erőt választották a gyengeség helyett, mert a kormányzáshoz erő is kell. Ebből pedig az következik, hogy nem a demokratikus alternatívát kell feladni, hanem kell erővel megtölteni azt. „De nem puszta nyers erővel, hanem intellektuális, morális, emberi, politikai és szervezeti erővel. És ez a mai magyar baloldal legnehezebb feladata.”

Nem a kommunisták örökösei

Gyurcsány leszögezi: a baloldal semmilyen módon nem eszmei örököse a kommunista diktatúrának, nincs miért szégyenkeznie. A baloldalt definiálva pedig arra jutott, hogy baloldali mentalitás az, amikor valaki a szabad emberek közösségét úgy kívánja megszervezni, hogy származásától, családi hátterétől függetlenül bárki az lehessen, amivé tehetsége, szorgalma, teljesítménye alapján válhat úgy, hogy mindeközben elfogadjuk és támogatjuk: önmagunkon kívül másokért is felelősek vagyunk.

A DK elnöke szerint nem lehet kiegyezni a kormánypártokkal, bár sokakban volna igény egy osztrák típusú nagykoalícióra. (Nyilván nem a jobboldalra gondolt.) Itt azonban összebékíthetetlenek a felek, mivel „Orbán Viktorék maffiaállamot építenek”. Gyurcsány Ferenc úgy látja,

a mai hatalom semmint nem meggyőződésből tesz, hanem saját hatalma és gazdagsága erősítéséért. „Nem kispályások. Nem egyedi cégeket lopnak el. Ellopták a törvényhozást” – olvasható a röpiratban. 

Európa gyengül, a muszlimoktól nem kell tartani

Gyurcsány Ferenc is úgy látja, hogy Európa gyengül. Az európaiak értik ezt és frusztráltak, mert Amerika és Ázsia is lehagyja a kontinenst. A DK elnöke a bajok orvoslására még nagyobb összefogást ajánl. A bevándorlással kapcsolatban azt írja, hogy ki kell nyitni a kapukat, mert ez humanitárius kötelességünk, másrészt az 500 milliós Európának nem okozhat megoldhatatlan nehézséget akár évi egymillió bevándorló sem:

„ha nem képes ennyi embernek halál helyett normális életet kínálni, akkor nem a menekültekkel, hanem velünk van a baj”. Gyurcsány szerint az sem okozna problémát, ha Európa lakosságának 10 százaléka muszlimhitű lenne.

A kontinens vezetéséhez mindenesetre „hatékonyabb, több joggal felruházott európai kormányzás kell, egyesíteni szükséges mind több nemzeti jogkört a közös energiapolitikához, külpolitikához, védelemhez, kutatás-fejlesztéshez, szociális ügyekhez.”

A DK, illetve a közös baloldal politizálásával kapcsolatban a korábbi miniszterelnök azt írja: nem szabad beválthatatlan ígéreteket tenni, nem szabad nagy ugrásokról beszélni, „nincsenek csodák”. Gyurcsány úgy látja, reális ígéretekkel is megnyerhetők az emberek, azt ugyanakkor elismeri, hogy

a baloldalnak nincs akkora mozgósító ereje, mint a Fidesznek, és nincsenek közösségi élményeik. A kormányváltás tervében tehát sok a bizonytalanság, azt azonban ígérik, hogy 2016 februárra előállnak a DK programjával.

15 + 1 ütős mondat Gyurcsány röpiratából

1. Úgy gondolták, hogy a hatékony önkény jobb kormányzást és életet hoz, mint a botladozó demokrácia.

2. Az erőt választották a gyengeség helyett. Mert a kormányzáshoz erő is kell. 

3. A demokrácia, illetve a gyarapodó közjó és a magánjólét nem találkozott a történelem főutcáján. Ezért akarnak sokan visszafordulni.

4. Politikát nagyszerű dolog csinálni, de történelmet még inkább. És történelmileg nekünk van igazunk.

5. Engem mások mellett a huszadik század borzalmai arra tanítottak, hogy aki különbséget tesz ember és ember között, az utat nyit a legnagyobb embertelenségnek. Nem nácizok, nem fasisztázok. Csak megjegyzem: így kezdődött a holokauszt is. És ártatlanul odaveszett sokmillió ember. 

6. Ha büszkeségünk forrása elődeink teljesítménye, akkor ez annak bevallása, hogy a mi generációnk alig ért el világraszólót.

7. A választók többsége csalódott a baloldalban, de nem gondolom, hogy azért, mert baloldali volt. Sokkal inkább gondolom, hogy a baloldal azért veszített, mert gyengének bizonyult intellektuális, morális, politikai értelemben.

8. Orbán kormánya nem nemzeti, nem keresztény, nem jobboldali.

9. Ez a kormány egy bűnszövetkezet, feje Orbán Viktor, a maffiaállam vezetője.

10. Amíg uralják a rendőrséget, az adóhivatalt, az ügyészséget, a bíróságot, addig nincsenek nagy veszélyben.

11. Bűnözők sorsa vár erre a kormányra és aktív segítőire.

12. Magyarországnak ma nem egyszerűen baloldali, hanem balközép polgári demokrata kormányra van szüksége.

13. 2002 óta az összes legalább egy ideig sikeres magyar baloldali miniszterelnök az MSZP-n kívüli világból jött.

14. Az MSZP vagy másfél évtizede megszűnt vonzani illetve „kitermelni” a politikailag érett, alkalmas miniszterelnök-jelölteket.

15. A PM, az Együtt, a DK megjelenése olyan versenyhelyzetet teremt rövidtávon, ami intenzívebbé teheti a mi oldalunk átalakítását, erősebbé tételét. Hogy a végcél az egyesülés? Igen, ezt gondolom. És ami majd akkor létrejön, az csak nyomokban hasonlíthat a régi MSZP-re.

16. A választók visszatérő óhaja, hogy végre egyezzen ki a bal-és jobboldal, az MSZP és a Fidesz, Gyurcsány és Orbán. Nem fog menni.

Ajánlom

További belföldi híreink