Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-18 07:15:00

Lezsidózták és megverték a professzort

Miután emelt hangon kifogásolta az eljárást, Jávor István korrupciókutató szociológust kitessékelték a nyolcadik kerületi okmányirodából, majd üldözőbe vette az egyik biztonsági ember, aki végül két ökölcsapással nyomatékosította folyamatos zsidózását. Cikkünk nyomán a biztonsági őrt elbocsátották.

Lezsidózták és megverték a professzort

Jávor István korrupciókutató napok óta hasztalan kereste fel a belvárosi népesség-nyilvántartót, hogy családi állapot igazolást kérjen, mert bár több alkalommal is két órával a zárás előtt érkezett, nem kapott már sorszámot. Amikor harmadszor is azt mondták neki a kormányablak munkatársai, hogy már nem tudják fogadni, elkérte a nyitva tartásról szóló tájékoztatót. A gyakorlatilag hozzávágott papíron az szerepelt, hogy még egy órán keresztül kérhet sorszámot, ezért ismét jelentkezetett az ajtóban székelő diszpécsernél.

Elmondása szerint a biztonsági őr ekkor megfenyegette, és a minősíthetetlen stílus mellé olyan szavak is társultak, mint a „takarodj”, „rohadék”, „agyonverlek”, „zsidó”.

Mivel szándékától nem sikerült eltántorítani, a tiltakozó szociológust kivezették az okmányiroda bejárata elé. A szóváltás az utcán is folytatódott: a hivataltól 15 méterre, egy kifőzde és egy órás kirakata előtt, a biztonsági őr kétszer megütötte ököllel a professzort: egyszer fejen, egyszer szájon.

Az esetnek szemtanúja volt a kollégáját a tettlegességről egyébként folyamatosan lebeszélni igyekvő diszpécser, és Jávor István élettársa, aki mobiltelefonjával kívánta rögzíteni az eseményeket, de mire bekapcsolta azt, a kormányablak munkatársa visszatért állomáshelyére.

A professzor az ajtóba rúgott?

A korrupciókutató azért nem tett feljelentést a rendőrségen, mert elképzelése szerint a kormánnyal vagy az önkormányzattal szerződéses viszonyban álló cég alkalmazottja úgyis csak egy szóbeli megrovást kapott volna az eljárás végén.

Sikerült szóra bírnunk az ütlegelés napján szolgálatot teljesítő diszpécsert, aki elismerte, hogy ő volt az, aki a hangoskodás nyomán próbálta megfékezni a nálánál lobbanékonyabb kollegáját, ám az utcára már nem tudott utána menni, hiszen nem hagyhatta el az őrhelyét. Emlékei szerint a szociológus hangosan ordibált, valamint rugdosta az ajtóüveget, és amikor azt hitték, hogy végre elment, még kétszer visszatért és belerúgott az ajtóba.

Olyat, hogy bárki is lezsidózta volna a háborgó ügyfelet, nem hallott – mondta a sorszámot osztó diszpécser, aki az ipari kamera felvételeinek megtekintését ajánlotta figyelmünkbe állításai ellenőrzése céljából. Amúgy a vehemens kolléga a józsefvárosi kerületőrséghez tartozik, és amikor nem az önkormányzatnál teljesít szolgálatot, másodállásban segít be a Kormányablakkal szerződésben álló Bizalom Zrt-nél.

Idő előtt zárhatnak

Az okmányiroda osztályvezetője, Jónás Richárd azt mondta az atv.hu-nak, hogy előfordulhat olyan, amikor a tájékoztatóban megjelölt idő előtt le kell zárni a sorszámkiadást, mert a felhalmozódó ügyek alapján előre ki lehet kalkulálni, mennyi ügyfelet tudnak még fogadni. Valószínűleg ez vezetett Jávor István kálváriájához is, bár ő maga szabadságon volt az ominózus napon.

Beosztottai elfelejtették tájékoztatni az inzultusról, de belső kameráik felvételén majd utánanéz a történteknek

– nyugtatta meg az aggódókat, hozzátéve, hogy kivizsgálást csak írásbeli panasz benyújtása után tud elrendelni.

Az órás és a kifőzdés is hallotta az üzleteik bejárata előtt lezajlott hangoskodást, de mivel nem mentek ki az utcára, nem látták a biztonsági ember ökölcsapásait. Előbbi arról számolt be lapunknak, hogy tisztán emlékszik arra, hogy az áldozat azt kiabálta: „felháborító, hogy ilyenért megverik az embert”.

Frissítve 14:03: Kirúgták az őrt

Az atv.hu önkormányzati forrásból úgy értesült, hogy cikkünk nyomán elbocsátották a professzort bántalmazó biztonsági embert. 

A férfi a józsefvárosi kerületőrséghez tartozott, és amikor nem az önkormányzatnál teljesített szolgálatot, másodállásban segített be a Kormányablakkal szerződésben álló Bizalom Zrt-nél.

Jávor István az ELTE-TÁTK Szociológia Tanszéknek docense, korrupciókutató professzor azzal hívta fel magár a figyelmet, hogy szakértőként több műsorban is beszélt a NAV-ot átitató korrupcióról. Azt állította, hogy a magyar hatóságok több esetben segítették az áfa-csaló cégeket, vizsgálatokat állítanak le vagy cégeket fojtanak meg megrendelésre. A NAV beperelte, mert az adóhatóság szerint sértő a teljes szervezet korruptnak bélyegzése, de a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet. Az amerikai Administration & Society című lapban megjelent cikkéért a professzor 2014 nyarán díjat is nyert szerzőtársával.

Ajánlom

További belföldi híreink