Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-24 08:04:00

Egyre több tartalékos katona kap behívót

A sorkötelezettség visszaállításáról szóló híresztelések kamunak bizonyultak ugyan, de az önkéntes tartalékosok mozgósítását már megkezdte a Magyar Honvédség. A Hadkiegészítő Parancsnokság vezetője arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy az utóbbi időben fokozódó érdeklődést észlelnek a szerződéses szolgálat lehetőségei iránt. A hozzájuk érkező megkeresésekben – az aktuális válsághelyzetre reagálva – többen is kifejtették a hazájuk iránti tenni akarás igényét.

Egyre több tartalékos katona kap behívót
Katonák és rendőrök a magyar-szerb határon

Szeptember közepén a Honvédelmi Minisztérium (HM) határozottan cáfolta azt az internetes közösségi oldalakon terjedő híresztelést, amely a sorkötelezettség visszaállításával riogatott. A rémhír igazolására néhányan még egy hamis behívóparancs fénymásolatát is közzétették. A HM közleményben volt kénytelen kifejteni, hogy hazánkban békeidőszakban nincs sorkötelezettség.

Az viszont tény, hogy a tömeges migráció okozta válsághelyzetben – ami a maga teljességében már koránt sem békeidőszak – az eddigieknél is nagyobb létszámban kapják meg behívójukat a tartalékosok, hogy egyfelől a határnál szolgálatot teljesítő 4300 honvéd laktanyán belüli feladatait ellássák, másrészt pedig nem rendészeti jellegű tevékenységgel segítsék a határ mentén zajló munkálatokat – olvasható a HM közleményében.

Az önkéntes tartalékos rendszer egyik nagy értéke, hogy az állomány tagjai békeidőben is behívhatók kiképzésre, felkészítésre, illetve tényleges szolgálatra

– mondta el az atv.hu-nak Vanyur Tibor ezredes. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának vezetője szerint semmi rendkívüli nincs abban, hogy a tömeges migrációs helyzet miatt Simicskó István honvédelmi miniszter elrendelte az önkéntes műveleti tartalékos katonák részleges behívását.

Kétféle önkéntes tartalékos létezik – tudtuk meg Vanyur ezredestől: műveleti és védelmi tartalékosok. Benkő Tibor vezérezredes vezérkari főnök ezúttal a műveletiek egy részének, közel ötszáz főnek a behívásáról döntött, amely az éves behívási tervtől eltérően zajlik, a honvédség igényeinek megfelelően, előre egyeztetett időpontban. A mai nappal bezárólag a Magyar Honvédség csaknem 3800 emberrel kötött önkéntes műveleti tartalékos szolgálatra szóló szerződést.

A másik kategória, az őrzés-védelmi feladatokra rendszeresített, kétezres létszámban megjelölt védelmi tartalékos keret – a HM legutóbbi közleménye alapján – szinte mindig, így most is teljesen fel van töltve.

Az ezredes beszámolója szerint a tartalékosokat (köztük a hadkötelezettség alapján tartalékos állampolgárokat) kétféle különleges jogrendben lehet mozgósítani. Az egyik ilyen az úgynevezett „megelőző védelmi helyzet”, míg a másik a „rendkívüli állapot”. Mivel jelenleg egyik sem áll fenn, ezért részleges a behívás, azaz nem szólították meg mind az 5500 önkéntes tartalékost.

A Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság vezetője nem tudta megerősíteni lapunknak, hogy az utóbbi hetekben számottevően megnövekedett volna a toborzó irodák forgalma, annyit azonban elárult, hogy egyre többen érdeklődnek levélben, email-en és telefonon a magyar honvédség kínálta lehetőségek, életpálya-modell, vagyis a szerződéses jogviszony iránt.

A szerződéses állományba jelentkezők típusai széles skálán mozognak: a fiatal, nyolc általánost végzettektől egészen a közép, vagy felsőfokú végzettséggel rendelkező ötvenes korosztályig – mondja Vanyur ezredes, hozzátéve, hogy integrációjuk azon múlik, mennyire sikerül a jelentkező terveit és álmait közös nevezőre hozni a Magyar Honvédség igényeivel. Módszerüket igazolja, hogy rendszeresen adnak át kiképzésre szerződéses katonákat.

Ami az önkéntes tartalékosokat illeti, 2012-ig főleg volt hivatásosok jelentkeztek és a fiatalok aránya alig 2 százalék volt. Amióta azonban a honvédség egy népszerűsítő kampányról állapodott meg a felsőoktatási intézményekkel, a fiatalok jelentkezési aránya elérte a 18 százalékot – számolt be eredményeikről a parancsnok.

A Magyar Honvédség létszáma 2013 nyarán 25 ezer 660 fő volt. Ennek gyakorlatilag a felét a tisztek és tiszthelyettesek tették ki (12 ezer fő), a hadra fogható legénység 5.473, a polgári állomány 6870 fő volt.

Ugyanebben az évben az országgyűlés elfogadott egy határozati javaslatot, amely – legalábbis a szándék szintjén – 29 700 főre emelte az összlétszámot, amiből a legénység 8 ezer főt tenne ki. Az ezredes illetékessége hiányára hivatkozva nem kívánta elárulni lapunknak, hogy a tervet sikerült-e azóta megvalósítani.

Ajánlom

További belföldi híreink