Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-07 18:18:00

Lemondott Hende Csaba: a kerítésbe bukhatott bele

Az atv.hu kormány közeli körökből úgy értesült, hogy a déli határra tervezett kerítés késedelmes építése miatt távozik Hende Csaba honvédelmi miniszter.

A tájékoztatás szerint hétfőn ülésezett a kormány nemzetbiztonsági kabinetje, ahol áttekintették az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról.


A kabinet ülését követően Hende Csaba honvédelmi miniszter benyújtotta lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán Viktor elfogadott. A kormányfő ezek után felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Az atv.hu kormány közeli informátora megkereséünkre azt mondta, hogy "jól dekódoltuk a fenti közleményt" vagyis, hogy Hende a déli határzárral kapcsolatban mondott le. Emlékeztett arra, hogy az eredeti tervek szerint augusztus 31-ig kellett volna elkészülnie a kerítésnek, ám menet közben kiderült, hogy arra az időpontra csak az ideiglenes határzár készül el.

A teljes kerítés határideje szeptember 15.

Kedd délelőtt a nol.hu munkatársának Pintér Sándor azt mondta, hogy nem akar távozni, mert úgy véli az általa felügyelt rendőrság képes eleget tenni Orbán Viktor miniszterelnök elvárásainak.

Így történhetett a lemondás   

Az atv.hu Hende Csabához közelálló forrásból úgy értesült, hogy a mai kabinetülésen a miniszterelnök arról érdeklődött, hogy halad az építkezés, mire Hende elmondta, hogy a jelenlegi feltételek mellett nem tartható a terv. Állítólag ekkor mondta Orbán Viktor, hogy ez esetben le kell vonni a konzekvenciát, mire Hende felajánlotta a lemondását. 

Amennyiben értesüléseink helytállóak,

a menekülthullám első kormányzati áldozata lett Hende Csaba.

Az atv.hu további információkra hivatkozva, úgy értesült, hogy Hende Csaba a szombathelyi televíziónak adott ma délelőtti interjú inzertjében még honvédelmi miniszterként szerepelt. A teljes interjút ma este sugározzák, és érdekes, hogy a déli órákban még nem gondolkodott a lemondáson.

Érdekes továbbá, hogy Orbán Viktor a délelőtti nagyköveti tájékoztatón a menekültüggyel kapcsolatban névszerint két tárcát, a belügy- és a honvédemi minisztériumot említette, és arról beszélt, hogy amennyiben nem valósul meg a kormányzati szándék, annak következményei lehetnek.

Hende Csabát Simicskó István sportért felelős államtitkár követi a miniszteri poszton. 

Tuzson Bence a Fidesz frakció-szóvivője az atv Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy meglepte a miniszter döntése.

Az atv.hu úgy értesült, hogy kedden délelőtt már össze is ül az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottsága, és meghallagatja Simicskó Istvánt, leendő honvédelmi minisztert.

Szerdán pedig zárt ajtók mögött ülésezik majd a honvédelmi bizottság - tudta meg az atv.hu

Ellenzéki reakciók

A Jobbik haladéktalanul választ vár a lemondás okára, mint mondják, "további nyugtalanságra és aggályokra ad okot, hogy az országot sújtó ilyen helyzetben kormányválság alakul ki".

Az MSZP azt írja közleményében, hogy Hende Csaba menesztésével Orbán Viktor miniszterelnök beismerte, hogy a kormány menekültpolitikája megbukott.

A honvédelmi miniszter távozását nem lehet másként értékelni, mint a "kerítésépítő politika" teljes kudarcának - közölte a Magyar Liberális Párt (Liberálisok) hétfőn az MTI-vel.

Az LMP szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfői lemondásának hátterében a menekültválság kormányzati kezelése állhat. A párt úgy véli, hogy Hende Csaba sem értett egyet a honvédség bevetésével, tudatában lehetett annak, hogy ebben az állapotában nem lennének képesek a honvédek ellátni e rájuk bízott feladatot.

Az Együtt szerint nem elég egy új ember kinevezése, a Fidesz-KDNP kormányának teljes fordulatot kell vennie a menekültválság kezelésében - reagált az ellenzéki párt Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn bejelentett lemondására.

Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság DK-s tagja szerint nem véletlen, hogy "öt év hozzá nem értés, átgondolatlanság és károkozás után" Hende Csaba most nyújtotta be lemondását, amikor "az Orbán-kormány kevesebb, mint két héten belül készül bevetni a Magyar Honvédséget a magyar-szerb határon".

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink