Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-03 07:00:00

Hot spotokkal oldanák meg a németek a "budapesti drámát"

A német belügyminiszter szerint nem szabad mindig csak bírálni Magyarországot, hanem segítséget is fel kell kínálni a menekültügyi helyzet kezeléséhez.

Thomas de Maiziere a ZDF német országos közszolgálati televízióban szerda este sugárzott interjúban hangsúlyozta, hogy a menekültügyet az Európai Unióban szabályozó dublini rendelet előírásai továbbra is érvényesek, így a menedékkérőket abban a tagállamban kell regisztrálni, amelyben beléptek az EU területére.
   
Magyarország ezt a kötelességét "más tagállamokkal ellentétben" teljesíti, de már a "túlterheltség határán" van, ezért segíteni kell neki - mondta a konzervatív CDU politikusa.

thomas de maiziereThomas de Maiziere
Arra a kérdésre, hogy miként járulhat hozzá Németország a "budapesti dráma" lezáráshoz, Thomas de Maiziere elmondta, hogy a "megfelelő válasz" olyan közös, uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központok - úgynevezett hot spotok -, kialakítása, amelyeket az uniós állam-, illetve kormányfők döntése alapján Olaszországban és Görögországban is létrehoznak.
   
Ezekben a "várakozó övezetekben" a menedékkérőket "emberhez méltó körülmények között" lehetne elhelyezni, és ezekben kellene elbírálni a menedékjogi kérelmeket, majd a védelemre szoruló kérelmezőket szét kellene osztani a tagországok között, a védelemre nem szoruló kérelmezőket pedig ezekből a zónákból kellene visszajuttatni hazájukba - fejtette ki a német belügyminiszter.
   
Hozzátette, hogy a munkában az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) is részt vehetne.  Elmondta, hogy tárgyalt  António Guterres főbiztossal, aki jelezte, hogy az UNHCR kész támogatni Magyarországot.

 antónio guterres António Guterres
Arra a kérdésre, hogy Németország vajon "csalogatta" a szíriai menedékkérőket Angela Merkel kancellár "különleges fogadókészséget" kifejező nyilatkozatai, valamint a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnak  (BAMF) a szíriaiak felé tett "jelzései" révén, vagy csupán félreértésről van szó, Thomas de Maiziere leszögezte: "Dublin továbbra is érvényes".
   
Hozzátette, hogy valóban félreértésről van szó, és "mindenekelőtt az embercsempészek propagandájáról, akik az érdeküknek megfelelően forgatnak ki minden szót".
   
A ZDF-ben sugárzott interjúban a belügyminisztert elsősorban a menekültválság németországi kezeléséről és uniós összefüggéseiről kérdezték. Thomas de Maiziere elmondta, hogy a kormány az ügy valamennyi dimenziójára kiterjedő, átfogó törvénycsomagot dolgoz ki, amelyről már októberben dönt a törvényhozás.  
   
Az európai megoldás kialakítása "nehéz ügy" - tette hozzá. "Ha a többiek nem változtatnak álláspontjukon, az jó lesz nekik és rossz lesz Németországnak", így azonban "nem tud működni Európa", és a megoldáshoz "kölcsönös szolidaritásra van szükségünk" - emelte ki a német belügyminiszter.
   
Hangsúlyozta, hogy az idén várható 800 ezer menedékkérő befogadásával Németország meg tud birkózni, de "három, négy, öt, hat, hét éven keresztül 800 ezer menedékkérő még egy olyan országnak is túl sok, mint Németország".

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink