Itthon

Több mint 8 ezer határsértőt fogtak el, kerítés épül a szlovén határon is - frissül

Újabb 1500 migráns Zákányban
szeptember. 25. péntek 9:58

A Somogy megyei Zákányba péntek délelőtt újabb 1500 migráns érkezett Horvátországból a zöldhatáron át - közölte az M1 aktuális csatorna.

A korábbiakhoz hasonlóan az illegális bevándorlókat most is vonattal vitték a horvát-magyar határhoz, onnan rendőri kísérettel gyalog mentek a vasútállomásra, ahol folyamatosan szállították fel őket egy 15 kocsiból álló szerelvényre.
    
Az M1 tudósítójának információja szerint amint mindenkit felszállítottak a vonatra, a szentgotthárdi gyűjtőpontra viszik őket.

Földi: a tömeges migráció egy "terrorakció"
szeptember. 25. péntek 9:55

Földi László biztonságpolitikai szakértő szerint a tömeges migrációs nyomással "hatásos terrorakciót" hajtottak végre Európával szemben, folyamatosan jönnek elő az országok közötti konfliktusok, Európa egysége megbomlott.

Az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában hozzátette: az európai országok a migrációs válság megoldása helyett egymásra mutogatnak.
    
Az utóbbi időben látható, hogy a több ezer éves szerb-horvát ellentét kiújult, és más, Európán belüli konfliktusokra is számítani lehet még - jegyezte meg.
    
Kitért arra is: Nagy-Britannián az látszik, hogy "észnél van", mert nem enged be mindenkit, hanem válogat az érkezők közül.

MI: Soros útikönyvvel bátorítja a migránsokat
szeptember. 25. péntek 9:39

Évekkel ezelőtt, már 2010-ben létrejött az a Soros Györggyel összefüggésbe hozható honlap, amely az Európába tartó migránsoknak ad tanácsokat, miként juthatnak el a kontinens egyes országaiba - írja a Magyar Idők.

A portál kiderített, a W2eu (Welcome to Europe) nem csak internetes oldalán bátorítja a bevándorlókat, hiszen útikönyvként, arab nyelven már a török tengerparton ingyen osztogatják a hajóra szállóknak. 

Képek: Orbán Bécsben tárgyalt
szeptember. 25. péntek 9:23

Az osztrák alkancellár és a magyar miniszterelnök beszélget / Forrás: MTIReinhold Mitterlehner osztrák alkancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt / Forrás: MTI

Kovács: a szlovén határon már áll a gyoda
szeptember. 25. péntek 9:02

Magyarország nem lezárni akarja a határokat, hanem megvédeni azokat - hangsúlyozta a kormányszóvivő péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az európai politikusok eltérő nyilatkozatai kapcsán Kovács Zoltán azt mondta, nem éri meg, hogy az uniós tagállamok egymás között vitatkozzanak alapvető uniós szabályokról, amelyek egyértelműek: az uniós határokat meg kell védeni.


    
A kormányszóvivő kérdésre válaszolva arról is beszámolt: a magyar-horvát határon a kerítés építése a végéhez közeledik, és a szlovén határnál, Tornyiszentmiklósnál is megtörtént a gyorstelepítésű drótakadály (gyoda) telepítése.
    
Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna műsorában azt hangsúlyozta: a magyar kormány sem gondolja, hogy a tömeges migráció kezelésére a kerítés jelenti a megoldást, de az egy olyan eszköz, amely segíti az illegális bevándorlás megfékezését. Hozzátette: a schengeni egyezmény is rögzíti, hogy az európai uniós tagállamok minden eszközt felhasználhatnak határaik megvédésére.
    
A kormányszóvivő kitért arra is, hogy az uniós országok állam- és kormányfőinek szerda éjfélen túlnyúló, brüsszeli rendkívüli tanácskozása komoly eredményeket hozott, bár a legfontosabb kérdésben, a görög határerősítésben továbbra sem történt előrelépés. Ugyanakkor fontos, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is rögzítette: az uniós szabályokat mindenkinek be kell tartania.
    
Ennek kapcsán Kovács Zoltán megjegyezte, hogy Horvátország a schengeni övezetnek ugyan nem tagja, de az uniónak igen, ennek ellenére Horvátország deklaráltan nem foglalkozik a rá vonatkozó szabályokkal.
    
A kormányszóvivő a TV2 Mokka című műsorában azt hangsúlyozta: egyetlen dolgot kérnek, hogy "Magyarországhoz hasonlóan mindenki tartsa be az uniós szabályokat, ha lehet a legkeményebben".

"Durva rágalmak" tiltakozó jegyzék Stockholmban
szeptember. 25. péntek 8:58

Tiltakozó jegyzéket ad át a stockholmi magyar nagykövet a svéd külügyminisztériumnak pénteken, mert a svéd kormány migrációs minisztere "durva rágalmakat fogalmazott meg" Magyarországgal szemben - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint a svéd kormány migrációs minisztere durva rágalmakat fogalmazott meg Magyarországgal szemben, amikor azt állította, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be menedékkérő nők és gyermekek ellen.
    
Ezzel szemben az igazság az, hogy agresszív bevándorlók órákon keresztül kövekkel és betondarabokkal dobálták a magyar rendőröket, akik közül tizennégyen megsérültek - hangsúlyozza a tárca, hozzátéve, a magyar rendőri akció kizárólag az agresszivitás megfékezésére irányult.
    
Emiatt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter utasítására Magyarország stockholmi nagykövete tiltakozó jegyzéket ad át a svéd külügyminisztériumnak.

Röszkei zavargókat fogtak el a rendőrök
szeptember. 25. péntek 8:52

A röszkei zavargásokban vehetett részt az a két illegális bevándorló, akiket további hét társukkal együtt éjszaka a Zala megyei Gelsén fogtak el a rendőrök - közölte péntek reggeli hírfolyamában az M1 aktuális csatorna.

A helyszíni információk szerint a migránsokat szállító egyik vonatról egyelőre ismeretlen körülmények között szállt le a kilenc ember, akiket a rendőrök elfogtak. Kettőjükkel szemben felmerült, hogy részt vehettek a múlt heti röszkei zavargásban, ezért terrorizmus gyanúja miatt vizsgálódnak az ügyükben.
    
Az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság későbbre ígért tájékoztatást az esetről.

8104 illegális határsértő érkezett
szeptember. 25. péntek 8:36

A rendőrség által közzétett adatok alapján a csütörtöki nap folyamán 8104 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte. Ez az idén mért harmadik legmagasabb szám az elfogott migránsok tekintetében. 

Szijjártó a BBC-ben
szeptember. 25. péntek 8:26

A külgazdasági és külügyminiszter a BBC televízió HardTalk című - Nagy-Britanniában péntek hajnalban sugárzott - politikai interjúműsorában a röszkei határátkelőnél lezajlott incidensről elmondta: a magyar rendőröket egy másik ország területéről órákon keresztül dobálták kövekkel, betondarabokkal, magyar rendőröknek okozva sérüléseket, és a rendőrség csak ezután használt vízágyút és könnygázt. "A riportokban azonban csak az szerepel, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be, de az nem, hogy miért (...). Úgy gondolom, hogy ez nagyon-nagyon inkorrekt (magatartás) Magyarországgal szemben" - tette hozzá.

Kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Nógrádi: Európa vagy helytáll, vagy felszámolja önmagát
szeptember. 25. péntek 6:55

Nográdi György biztonságpolitikai szakértő az ATV Start műsorában elmondta, egészen addig nem lehet megállítani az emberáradatot, ameddig nem kezelik a származási országokban a káoszt. 

A szakértő szerint a kerítésre és határzárra szükség volt, a kitoloncolással és vissszaküldéssel pedig az a baj, hogy szinte beazonosíthatatlan, hogy melyik migráns melyik országból származik.