Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-04 09:00:00

Kovács: Németország meghívót küldött a migránsoknak

A MÁV tudatta a menekültekkel, hogy nem indítanak Nyugat-Európa felé vonatokat, mert nem lehet garantálni az utasok, így az illegális migránsok biztonságát sem, ennél több tájékoztatást nehéz adni – ezt Kovács Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A kormányszóvivő szerint a magyar hatóságok ezeknek a migránsoknak az esetében még nem tudta lefolytatni a regisztrációt, éppen ezért nekik nem áll módjukban eldönteni, hogy hová akarnak továbbutazni. A szóvivő elmondta: a német nagykövetség jöjjön ki a pályaudvarokra, és mondja el a migránsoknak, hogy nem igaz, hogy szabadon mehetnek bárhová. Hozzátette: az összes Balkánon felénk tartó menekült azt hiszi, innen szabadon távozhat. Az uniónak vannak szabályai, senki sem utazhat okmányok nélkül - fogalmazott.

Kovács Zoltán kijelentette: azt sem lehet tudni, kik ezek az emberek, és a hatóságokkal nem működnek együtt. A kormányszóvivő hangsúlyozta: ő még ilyet nem látott, négy évvel ezelőtt a nemzetközi médiától megkaptunk mindent a médiatörvény miatt, mert nem tartjuk be az uniós szabályokat, most meg azért akarják keresztre feszíteni az országot, mert minden uniós szabályt be akarunk tartani.

A szóvivő elmondta: Németország gyakorlatilag meghívót küldött a migránsoknak, ezért van most is még 3000 menekült a Keleti Pályaudvarnál. Hozzátette: az elmúlt hetekben erősödnek a német sajtóban azok a hangok, amelyek teljes nyitottságot sugallnak, ennek híre ment a migránsok között, és ezért alakult ki ez a történet, ez felhívás volt keringőre. Az a 160 ezer ember, aki átlépte magyar határt, kevesebb, mint egyharmaduk vallja magát szír állampolgárnak - magyarázta. Kovács Zoltán szerint Európa nem beszél tisztán ebben a kérdésben, ez a legnagyobb baj.

A kormányszóvivő kijelentette: nincsen koncepció, megoldást akarunk találni egy olyan dologban, amelyben az első lépést sem tudjuk megtenni, nem tudjuk megvédeni a határainkat. A szóvivő elmondta: az unió nem alakított ki olyan kereteket, amelyek segítenének azokon, akik valóban háború elől menekülnek. Hozzátette: Magyarország készen áll erre, de ehhez a hivatalos határátkelőn kell átjönni. Világosan beszéltünk a menekültkérdésről, a német kettős beszéd felhívás keringőre, ennek a lehető leggyorsabban véget kell vetni – vélekedett.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink