Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-09-02 16:11:00

A kormány az ítélet ellenére sem adja ki a Századvég-tanulmányokat

A jogerős ítélet és az ígéret ellenére sem adja ki a kormány a Századvég-csoport kormányzati megrendelésre írt tanulmányait a Miniszterelnökség.

A kormány az ítélet ellenére sem adja ki a Századvég-tanulmányokat

Lázár János a június 28-i kormányinfon bejelentette, hogy hozzáférhetővé teszik a 30 ezer oldalnyi Századvég-tanulmányokat, melyeket kormányzati megrendelésre készítettek. Erre bírósági ítélet is kötelezte őket. A pert a vs.hu újságírója, Joó Hajnalka indította, hogy kiderüljön, mire fizetett ki a kormány közel 4 milliárd forintot.

Az ítélet kézbesítésétől számított 60 napon belül, augusztus 26-ig kellett volna nyilvánosságra hozni az anyagokat. Ennek ellenére az újságíró egy e-mailt kapott a határidő lejárta előtti utolsó napon, amelyben


közölték, hogy a Miniszterelnökség felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, egyúttal a végrehajtás felfüggesztését is kérte

- írja a vs.hu.

A Miniszterelnökség arra hivatkozott, hogy a tanulmányok és közvélemény-kutatások döntés-előkészítő anyagok, amelyek közzététele nemzetbiztonsági és nemzetgazdasági érdeket sértene. Arra nem adtak választ, hogy mi alapján és milyen formában könyvelték el a szerződés teljesítését, illetve arra sem, hogy kik voltak azok az esetenként több tízmilliós díjazást kapó alvállalkozók, akik segítették a Századvéget a tanulmányok elkészítésében.


A Századvég augusztusban két közbeszerzést is nyert, meghívásos eljárásban, ezzel újabb 200 milliót nyert.

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak 42 millióért a döntés-előkészítésben és a Ginop-pénzek lehívásában segít a kormányközeli tanácsadó cég. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak nyolc kisebb megbízást teljesítenek összesen 158 millióért – írja a napi.hu.

A közbeszerzéseket nem hirdették meg, hanem úgynevezett háromajánlatos eljárásban bonyolították le, azaz az ajánlatkérőnek elég volt három kiválasztott céget felkérnie. Ez lett a Századvég. Az NGM uniós támogatásból fizeti ki a munkákat.

atv.hu

További belföldi híreink