Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-15 14:27:00

"Félő, hogy az utolsó pillanatban fogják módosítani választási eljárási törvény"

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vezetője szerint számos ponton indokolt lenne a választási eljárási törvény módosítása, de félő, hogy ez csak 2017 végén történik meg.

Pálffy Ilona csütörtökön Budapesten, a Political Capital (PC) és a Friedrich Ebert Alapítvány közös, Két választási reform között? című konferenciáján azt mondta, az NVI elkészítette javaslatait a választás lebonyolítását szabályozó törvény módosítására, azonban az Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy ezzel egyelőre nem kíván foglalkozni.

Hozzátette: az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága vállalta az NVI javaslatainak képviseletét. Ugyanakkor jelenleg az a hivatalos álláspont, hogy a míg az Alkotmányíróság nem dönt a külképviseleti szavazások és a határon túliak voksolása ügyében, addig nem "nyúlnak hozzá" a törvényhez.

Félő, hogy ezek alapján csak 2017 végén módosítják a jogszabályt, holott a választási szerveknek időre lenne szükségük a felkészüléshez - mondta Pálffy Ilona.

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen azt mondta, a kampányfinanszírozás szabályait is át kell alakítani, a jelenlegi szabályok alapján ugyanis a kampányfinanszírozás "rendkívüli mértékben felszívja" a közpénzt. Javasolják a többi között az átlátható, nyilvános kampányszámlákat, az előre bejelentett nyilvános tarifákat.

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának (ELTE ÁJK) adjunktusa, az Országos Választási Bizottság korábbi tagja a kampánnyal kapcsolatban azt emelte ki, hogy nem szabályozottak a kormány és a civilek hirdetésének szabályai.

László Róbert, a PC választási szakértője, a kerekasztal-beszélgetés moderátora jelezte: a "bizniszpártok" visszaszorítása érdekében javasolják, hogy ne csak az egyéni jelöltek, de a pártok is fizessék vissza az állami támogatást, ha nem érnek el egy meghatározott eredményt a voksoláson, ne készpénzben, hanem kampányszámlára kapják a támogatást és a pártlistás támogatás után járó támogatással is részletesen számoljanak el a pártok.

Pálffy Ilona jelezte: egyetért ezekkel a javaslatokkal, de mivel a kampányfinanszírozás nem az NVI hatásköre, így nem tudnak ebben a kérdésben jogszabály-módosítást kezdeményezni. Mint mondta, az önkormányzatok és a kormány kampányban való részvételére vonatkozóan azonban - figyelembe véve a Kúria korábbi döntéseit - megfogalmazták szabályozási javaslatukat.

A többes ajánlások érvényességével kapcsolatban az NVI elnöke azt mondta, a választási irodák nem nyomozóhatóságok, nem tudják ellenőrizni az aláírások valódiságát. Ugyanakkor jelezte, indokolt lenne az ajánlásokkal való visszaélés miatt indult nyomozások határidejének rövidítése.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a külképviseleti szavazásnál egységesíteni kellene a külföldön dolgozók és lakók szavazását. A külföldön dolgozók ugyanis jelenleg csak a külképviseleteken, a határon túli magyarok pedig levélben szavazhatnak.

Pálffy Ilona elmondta: a tervezetük szerint a külföldön dolgozók is levélben szavazhatnának, de a szavazólapot is tartalmazó levélcsomagokat nem adnák ki Magyarországon, csak a külképviseleteken vagy külföldi címre kiküldve. Azonban továbbra is lehetőség lenne a külképviseleteken szavazásra az eddigiekhez hasonlóan.  

A beszélgetés során felvetődött, hogy a jelenlegi szabályok szerint a külhoniak regisztrációja 10 évig él, azonban az NVI nem tudja ellenőrizni, hogy a választópolgár időközben nem halálozott-e el. Az NVI elnöke elismerte, nagy gondot jelent az, hogy nem tudják a határon túli magyarok adatbázisát frissíteni.

Elmondta, a napokban 470 ezer levelet küldenek ki a névjegyzékben szereplő határon túli magyaroknak, felkérve őket, hogy jelezzék az adataikban bekövetkezett változásokat, de az NVI szeretne "továbblépni", elérni, hogy frissíthető legyen az adatbázis. Például úgy, ahogyan azt a Political Capital javasolja, hogy aki nem vesz részt a választáson és nem küldi vissza a neki küldött hivatalos levelet, azt törölnék a névjegyzékből.

A rendezvényen Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke arról kérdezte az NVI elnökét, van-e információja a többes ajánlások ügyében indult nyomozásokról, amire Pálffy Ilona nemmel válaszolt.

MTI

További belföldi híreink