Itthon

Újabb kitörés: százak tódulnak az autópálya felé Röszkénél, dulakodás volt Kőbányán – frissül

Megnyugodtak Röszkén a menekültek
szeptember. 9. szerda 22:20

A szegedma.hu szerint egyelőre csend van a röszkei gyűjtőpontokban, de az utakon és a földeken több százan is gyalogolhatnak.

Egyre több migráns szökik meg a sötétben Röszkén
szeptember. 9. szerda 21:40

Elment mind a 7 busz, ami korábban érkezett. A szegedma.hu úgy tudja még este érkeznek újabb járatok, de hogy pontosan mikor, arról a helyszínen sincs információ. Folyamatosan özönlenek befelé a migránsok a síneken, százak jönnek befelé itt a zöldhatáron, és még ezrek várnak Szerbiában. A határkőnél mindössze 3 rendőr figyeli az eseményeket, a többiek nagy erőkkel a tábort, a lefekvéshez készülődő bevándorlókat őrzik. Friss hír, hogy nemcsak az előbbi 50 fős csoport lépett meg Röszke felé, hanem mint azt többet elmondták munkatársainknak a helyszínen, a gyűjtőtábortól száz-kétszáz méterre lévő kukoricáson keresztül az éj leple alatt már több száz migráns szökött be Szeged irányába. A rendőrség az ő mozgásukat már nem tudja követni, ezeket a hatásértőket a régi 5-ösön és a bekötőutakon várakozó embercsempészek szedhetik össze, és vihetik majd tovább Budapest, illetve Nyugat-Európa felé.

Kitörtek Röszkén
szeptember. 9. szerda 21:16

Röszke település felé tört ki egy 50 fős csoport “Syria” kiáltásokkal. Rendőrök nem kísérik őket, mindenki itt maradt, hogy biztosítsa a tábort, a buszokra szállást, a migránsok étellel, itallal való ellátását. Azokat, akik elhagyták a gyűjtőpontot, majd Röszke belterületén kell megállítaniuk valahogy az egyenruhásoknak, ha csak hamarabb nem veszik fel őket az embercsempészek. Elképesztően sok a “gyanús” autó is a környéken - jelenti a szegedma.hu

Drónról készült képek Röszkéről
szeptember. 9. szerda 21:12

Forrás: atv.hu

Forrás: atv.hu

Forrás: atv.hu

Forrás: atv.hu

Forrás: atv.hu

Forrás: atv.hu

Vámosszabadiba viszik a migránsokat
szeptember. 9. szerda 20:55

A röszkei tábor maga nyugodt, de a buszok körül komoly lökdösődés alakult ki, hiszen mindenki szeretne feljutni. A szegedma.hu tudósítója megtudta rendőri beszélgetésekből, hogy ma este Vámosszabadiba viszik a migránsokat.

Forrás: szegedma.hu

NATO: haladéktalanul megoldást kell találni
szeptember. 9. szerda 20:51

Európának haladéktalanul reagálnia kell a migrációs válságra, míg a NATO-nak inkább a migrációs probléma hosszú távú gyökereire kell összpontosítani - vélekedett Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára szerdán este Prágában, miután tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel. "Európában azonnali lépésekre van szükségünk, de ugyanakkor szükség van a probléma legfőbb gyökereire összpontosítani azokban az országokban, ahonnan a menekültek származnak" - jelentette ki Stoltenberg újságírók előtt. Megjegyezte, a NATO segít ezeknek az államoknak megszilárdítani a belső stabilitásukat.

Jens Stoltenberg, NATO főtitkár

Spanyolország még több menekültet fogad be
szeptember. 9. szerda 20:46

Spanyolország 17 680 menekültet fog befogadni, ez több mint amennyit az Európai Bizottság szerdai javaslatában előterjesztett - közölte a spanyol miniszterelnök-helyettes Madridban szerdán, újságíróknak nyilatkozva. Soraya Sáenz de Santamaría elmondta: ahogy már előre jelezték, vita nélkül beleegyeznek az Európai Bizottság által kért 14 931 ember elhelyezésébe, és ezen felül várják annak a 2749 embernek az érkezését is, akiknek befogadását már korábban jelezték. Spanyolország az Európai Unió országai közül, Németországot és Franciaországot követően, a harmadik legtöbb menekültet befogadó ország - jegyezte meg. Dolgoznak egy egészségügyi protokoll létrehozásán is azért, hogy az érkezőket orvos vizsgálja meg, és ha kell, mielőbb megkapják a megfelelő kezelést.

Forrás: wikipédia

Folyamatosan érkeznek a migránsok Röszkére
szeptember. 9. szerda 20:44

Folyamatosan érkeztek szerdán napnyugtakor a migránsok Röszkére, a magyar-szerb határra, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült gyorstelepítésű drótakadály - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. A síneken százak álltak, de a határt átlépők beszámolója szerint a vajdasági oldalon még többen várakoznak. Az érkezők többsége szíriainak vallja magát, de szép számmal akadnak Afganisztánból érkezők is. A migránsok az újságíróktól igyekeznek megtudni, milyen sors vár rájuk, a legtöbbjüket az érdekli, ha el tudnak jutni Nyugat-Európába, hátrányuk származik-e abból, ha a regisztrációs folyamat során a magyar hatóságok az uniós előírásoknak megfelelően rögzítik ujjlenyomatukat.

Vona: a kormány nem tudja megoldani a krízist
szeptember. 9. szerda 20:42

A Jobbik elnöke szerdán Pécsett, pártjának a bevándorlók letelepülése ellen a város Széchenyi terére szervezett tüntetést megelőző sajtótájékoztatón úgy vélte, "a kerítésre épített kormányzati propaganda összeomlott", a kormány az elmúlt hónapokban tett ígéretei és magabiztos kommunikációja ellenére nem tudta és nem tudja megoldani a krízist. Kormányválság alakult ki Magyarországon a bevándorlással összefüggő kritikus helyzetben - jelentette ki. Vona Gábor azt is mondta: a probléma súlyosságát mutatja, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter néhány nappal azután mondott le, hogy az Országgyűlés döntött a honvédség határra vezényléséről.

Forrás: MTI

Visszaszorították a rendőrök a migránsokat
szeptember. 9. szerda 20:26

Úgy tűnik  megnyugodtak kedélyek Röszkénél. Heves tárgyalásokat követően visszaterelték a hőzöngő tömeget a sátrak közé, a gyűjtőpontra. E pillanatban 7 vagy 8 busz érkezett meg a koromsötétben (nehéz pontos számot mondani, akkora a sötétség, és olyan nagy a tömeg, illetve a kavarodás itt a tarlón, az elképesztő méretűvé duzzadt sátortáborban). A szegedma.hu információi szerint ezek most a befogadóállomásokra viszik a migránsokat. További hírük a helyszínről, hogy rendőrségi értesülések szerint 1500 illegális bevándorló várakozik jelenleg is a szerb oldalon, elképzelhető, hogy ők a sötét leszálltával megpróbálnak átszivárogni a zöldhatáron hazánkba. A gyűjtőpont tele van emberekkel, ahogyan a két röszkei idegenrendészeti előállító vagy hangár is 150 százalékos telítettséget mutat ma estére.

Forrás: Reuters