Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-15 09:33:00

Ezzel a trükkel nyomult rá a Fidelitas a középiskolásokra

Csaknem minden hazai és határon túli magyar középiskola igazgatójának levelet írt a Fidelitas elnöke, amelyben az általuk szervezett interaktív országos történelemverseny népszerűsítéséhez kér segítséget. Az iskolák központi fenntartója az atv.hu-tól értesült Fidelitas akciójáról. A Fidesz ifjúsági szervezete a szocialisták pitiáner bosszújának tartja az ügy nyilvánosságra kerülését.

„Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket arról, hogy a Fidelitas Éld át a történelmet! interaktív, országos történelemversenyt hirdet hazai és határon túli magyar középiskolás diákok számára” – kezdődik a lapunk birtokába került és számtalan közoktatási intézmény igazgatójának elküldött levél, amelynek aláírója Böröcz László Fidelitas elnök. A kétfordulós egyéni vetélkedő Magyarország első világháborúban betöltött szerepével és annak hazánkra gyakorolt hatásaival foglalkozik.

A döntő Budapesten lesz november végén és olyan nyereményekkel kecsegteti a középiskolásokat, mint: iPhone, iPad, okostelefon, okosóra, E-Book olvasó, plusz könyvjutalom. A győztes diák ezen kívül elviheti osztályát a Nemzeti Színház egyik előadására.


„Bízunk benne, hogy az Önök iskolájából is minél több diák részt vesz a versenyen. Kérjük, hogy értesítsék a vetélkedőről a tanulókat!”

– zárja sorait az október 12-i keltezésű levél végén a Fidelitas elnöke.

Az MSZP-nek sem kellett több

A Klik ne asszisztáljon a fideszes provokátorfigyeléshez! – címmel a szocialisták azonnal nyilatkozatot adtak ki, amelyben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól kérdezik, hogy „milyen felhatalmazás és engedély alapján hirdetheti a provokátorfigyelő hálózatáról elhíresült Fidelitas a rendezvényét a középiskolákban?” Az aláíró Beke Károly egyenesen arra szólítja fel a Klik vezetőit, hogy állítsák le a „Fidelitas toborzását” és a jövőben tartsák távol a szervezetet a közoktatástól. Az MSZP országos elnökségének tagja arról tájékoztatta lapunkat, hogy a levelet mosonmagyaróvári helyi szervezetükhöz juttatta el valaki.

beke károly (fotó:bkblogol.blog.hu)Beke Károly (Fotó:bkblogol.blog.hu)
A Fidelitas elnöke közvetlenül megválasztása után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy „provokátorfigyelő” csapat megalakítását jelentette be Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédének széttrollkodása miatt. Böröcz László szerint „mindenkinek joga van tudni, kik azok a baloldali provokátorok, akik szét akarják verni” mások rendezvényét, ezért is céljuk minél több, a szervezetükhöz érkező név és fénykép közzététele.


A Facebook-on indított „szégyenfalat” pár nap alatt letiltotta a közösségi portál személyes adatok illetéktelen közzététele miatt.

Mivel várakozásaikkal szemben profiljukat azóta sem tudták újratölteni (jelenleg egy zárt csoport található ezen a néven a Facebook-on), öt nappal a botrányokozás után a Dr. Tény nevű oldalra került ki hat, provokátornak tartott tüntető neve és fényképe. A 168 órának nyilatkozó Böröcz nem tudta megmondani a riporternek a provokátor szó jelentését és arról sem volt tudomása, hogy a kifejezés a kommunista államvédelem műszavaként funkcionált egykor.

böröcz lászlóBöröcz László

Senkivel sem kellett egyeztetniük

Megkerestük kérdéseinkkel az ifjúsági szervezetet is. Központi irodájuk válaszából kiderül, hogy:

- a Fidelitas nem először szervez országos történelemversenyt

- az idei interaktív történelmi vetélkedőről igyekeztek a legtöbb középiskolát értesíteni

- az interneten fellelhető adatok alapján dolgoztak

- a verseny megszervezésében sokan vettek részt és rengeteg munkát fektettek bele

- fontos, hogy lehetőleg minden középiskola tanulója értesüljön a vetélkedőről

- senkivel sem kellett egyeztetniük a verseny kiírása előtt

- a nyereményeket tagjaik és támogatóik ajánlották fel

Emellett azt is megjegyzik, hogy az „MSZP magát minősíti azzal, hogy beleköt egy olyan kezdeményezésbe, amelyből a középiskolás fiatalok csak profitálhatnak, ezért a Fidelitas nem hajlandó reagálni a szocialisták pitiáner közleményére”. Arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy jelenleg hol tart a „provokátorfigyelő” néven futó projektjük.

Jogszerű vagy jogellenes?

A köznevelési törvényben a következőket olvassuk: A nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható.

Ez a szabályozás már a korábbi közoktatási törvényben is szerepelt – mondta lapunknak az Eötvös Károly Intézet igazgatója, és szerinte a jogalkotó azt a helyzetet akarta megelőzni ezzel a tiltással, hogy a közoktatási intézményekben egymással kölcsönös függőségi viszonyban álló szereplők – tanárok, diákok, szülők – kénytelenek legyenek színt vallani politikai meggyőződésükről, vagy az, akaratuk ellenére kiderüljön.

somody bernadettSomody Bernadett
Somody Bernadett úgy látja, hogy nem csak az pártpolitika, amikor egy politikus bemegy az oktatási intézménybe, hanem az is, ha egy párt szervezete direkt vagy indirekt módon a célkorosztályában népszerűsíti a pártot vagy a szervezetet. Ne feledjük – mondja az igazgatónő –, hogy


a célcsoport, akit a Fidelitas bevonna az interaktív versenybe, néhány év múlva első választó lesz. Ebben az értelemben politizálás, ha egy párt ifjúsági szervezete programot szervez a diákoknak.

Néhány éve az intézet közzétett egy ajánlást „A politika iskolai jelenlétéről” címmel, amelyben a pártpolitikai tevékenységek közé sorolják az olyan megnyilvánulást is, amely a „politikai környezetben valamely párttal úgy hozható kapcsolatba, hogy az párt(ok) melletti vagy elleni meggyőzésnek, mozgósításnak minősülhet”.

Emellett azt is leszögezik, hogy az olyan hagyományos intézményi kommunikációs csatornák sem használhatóak fel pártpolitikai célokra, illetve politikai kommunikációra, mint a tanítási óra, a hirdetőtábla, a szülői értekezlet, az ellenőrző könyv, az üzenő füzet, a szülők elérhetőségének nyilvántartása, vagy az intézményi email és levelezőlista.


Ha tehát az iskola vezetői továbbítják a Fidelitas felhívását az iskola kommunikációs csatornáin, vagy más módon a gyerekek, és ezáltal szüleik számára, megsértik a törvényi tilalmat és együttműködnek a Fidelitas és a Fidesz népszerűsítésében,

állítja Somody Bernadett, és felhívta a figyelmet a Történelemtanárok Egyletével közösen, idén tavasszal indított egyéves programjukra, amelynek célja annak egyértelműsítése a közvélemény és az oktatási közösségek számára, hogy „egy demokráciában mi elfogadható és mi nem az oktatás és a politika viszonyában”.

A Klik nem tud semmiről

Természetesen kíváncsiak voltunk a Klik álláspontjára is, de cikkünk közlésének pillanatáig nem kaptuk meg reakciójukat. Az intézményfenntartótól a következőket kérdeztük:

- Tudnak-e a Fidelitas akciójáról? Adtak-e engedélyt/felhatalmazást a szervezetnek erre?

- Hozzáférhetővé tették-e a magyarországi középiskolákat tartalmazó adatbázisukat a Fidelitas számára?

- Milyen feltételekkel indíthat hasonló kezdeményezést bármely párt ifjúsági szervezete a magyar középiskolákban?

Kővári Gábor sajtóreferens egy mondatban válaszolta meg valamennyi kérdésünket, amelyet szó szerint közlünk: „A Klik nem tud ilyenről, a Klik-hez nem érkezett ilyen bejelentés”.

Ajánlom

További belföldi híreink