Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-26 09:00:00

Vezérkari főnök: ha Novák Előd alkalmas, mehet a határra

A puska ott sül el, ahol alkalmazni kell. A fegyver része a katona felszerelésének, és a katona tudja, hogy mikor, hol és milyen körülmények között kell használnia. A fegyverhasználat joga nem jelenti azt, hogy vér fog folyni - mondta Benkő Tibor, a Honvédség vezérkari főnöke az ATV Szabad Szemmel című műsorában Gyurcsány Ferenc kijelentésére reagálva, amely szerint előbb-utóbb elsül a színpadon felbukkanó fegyver. Hozzátette, hogy mióta békefenntartói feladatokat hajtanak végre a magyar katonák, még sosem használtak éles lőszert.

Mészáros Antónia azon felvetésére, miszerint a honvédségnek az is a dolga, hogy folyamatos kockázatelemzést végezzen, Benkő elmondta, hogy a magyar katonák feladata törvényben rögzített és egyértelmű, vagyis ők nem foglalkoznak ezzel a kérdéssel. Nekik a magyar rendőrök munkáját kell segíteniük minden helyzetben. Így őket az sem érintené, ha a magyar határok lezárása miatt emberek milliói torlódnának fel a Balkánon, hiszen Magyarország területén kell teljesíteniük a feladataikat. 

Arra viszont számítanak, hogy eldurvulhat a helyzet a határokon, de a rendőrök a Röszkénél kialakult helyzetet is szakszerűen tudták kezelni, a katonaság pedig folyamatosan mögöttük állt.

Arra a kérdésre, hogy az új honvédelmi minisztériumi vezetés miatt lesznek-e a honvédségnél személyi változások, Benkő nem tudott egyértelműen válaszolni. Azt azonban leszögezte, hogy a törvény ugyanaz maradt, vagyis a feladataik továbbra is egyértelműek. 

A Honvéd Vezérkar főnöke szerint a kerítés védése nem veszélyezteti a magyar honvédség harckészültségét, sőt egy ilyen feladatban való részvétel előnyükre is válhat. Legutóbb 4300 emberrel gyakorlatoztak, de ha ennyi katona nem lenne elég a három kerítésszakasz megvédésére, akkor további erőket tudnak mozgósítani. Ugyanis nincsenek védett egységek, bárki elláthat határvédelmi feladatokat.  A vezérkari főnök emlékeztetett rá, hogy olyan is volt már, hogy zenészeknek kellett az építkezésben segíteni, ez szerinte teljesen természetes dolog.

Hangsúlyozta, hogy a tartalékosokat nem azért hívták be, hogy pótolják a határon lévő katonákat. A tartalékosokat elsősorban adminisztratív feladatok ellátására osztották be, a határra pedig a fiatalabb, életerősebb katonákat vezényelték ki.
Néhány nappal ezelőtt Novák Előd, a Jobbik alelnöke önkéntes tartalékos honvédnek jelentkezett. Benkő szerint, ha minden feltételnek megfelel, akkor hamarosan ő is a határnál találhatja magát.

A vezérezredes nem erősítette meg, hogy terroristákat fogtak a határnál, ám hozzátette: ha ennyien jönnek az országba, akkor sajnos feltételezhető, hogy nem mindenki jó szándékkal érkezik.

A honvédség minden területen ellátja a katonákat, így egészségügyi személyzetet is küldtek a határhoz. A műsorvezető kérdésére válaszolva elmondta, hogy a rendőri állomány ellátásába nem szállnak be, hiszen nem feladatuk gondoskodni róluk. Amennyiben viszont közös járőrözésre kerül sor, akkor közös bázisról indulnak, ahol egyforma ellátásban részesül mindenki.

Arra a kérdésre, miszerint előfordulhat-e, hogy a közös feladat elvégzése közben más parancsot kap egy rendőr és egy katona, határozott nemmel válaszolt. Ha közös járőr van, akkor mindig a rendőr a parancsnok – mondta.

Benkő szerint a határon zajló események nagyon komolyan fokozhatják a külföldön szolgálatot teljesítő katonákat érintő terrorfenyegetettséget. A Röszkénél történt események Afganisztánban úgy jelentek meg a híradásokban, hogy a magyarok lőnek a menekültekre. A téves információk miatt a külföldi missziót teljesítő katonák nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, ez viszont nem függ össze Magyarország belbiztonságával, vagyis a magyar lakosság nincs nagyobb veszélynek kitéve.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink