Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-10-05 14:06:00

Kósa: Forduljon nemzetközi bírósághoz a kormány migráns ügyben!

A Fidesz a nemzeti szuverenitás csorbításának tartja a migránsválsággal kapcsolatos kötelező kvótát, ezért az kéri a kormánytól, hogy ha nincs más lehetőség, foduljon nemzetközi bírósághoz.

A Fidesz a nemzeti szuverenitás csorbításának tartja a migránsválsággal kapcsolatos kötelező kvótát. Kósa Lajos, a párt parlamenti frakciójának vezetője hétfő délután bejelentette: azt kérik a kormánytól, hogy


ha más módon nem lehetséges, nemzetközi bíróság előtt érje el, hogy Magyarország maga dönthessen a befogadott menekültek számáról. 

A kötelező kvóta azt jelenti, hogy az EU elvont Magyarországtól egy jogot, amihez nem volt joga.

"Minden államnak magának kell meghatározni, hogy kik az állampolgárai, és az állam saját hatóságai döntik el, hogy ki kaphat menedékjogot"

- mondta Kósa.

Az a brüsszeli döntés, miszerint az uniós országoknak kötelezően kell befogadniuk menekülteket, olyan mértékben sérti a szuveneritást, amire a magyar törvényhozás senkit nem hatalmazott fel, mondta Kósa.

Éppen ezért a Fidesz frakció felkéri a magyar kormányt, hogy nézzék meg a lehetőségeket, ha kell, forduljanak az EU bíróságához, és tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy felül lehessen vizsgálni az uniós döntést.

Kósa szerint mindenkinek, aki esküt tett a magyar alaptörvényre, támogatnia kell a Fidesz döntését. 

A sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy "a kvóta a semminek a semmije, viszont rendkívül ártalmas, mert


a kvótáról szóló vitát egyenesen meghívólevélnek értékelték a bevándorlók és azok a nemzetközi bűnszervezetek is, amelyek az embercsempészetet szervezik".

Újságírói kérdésre válaszolva a kvótarendszerről való népszavazás lehetőségét elvetette, mivel az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni.

Egy másik felvetésre azt is mondta, hogy

a világkvóta terve teljesen más, mint az európai, mert előbbi önkéntes lenne.

Kósa Lajost arról is kérdezték, hogy az európai liberálisok frakciója a következő héten kezdeményezni akarja az úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárást, azaz Magyarország szavazati jogainak felfüggesztését. A fideszes politikus ezt úgy kommentálta: a liberálisok bevándorláspártiak, és politikai bosszúhadjáratot indítanak azok ellen, akik nem értenek egyet velük.

A Jobbik továbbra is népszavazást akar

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta, a kormánypárti politikus kérdésre válaszolva elvetette a kvótarendszerről szóló népszavazás lehetőségét, mivel szerinte az ügy nemzetközi szerződésben foglalt jogokat érint, amelyekről az alaptörvény szerint nem lehet referendumot kezdeményezni. A Jobbik szerint azonban még nem létezik a javasolt népszavazás tárgyát képező nemzetközi szerződés - közölte Z. Kárpát Dániel, és hozzátette: egy gyors és precíz alaptörvény-módosítással közvetlen módon lehetne megkérdezni a magyar választókat.

Az ellenzéki politikus szerint a feltételezhető több millió elutasító szavazat kellő legitimációt biztosítana a mindenkori kormányzatnak, hogy elvethessen bármilyen kvótaszerű megoldási javaslatot. Z. Kárpát Dániel szerint erre azért van szükség, mert "bármilyen kvóta kiengedi a szellemet a palackból, s olyan ajtót tár ki, amelyet később már nem lehet bezárni".


A Fidesz "vérszegény javaslata, a világkvóta pedig csak ugyanezt a problémát terítené szét egy még szélesebb körben"

- fejtette ki a Jobbik képviselője, aki emlékeztetett, pártja "senkit nem engedne idetelepíteni, főleg nem integrálni, s nem biztosítana az ide érkezőknek sem szavazati jogot, sem indokolatlan szociális ellátási formákat".

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink