Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-07 16:09:00

A menekültkáosz hetei: Merkel kijelentésétől Münchenig

Az elmúlt napokban hatalmas zavart okozott az az Angela Merkelnek tulajdonított mondat, miszerint Németország korlátlanul befogad minden Szíriából érkező menedékkérőt. Felidézzük, milyen hatást váltott ki a többértelmű német kommunikáció.

A magyar kormány – többek között a Lázár János által tartott heti sajtótájékoztatókon – rendszeresen kongatta a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy Németország több tízezer bevándorlót toloncolhat vissza Magyarországra. A kabinet ennek úgy próbálta elejét venni, hogy biztonságos harmadik országnak nyilvánította többek között Szerbiát, hogy a Nyugat-Európából esetlegesen hozzánk visszatoloncolt bevándorlókat tovább lehessen passzolni a déli szomszédunknak.

Felfüggesztjük Dublint

Emellett a kormány egy radikális lépést is megpróbált tenni, amivel óriási vihart kavart. Június végén Kovács Zoltán kormányszóvivő egy interjúban azt nyilatkozta a Die Presse című osztrák lapnak, hogy Magyarország megtelt, ezért egyoldalúan felfüggesztjük a Dubin III. rendeletet.kovács zoltán kormányszóvivőKovács Zoltán kormányszóvivő

A dublini rendelet az EU egyik menekültügyi jogszabálya, melynek értelmében a menekültek csak abban az uniós tagállamban nyújthatnak be menedékkérelmet, ahol először léptek az európai közösség területére. Ezután e menedékkérők ügyében csak az adott ország hatóságai illetékesek, ezért a többi uniós tagállamból visszaküldhetik a menedékkérőt az adott tagállamba.


Még aznap a Belügyminisztérium is bejelentette, hogy technikai okokból, a folyamatban lévő ügyekben felfüggeszti határozatlan ideig a Magyarországra irányuló dublini transzferek fogadását. A bejelentésnek óriási visszhangja volt az unióban, az Európai Bizottság azonnali magyarázatot várt a kormánytól, Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter pedig arra figyelmeztetett, hogy Magyarország eljárása súlyos következményekkel járhat.


A kabinet ezután sietve visszakozott, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már a bejelentés másnapján közölte, hogy szó nincs semmilyen európai uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről.

Tasnádi László rendészeti államtitkár pedig azt mondta: hazánk továbbra is betartja a dublini rendeletet, ugyanakkor technikai türelmet kér a bevándorlók visszavételére, hiszen képtelenek vagyunk ellátni azokat.

Ezzel nagyjából le is volt tudva a dolog, az Európai Unióba pedig továbbra is gát nélkül tódultak a többnyire szír, afgán vagy iraki migránsok. Ezt elégelték meg Orbánék – közös európai megoldás híján –, majd július elején újra húztak egy merészet:


bejelentették, hogy építenek egy 175 kilométer hosszú, 4 méter magas kerítést a szerb-magyar határon, ettől remélve a menekülthullám megtörését.

A döntéssel Magyarország ismét az európai politikusok és külföldi sajtó célkeresztjébe került, akik durvábbnál durvább jelzőkkel illették a kormányt.Épül a kerítés a déli határonÉpül a kerítés a déli határon

A katonaság elkezdte megépíteni az ideiglenes határzárat, ennek ellenére egyre több bevándorló érkezett Magyarországra, hogy pár napos pihenő után továbbállhasson a hőn áhított Németországba, esetleg Svédországba vagy Hollandiába. Az embercsempész-biznisz pedig soha nem látott méreteket öltött az országban. És ekkor kapott egy hatalmas, kijózanító pofont Európa.


Augusztus utolsó napjaiban 71 bevándorló holttestét találták meg egy furgonban, az osztrák A4-es autópálya Pandorf melletti szakaszán. A migránsok embercsempészek áldozatai lettek,

valószínűleg még Magyarország területén veszthették életüket, borzalmas szenvedések között.

És akkor megszólalt Merkel

Az eset mélyen megrázta a Nyugati világot. A tragédia fényében óriási jelentőséget kaptak Angela Merkel szavai, miszerint a menekültválság miatt kialakult helyzet „nem méltó Európához” és hogy „néhány rendelkezést hatályon kívül kell helyezni”. Emellett a Spiegel Online nevű német hírportál arról számolt be, hogy a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal a szíriai menedékkérők esetében eltekint a menekültügyi kérdéseket uniós szinten szabályozó úgynevezett dublini rendelet előírásainak alkalmazásától.


Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a Szíriából Németországba érkezett bevándorlók esetében nem vizsgálják, hogy a kérelmező mely uniós tagállamban lépett az EU területére, amit sokan úgy értelmeztek, hogy Merkelék feltétel nélkül befogadnak minden szír állampolgárt.

angela merkel német kancellárAngela Merkel német kancellárSteffen Seibert német kormányszóvivő igyekezett gyorsan lehűteni a kedélyeket, és sietve cáfolta a Twitteren, hogy Németország a budapesti magyar nagykövetség szervezésében vonatokat küldene a Magyarországon tartózkodó szíriai menedékkérőkért. A szóvivő kijelentette: nincsenek különvonatok, az uniós jog érvényes, amely szerint aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást.


A szövetségi belügyminisztérium egyik szóvivője is próbálta oltani a tüzet és hangsúlyozta: Németország ragaszkodik a dublini szabályokhoz és nem helyezte hatályon kívül azokat.

A szóvivő szerint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek és átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását.

Az Angela Merkelnek tulajdonított szavak ennek ellenére óriási zavart keltett többek között Magyarországon tartózkodó migránsok ezrei között.


A bevándorlók többsége azonnal szírnek kezdte vallani magát, amit megfelelő okmányok hiányában megcáfolni szinte képtelenség.

Százak tódultak az akkor már amúgy is túlzsúfolt Keleti pályaudvart, abban reménykedve, hogy egy Berlinbe tartó járattal végre elérhetik hőn áhított céljukat. Közben a nyár utolsó napján Merkel egy berlini sajtótájékoztatón kijelentette: Németország erős ország, és sok nehéz helyzetet megoldott már, úgyhogy a menekültválságot is meg fogja oldani.

Közel-Keleti pályaudvar

Szeptember első napjaira tarthatatlanná vált a helyzet a Keletinél, magyar hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy lezárják a pályaudvart az illegális bevándorlók előtt.


A lépés óriási felháborodást váltott ki a migránsok körében, akik napokig demonstráltak a Baross téren Angela Merkelt és Németországot éltetve, és azt követelve, hogy a Magyarország engedje tovább őket.

A nemzetközi sajtó legjava hazánkra fókuszált, és árgus szemekkel figyelték a hatóságok minden lépését. Áldatlan állapotok a keletibenÁldatlan állapotok a Keletiben

Csütörtökön aztán újra beengedték a migránsokat a Keletbe, akik közül egy nagyjából 500 fős csoport egymást taposva feljutott egy Nyugat-Európába tartó vonatra. Legnagyobb csalódásukra azonban nem Bécsben vagy Berlinben állt meg velük a vonat, hanem Bicskén.


A hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy lekapcsolják a migránsokat szállító kocsikat, az utasait pedig a bicskei befogadó állomásra szállítják. Az elkeseredett bevándorlóknak persze eszük ágában sem volt a táborba menni,

így egy másfél napos patthelyzet alakult ki a Fejér megyei kisváros vasútállomásán.

Lázár szerint Merkel a hibás

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közben a csütörtöki Kormányinfón lényegében Németországra fogta a Keletinél kialakult helyzetet, mert Merkelék szerinte befogadást, korlátlan belépést és maradást ígértek a szíriai menekülteknek.


„Meghívták őket a terített asztalhoz” – fogalmazott. Lázár szerint a német kormány kommunikációs hibák tömegét követte el, és ez az oka, hogy a bevándorlók egyre türelmetlenebbek és agresszívabbak, megtagadják az együttműködést a magyar hatóságokkal.

lázár jánosLázár JánosA hét utolsó munkanapján lett teljes a káosz: a Pesten tartózkodó több száz migráns – attól félve, hogy ha vonatra szállnak, őket is menekülttáborba szállítják – úgy döntött, hogy gyalog, az M1-es autópályán indulnak el az osztrák határ felé. Miközben a bicskei események miatt


a MÁV 1-es számú vasúti fővonala szinte teljesen megbénult, az Ausztriába tartó autópályán is hatalmas dugó alakult ki a több száz fős menet miatt.

Közben a német kormányszóvivő pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak be kell tartania a menekültügyi előírásokat. Hozzátette: a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatos német gyakorlat nem változtat más államok kötelességein, így Magyarországnak is regisztrálnia kell, és emberhez méltó módon el kell látnia a területére lépő menedékkérőket, és az uniós szabályoknak megfelelően le kell folytatnia a menedékjogi eljárást. Steffen Seibert azt is leszögezte, hogy nem Angela Merkel, hanem a Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal nyilatkozott a Szíriából érkező menedékkérőkkel kapcsolatban. (Ennek némileg ellentmond az a tény, hogy Merkel múlt hét kedden Berlinben, a spanyol kormányfővel folytatott megbeszélése után kijelentette: a Németországba érkező szíriai menedékkérők nagyon nagy valószínűséggel megkapják a polgárháborús menekült státust.)


A múlt heti káosznak végül az vetett véget, hogy a központi operatív törzs pénteken úgy döntött: buszokat vezényel a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják a bevándorlóknak, hogy a Hegyeshalomra szállítják őket.

A migránsok éltek a helyzettel, ezrek érkeztek a határátlépési pontra. A hét végén pedig nagyjából 20 ezer Magyarországról indult menedékkérő érkezett Münchenbe. A német közszolgálati tévé, az ARD beszámolója szerint a német hatóságokat meglepte az Ausztrián keresztül érkező menekülthullám.


Angela Merkel hétfőn sajtótájékoztatót tartott, melyben utalt a Magyarországról indult bevándorlók érkezésére is. A kancellár szerint mozgalmas és lélegzetelállító hétvégén vannak túl, és hozzátette: a menedékkérők fogadása olyan képet alkotott országáról, amelyre mindenki büszke lehet.

Hozzátette: Németországot meg fogja változtatni a migránsok tömeges bevándorlása, de a kormány azon lesz, hogy ezek a változások pozitívak legyenek az ország számára.

Ajánlom

További belföldi híreink