Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-20 13:39:00

Megszüntették a nyomozást az Ökotárs ellen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűncselekmény hiányában megszüntette a Norvég Civil Támogatási Alappal összefüggésben az Ökotárs és az általuk támogatott 17 egyesület és alapítvány ellen folyó, egy éve tartó nyomozást.

Bebizonyosodott, hogy az Ökotárs és a támogatott szervezetek tevékenységüket folyamatosan dokumentálták, betartották a jogszabályokat, nyomon követték az esetleges változásokat, és ellenőrzési kötelezettségüknek is eleget tettek. Az ügyben indított jogtalan nyomozás így teljes egészében megalapozatlan volt - írja az Ökotárs a hivatalos oldalán közzé tett közleményben.

Álláspontjuk szerint az Ökotárs Alapítvány és partnerei a méltatlan támadássorozat ellenére is mindent megtettek azért, hogy a társadalmat segítő civil szervezetek továbbra is működni tudjanak. A kormányzati lépések ugyan veszélybe sodorták a támogatási rendszert, de az Ökotárs és partnerei sikeresen helyt álltak - írják.

Hozzáteszik: a Norvég Civil Támogatási Alap nyílt pályázatok útján az elmúlt két évben összesen több, mint 430 rendkívül változatos területen megvalósuló civil projekt elindulását és végrehajtását tudta segíteni, az emberi jogok védelmétől kezdve, a fiatalok önkéntes szerepvállalásának segítésén és a környezet védelmén keresztül az sérülékeny csoportok megerősítéséig.


"Munkánkat ezután is ugyanúgy fogjuk tovább folytatni, ahogy az elmúlt években.

Az Ökotárs és partnerei továbbra is garanciát jelenteknek a civil társadalom támogatási rendszerének jogszerű, független és felhasználóbarát működésére" - zárják a közleményt. 

Közölték ugyanakkor, hogy az Ökotárs és partnerei, az Autonómia, a DemNet és a Kárpátok alapítvány adószámának sorsa továbbra is a bíróság kezében van, de minden jogorvoslati fórumot megkeresnek, hogy bizonyítsák álláspontjukat.

A NAV tavaly december 19-én közölte a Magyar Nemzet napilappal, hogy november végén elrendelték a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt a norvég alapok ügyében ismeretlen tettes ellen.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt - írja az MTI.

Megszólalt a NAV is

A NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtó- és kommunikációs főosztálya az MTI megkeresésére annyit közölt: október 7-én valóban megszüntették a nyomozást, mivel "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink