Itthon

Visszaállítjuk a határellenőrzést a magyar-szlovén határon - frissül

Ausztria: "a status quo nem változik"
október. 19. hétfő 7:35

Ausztria arról értesítette Szlovéniát, hogy egyelőre nem tud fogadni több menekültet - közölte vasárnap éjszaka a szlovén belügyminisztérium. Osztrák részről viszont azt közölték, hogy "a status quo nem változik", és azt a kérést utasították el, hogy az eddiginél több migránst fogadjanak naponta.

Johanna Mikl-Leitner (Forrás: reuters)

Az STA szlovén hírügynökség által idézett szlovén minisztériumi közlemény szerint Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter telefonon értesítette szlovén kollégáját, Vesna Györkös Znidart a menekültek fogadásnak leállításáról. Azzal indokolta ezt, hogy Ausztriának nehézségeket okoz az érkezők elszállásolása és ellátása.
    
Az osztrák tárca szóvivője viszont az APA osztrák hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy a hívás kezdeményezője a szlovén fél volt, és a kérés a határon átengedett bevándorlók napi számának növelésére vonatkozott, amit Bécs azért nem kíván elfogadni, hogy a határon ellenőrizhető maradjon az átlépők mozgása. 
    
Egyik közlésből sem derül ki, hogy a két miniszter beszélt-e konkrét számadatokról. 
    
Szlovénia néhány órával korábban korlátozta a Horvátországon át, jobbára közel-keleti országokból érkező menekültek fogadását azzal az indokkal, hogy nem képes naponta 2500-nál több menekültet ellátni. Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell "az áradatot".
    
Sefic szerint Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. Az államtitkár úgy vélte: Szlovénia nem tud eleget tenni a horvát kérésnek úgy, hogy az ne veszélyeztetné a nemzetbiztonságot és az állam zavartalan működését, ezért csak annyi migránst enged be a területére, amennyi el is tudja hagyni.
    
A stájerországi tartományi rendőrség egyik illetékese hétfőre virradóra azt mondta, hogy az osztrák-szlovén határon nagyon nyugodt a helyzet, és ha valaki át kíván lépni, egyelőre átengedik osztrák területre.

41 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek
október. 19. hétfő 6:36

Vasárnap este nyolc óráig összesen 41 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkednie a magyar rendőröknek a szerb határszakaszon, Horvátország irányából pedig nem volt elfogás - mondta el Bakondi György vasárnap este az M1 aktuális csatornán.

A miniszterelnöki főtanácsadó Letenyén, a magyar-horvát határon nyilatkozva hangsúlyozta: a déli határzár megfelelő színvonalon működik, a szükséges erők és eszközök garantálják a határőrizet biztonságát.
    
Kitért arra is, hogy vasárnap sem a két horvát tranzitzónában - Letenyén és Beremenden -, sem pedig Tompán és Röszkén nem jelentkeztek migránsok menedékkérelem benyújtására.

Welt am Sonntag: Merkel már csak Erdoganra számíthat
október. 19. hétfő 6:32

Görögország területi viták miatt semmi szín alatt nem hajlandó együttműködni Törökországgal az uniós külső határ védelmében az Égei-tenger keleti részén, ahol a legtöbb menekült átkel az EU területére. Erről Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt a napokban a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap szerint.

Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan (Forrás: reuters)

A hetilap értesülése alapján Angela Merkel a héten telefonon egyeztetett görög kollegájával, aki elmondta, hogy a görög parti őrség semmiképpen nem működik együtt a török parti őrséggel az Égei-tenger keleti részén kialakult helyzet rendezésében.
    
A térségben az embercsempészek szinte háborítatlanul tevékenykednek. A görög fél azonban nemcsak arra nem hajlandó, hogy közösen járőrözzön a törökökkel, hanem arra sem, hogy összehangolják a járőrözési tevékenységet. 
   
 Alekszisz Ciprasz ezt azzal magyarázta, hogy Görögország nem kíván a határok közvetett elismeréseként értelmezhető jelzéseket, gesztusokat tenni.

Alekszisz Ciprasz (Forrás: reuters)
A Welt am Sonntag értékelése szerint a görögök elzárkózása súlyos csapás Angela Merkel válságkezelő tervére, amelynek egyik központi eleme a görög-török uniós határ védelmének erősítése. 
    
A fejlemény azt jelenti, hogy a kancellár már csak Recep Tayyip Erdogan török államfőre számíthat. 
    
"Ha Erdogan intézkedik, a balkáni migrációs útvonal 5-6 nap alatt elnéptelenedik" - mondta a Welt am Sonntagnak Angela Merkel egy név nélkül nyilatkozó bizalmasa.
    
A lap szerint a kancellár normális körülmények között soha nem utazott volna két héttel egy parlamenti választás előtt Törökországba, hogy tárgyaljon az államfővel és a miniszterelnökkel. 
    
Angela Merkel a vasárnapi isztambuli látogatásra azért vállalkozott, mert Erdogan ezt szabta meg a menekültválság kezelését célzó uniós akcióterv támogatásának egyik feltételéül - írta a Welt am Sonntag.
    
Görögországnak és Törökországnak évtizedek óta vannak területi vitái, és a két NATO-tagország viszonya hagyományosan feszült.

Nyolc migráns halt meg a líbiai partoknál
október. 19. hétfő 6:31

Nyolc migráns halt meg a líbiai partoknál vasárnap. 

Az olasz haditengerészet egyik,  a Földközi-tengeren szolgáló hajója  délután  egy több mint 110 fős bevándorlócsoportot mentett ki, de nyolcan a tengerbe fulladtak. 
    
A bevándorlók Líbiából keltek útra,  az őket szállító gumicsónak azonban nem volt alkalmas a tengeren való átkelésre és elsüllyedt. A csoportnak a Bersagliere nevű olasz hadihajó sietett a segítségére Líbia partjainál a nyílt tengeren. A bevándorlók közül addigra már hét nő és egy férfi életét veszítette. 
    
Az olasz hajó fedélzetére vette a bevándorlókat, majd átadta őket egy spanyol hadihajónak, amely az európai Triton-misszió keretében szolgál a Földközi-tengeren.             

Szombaton további 562 bevándorlónak nyújtottak segítséget az Észak-Afrika és Európa közötti tengerszakaszon szolgáló olasz és külföldi hajók. 
    
A rendkívül enyhe őszi időjárás nem csökkentette a Földközi-tengeren át érkező migránsok számát. Az Európába tartó migrációnak ez az útvonala a legveszélyesebbnek számít. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint év eleje óta majdnem háromezren vesztek a tengerbe. 

Szlovénia nem bírja "az áradatot"
október. 18. vasárnap 18:30

Az M1 tudósítója szerint több mint ötezer migráns várakozik a szerb-horvát határon lévő befogadóállomáson arra, hogy elszállítsák őket Horvátországon és Szlovénián keresztül Ausztriába, majd pedig Németországba. A migránsok továbbszállításában zavart okoz, hogy Szlovénia csak annyi embert hajlandó átengedni, amennyit Ausztria biztosan beenged - tette hozzá.


    
Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Szlovénia nem tud korlátlan számú migránst fogadni területén, Horvátországnak, Szerbiának és Macedóniának lassítania kell "az áradatot". Közölte: Horvátország azt kérte, hogy Szlovénia naponta 5000 menedékkérőt fogadjon, miközben Ausztria azt jelezte, hogy 1500 főnél többet nem tud beengedni területére. "Nem tudjuk korlátlan számban fogadni a migránsokat, ha tudjuk, hogy nem képesek folytatni útjukat" - jelentette ki az államtitkár.

Merkel cserét ajánlott fel Törökországnak
október. 18. vasárnap 17:24

A német kancellár Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel tartott találkozója után, kettejük közös sajtótájékoztatóján elmondta: felajánlotta, hogy támogatja "a gyorsított vízumkiadási folyamatot". Cserébe azt szeretné, ha Törökország gyorsítaná az Európai Unió területére illegálisan belépettek visszafogadását szabályozó egyezmény életbe léptetését. Törökország a legfontosabb tranzitország, amelyen áthaladnak az EU-ba tartó migránsok. Merkel támogatását fejezte ki amellett is, hogy a Törökország és az Európai Unió közötti csatlakozási tárgyalások újabb fejezetei nyílhassanak meg.

Tranzittábor épült az osztrák határon
október. 18. vasárnap 17:20

Több ezer négyzetméter területű tranzittábort alakítottak ki a szlovén hatóságok a Szlovéniába érkező migránsok részére közvetlenül az osztrák határ mentén, a Maribortól északra található Sentilj településen - tapasztalta vasárnap a helyszínen az MTI tudósítója. A területen nyolc, összesen több ezer ember elhelyezésére alkalmas sátrat állítottak fel, amelyekben tábori ágyakat, székeket, asztalokat helyeztek el, illetve biztosított a tisztálkodás is. Részletekért kattintson ide!

Szijjártó: közös erővel lehetséges a külső határok védelme
október. 18. vasárnap 16:59

Szijjártó Péter vasárnap telefonon mondott köszönetet a visegrádi országok külügyminisztereinek azért, hogy bebizonyosodott: közös erővel igenis lehetséges a külső határok megvédése. A külgazdasági és külügyminiszter Csehország, Szlovákia, Lengyelország, valamint Ausztria külügyminisztereivel, illetve a bajor nemzetközi kapcsolatokért és európai ügyekért felelős miniszterrel beszélt telefonon.


    
Hangsúlyozta, hogy Magyarország sikerrel védte meg az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát, hiszen a magyar-horvát zöldhatár lezárása óta gyakorlatilag megszűnt az illegális bevándorlók Magyarországra áramlása. "Magyarország a V4-es együttműködéssel megvédte Európát, a közös európai értékeket és szabályokat. Egyértelművé tettük, hogy közös uniós erővel Görögország külső határát is meg lehetne védeni" - fejtette ki.

Ezer menekült érkezett Stájerországba
október. 18. vasárnap 15:40

A stájerországi Spielfeldnél szombattól a vasárnap kora reggeli órákig 1600 menekült lépte át a határt, őket buszokkal egy grazi bevásárlóközpontban berendezett szükségszállásra és a karintiai Feldkirchenbe vitték. Jelenleg 700-an vannak még Spielfeld településen, különvonatok nem indulnak a környékről. Stájerországban vasárnap délelőtt megnőtt a menekültek száma, itt reggel hat órától 60-150 fős csoportokban ezer ember érkezett Ausztriába.
    
A hatóságok előzetes számításai szerint a hétvégén négyezer menekültet vártak Stájerországba. A spielfeldi határátkelőnél kétezer embert tudnak elszállásolni és Bad Radkersburgnál is felállítottak ideiglenes befogadóközpontot. A szlovén rendőrség közlése szerint a szlovén-osztrák határon összesen ezerhatszázan -  Bad Radkersburgnál 330-an, a spielfeldi táborban pedig 1300-an -  várják, hogy továbbutazhassanak, őket osztrák önkéntesek segítik.
    
A héten először vasárnap délelőtt tudták kiüríteni a miklóshalmai (Nickelsdorf) menekültbefogadó központot, vasárnap nem érkezett még senki a tartományba. Szombaton 4100-an, pénteken több mint hatezren lépték át a burgenlandi átkelőnél a határt, ahol továbbra is állnak a befogadósátrak, egyelőre nem tervezik, hogy lebontják őket. Karintia tartományban pillanatnyilag nyugodt a helyzet, nem érkeznek menekültek.

"Kerítést kell építeni Németország határára"
október. 18. vasárnap 15:32

Rainer Wendt a német rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke a Welt am Sonntag című hetilapban megjelent nyilatkozatában kiemelte: ha a döntéshozók komolyan gondolják a - szeptember 13-án ideiglenesen visszaállított - határellenőrzést, akkor kerítést kell építeni a határon, és a tervezett tranzitzónák sem működhetnek hatékonyan, ha nyitva áll a zöldhatár. A műszaki zár kialakítása láncreakciót indítana el, "végül Ausztria is kerítést építene a szlovén határon", Németországnak pedig "pontosan erre a hatásra" van szüksége - mondta.

Rainer Wendt
    
Szerinte nem lehet már tovább kürtölni a világba azt az üzenetet, hogy "jöjjön mindenki hozzánk", mert a menekülthullám veszélybe sodorta Németországot. "Hazánk belbiztonsága veszélyben forog, társadalmi nyugtalanság kitörése előtt állunk. Valakinek meg kell húznia a vészféket, és ez csakis Angela Merkel lehet" - fejtette ki. Angela Merkel kancellár és kormánya nem kíván kerítést építtetni a határra, és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenkezése miatt az sem biztos, hogy bevezetik a tranzitzónák intézményét.