Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-08-18 06:23:00

Példátlan vihar után újra esik az eső a fővárosban - frissül

Folyamatosan frissülő hírek!

Kedd délutánra sem heverte ki a főváros az előző este lezúdult esőt. Több helyen beszakadtak az utak, van, ahol még az áramszolgáltatást sem kapcsolták vissza és szinte nincs olyan útszakasz a belvárosban, ahol rendesen működnének a jelzőlámpák.

 • Megcsúszott az úttest Salgótarján és Cered között

  augusztus 18.kedd 20:23

  A heves esőzés miatt megcsúszott az útpadka és az úttest egy része a Salgótarján és Cered között. Az útszakaszon jelenleg jelzőlámpa irányításával, félpályán közlekedhetnek a járművek - közölte az MTI-vel a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

  Noskó Zsolt elmondta: a 2304-es út 11-es kilométerszelvényénél rongálódott meg az úttest.

 • Szerdától ismét járnak a vonatok Fonyód és Balatonszentgyörgy között

  augusztus 18.kedd 19:28

  Befejeződtek a helyreállítási munkálatok Balatonmáriafürdőnél, szerda hajnaltól pedig megindul a vasúti személyforgalom Fonyód és Balatonszentgyörgy között - közölte a MÁV Zrt. sajtófőnöke kedden az MTI-vel. 

  A Budapest-Keleti pályaudvarról kedd este induló Adria nemzetközi vonat már az eredeti útvonalon közlekedik, a belföldi személyszállító-vonatok pedig a szerdai üzemkezdettől ismét a teljes vonalon járnak, így hajnaltól nem kell vonatpótló autóbuszokra átszállni - tudatta közleményben a sajtófőnök.
      
  A közlekedés biztonsága érdekében Balatonmáriafürdőnél Balatonszentgyörgy irányába egy rövidebb szakaszon egyelőre óránként 20 kilométeres sebességkorlátozást kellett bevezetni, és fokozott pályafelügyeletet rendeltek el.

 • Elmű: estére a legtöbb helyen lehet újra áram a fővárosban

  augusztus 18.kedd 18:22

  Amennyiben nem pusztít újabb heves zivatar, kedden sötétedésig a legtöbb fogyasztónál újra visszaállhat az áramszolgáltatás a fővárosban - tájékoztatta az Elmű szóvivője az MTI-t.

  Boross Norbert hangsúlyozta: maga az elektromos hálózat kevéssé károsodott, ám a kárelhárítást elsősorban az akadályozza, hogy még mindig vízzel telítettek, elsősorban a VI. VII. VIII. IX. és XIII. kerületben azok a pincék ahol az épületi transzformátorállomások találhatóak.
      
  Mivel az Elmű nem rendelkezik szivattyúkkal, meg kell várniuk, hogy a tulajdonosok vagy a katasztrófavédelem vízmentesítse a pincéket.
      
  További gondot okoz, hogy vannak olyan házak, ahol a szivattyúzás ellenére újra és újra vízzel telnek a pincék. Ezt vélhetően az okozza, hogy a csatornahálózat nem tudja elvezetni a felgyülemlett talajvizet - tette hozzá.
      
  Mindennek ellenére a hétfő esti 45 ezerről, kedd délutánra 7 ezerre sikerült csökkenteni azon fogyasztók számát, akiknél még nem állt helyre az áramszolgáltatás - mondta Boross Norbert.

 • Eddig ötszáz helyen fejeződött be a kárelhárítás

  augusztus 18.kedd 17:00

  Országszerte már több mint ötszáz helyszínen befejeződött a hétfői vihar okozta károk felszámolása - tájékoztatta kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

  Hajdú Márton közölte, hogy az ország területéről több mint kétezer riasztást kapott a katasztrófavédelem, ám ez jóval kisebb számú káreseményt jelent, hiszen sokszor többen is bejelentették ugyanazt az esetet.
      
  A letört ágak, kidőlt fák, lesodort épületelemek eltávolítása már többnyire befejeződött, és leginkább szivattyúzással, az elöntött pincékbe befolyt víz eltávolításával vannak elfoglalva a tűzoltók.
      
  A munkák, szinte kivétel nélkül, már csupán a fővárosban folytatódnak - sorolta a szóvivő.

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Még egy hétig lehetnek fennakadások a tömegközlekedésben

  augusztus 18.kedd 16:30

  A legtöbb vonalon helyreállt a tömegközlekedés Budapesten kedd délutánra, a budapesti közműcégek vezetői pedig rendszeresen tájékoztatják a városvezetést a minél hatékonyabb kármentés érdekében - közölte Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes kedden az MTI-vel.

  Persze még mindig vannak fennakadások. A Fővám térnél alámosta az utat az eső, beszakadt az útpálya egy szakaszon, ezért a 15-ös és a 115-ös busz jelenleg is módosított útvonalon közlekedik, a 83-as troli helyett pedig pótlóbusz jár. A Vámház körutat és a Szabadság hidat lezárták, ezért a 47-es és a 49-es villamos a Deák Ferenc tér helyett jelenleg a Döbrentei térhez közlekedik. A Szépvölgyi utat szintén lezárták a Bécsi útnál, mert ott is beszakadt az útpálya, mindkét helyszínen legalább egy hétig tart majd a helyreállítás.

  További részleteket ide kattintva olvashatnak. 

  fotó: mtiFotó: MTI

 • Több százmillió forintos kárról számoltak be a biztosítók

  augusztus 18.kedd 16:15

  Több százmillió forintos, a hétfő esti vihar nyomán bejelentett kárról számoltak be a biztosítók az MTI-nek, a legtöbb bejelentés a fővárosból érkezett.

  A Generali biztosítóhoz kedd délelőttig mintegy 1500 bejelentés érkezett, a károk becsült összértéke megközelíti a 300 millió forintot. A kárbejelentések zöme Budapestről érkezett, a biztosító továbbra is a fővárosból számít nagyszámú bejelentésre, ahol sok helyen még most is szivattyúzzák a vizet.

  Az Aegon Magyarország tájékoztatása szerint az elmúlt napok viharai nyomán kedd délig 560 bejelentés érkezett, közel 100 millió forintos kárról. A legtöbb kárt a pincék, garázsok elöntése, az autók beázása okozta, de sok helyen az áramkimaradás okozott gondot. A legtöbb kárbejelentés Budapestről, Pest megyéből és Csongrád megyéből érkezett, a biztosító arra számít, hogy a bejelentések száma még tovább emelkedhet. A tájékoztatás szerint az idén a kétmilliárd forintot is meghaladta a meteorológiai károk összege az Aegonnál.

  Az Allianz Hungária csaknem 800 viharhoz kötődő kárt regisztrált vasárnap óta. A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A bejelentések alapján a viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették - írják.

 • Káosz a közlekedésben

  augusztus 18.kedd 15:15

  Kollégánk jelentése szerint az aluljáróban ugyan már nem áll a víz, de a Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében még mindig káosz a közlekedés, a lámpák nem égnek, az aszfalt feljött egy területen és mindent sár borít.  • Sok dolga van a tűzoltóknak

  augusztus 18.kedd 15:09

  Több tűzoltó is kivonult a Nyugati pályaudvarhoz, többek között a Posta épülete előtt dolgoznak. 

 • Szemétben úszik a Szépvölgyi út

  augusztus 18.kedd 14:46

  Aszfaltdarabokat és rengeteg szemetet hozott le a lezúduló víz a Szépvölgyi úton. Nem csoda, tegnap az egyik irodaház ablakából készítettek olyan felvételt, melyen látni, ahogy a kukák usznak lefelé az árral. 

 • Nem működnek a jelzőlámpák

  augusztus 18.kedd 14:06

  A fővárosban több helyen nem működnek a jelzőlámpák, a forgalmat rendőrök irányítják. 

 • A Fővám teret ellepték a katasztrófaturisták

  augusztus 18.kedd 13:18

  "Hallottad mi történt a Szabadság hídnál?" - szól az egyik telefonbeszélgetés.

  A járókelők már órák óta érkeznek, hogy fotót készítsenek a gépjármű méretű lyukról.

  Az atv.hu-nak egy Fővám téren lakó helybéli azt mondta, már reggel óta nincs áram a lakásukban.

 • A tömegközlekedést is megpróbálta a heves vihar

  augusztus 18.kedd 13:15

  A hatalmas esőzések miatt a BKK több járműve is lerobbant, itt például egy trolibuszt kellett elvontatni:

 • Egyes útszakaszok teljesen járhatatlanná váltak

  augusztus 18.kedd 13:12

  Több útszakaszon is terelni kellett a forgalmat, mert a víz lehetetlenné tette a haladást:

 • Így próbálják helyreállítani a rendet Balatonmáriafürdőn

  augusztus 18.kedd 13:11

  Balatonmáriafürdőn tegnap átszakadt a gát, így a települést elöntötte a víz. Több helyen az emberek térdig érő vízben tudtak csak közlekedni.

  A mai napon szivattyúkkal próbálták helyreállítani a rendet:

 • A Vámház körút fele sötétbe borult

  augusztus 18.kedd 13:04

  Kollégánk jelentette, hogy valamely különös oknál fogva a Vámház körút egyik oldalán elment az áram, míg az út páratlan oldalán világítanak a lámpák.

  az áramszünet miatt be kellett zárnia ennek a boltnak.Az áramszünet miatt be kellett zárnia ennek a boltnak.ebben az éjjel-nappaliban világítás ugyan nincs, de kiszolgálás még van.Ebben az éjjel-nappaliban világítás ugyan nincs, de kiszolgálás még van.az út páratlan oldalán zavartalan a működés.Az út páratlan oldalán zavartalan a működés.

 • Több posta nem üzemel

  augusztus 18.kedd 13:01

  Több postahivatal nem tudott kinyitni a fővárosban kedden reggel, mert beázásokat, áramszünetet okozott az előző esti felhőszakadás.

  A kárelhárítás folyamatos, azonban jelenleg a fővárosban még 6 posta nem üzemel, helyettük a kijelölt posták várják az ügyfeleket - közölte Apáti-Tóth Kata, a Magyar Posta szóvivője kedden az MTI-vel.
     
  Hozzátette, várhatóan még kedden kinyitnak a még zárva tartó hivatalok is.
      
  A Nyugati téri postán az utalványok, pénzküldemények, ajánlott és tértivevényes levelek átvétele az emeleten működik, s a posta kézbesítése is zavartalan, a hivatalhoz tartozó kézbesítési helyekre a kézbesítők rendben kimentek.
      
  Közölte azt is, hogy a viharkárok miatt a Budapesten zárva tartó postákat és az azokhoz rendelt helyettesítő postákat az ügyfelek a www.posta.hu oldalon a hírek menü pont alatt nézhetik meg.
      
  A Magyar Posta honlapja szerint a Nyugati téri posta részben üzemel, illetve zárva van a VII. kerületi Hársfa utcai posta, továbbá a József körút 37-39. szám alatti hivatal, a Múzeum körúti, az Andrássy út 53. szám alatti és a Hungária körút 50. számon található postahivatal.

 • Rendőrök irányítják a forgalmat a Kálvin téren

  augusztus 18.kedd 12:48

  Mivel a jelzőlámpák nem működnek, a forgalmat rendőrök irányítják a Kálvin téren.

  A Szabadság híd felé vezető utat lezárták a beszakadt útburkolat miatt.

 • Zárva van a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

  augusztus 18.kedd 12:45

  A tegnapi nap folyamán olvasónk hívta fel arra a figyelmet, hogy komoly beázások történtek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. Hangosbemondón figyelmeztették az olvasókat, hogy kezd életveszélyessé válni a helyzet, nem sokkal később pedig a sziréna is megszólalt.

  Kollégánk ma felkereste a Könyvtárat, azonban az az esőzések miatt zárva van.

 • A Horváth Mihály téren hűlt helye a tegnapi esőnek

  augusztus 18.kedd 12:42

 • Óriási lyuk tátong a Teleki László téren is

  augusztus 18.kedd 12:37

  Az atv.hu munkatársa a Teleki László térről küldte ezeket a képeket:

 • Elmű: kilencezer lakásban továbbra sincs áram

  augusztus 18.kedd 11:57

  Kilencezer lakásban, tizenhat helyszínen továbbra sem kapcsolták vissza az áramot a hétfői vihar és esőzések után, ennek oka, hogy az érintett, főként fővárosi épületekbe "továbbra is ömlik be a víz" - tájékoztatta az Elmű szóvivője kedden az MTI-t.

  Boross Norbert elmondta: ezeken a helyeken nem elektromos hiba miatt nem tudják visszakapcsolni az áramot, hanem csőtörés, esetleg csatornadugulás miatt ömlik a víz, hiába szivattyúzzák.
      
  Közölte azt is, hogy az érintett helyszínek, főként régebbi épületek nagy része Budapesten, a pesti oldalon van, de vannak Miskolcon is hasonló gondok.
      
  Arra a kérdésre, hogy mikorra sikerül helyreállítani az áramszolgáltatást mindenütt, azt mondta: nem tud konkrét időpontot mondani, de amint kiszivattyúzzák a vizet, néhány órán belül - a berendezések kitisztítása, kiszárítása után - vissza tudják kapcsolni az áramot.
      
  A vihar és a heves esőzés miatt hétfőn mintegy negyvenezer háztartásban kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

 • OKF: országszerte több mint kétezer riasztás volt

  augusztus 18.kedd 11:56

  A hétfői viharos, csapadékos időjárás miatt országszerte mintegy 2200 bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd délelőtt az MTI-vel.

  A vihar miatt a legtöbb bejelentés Budapestről érkezett, ott ugyanis a belső kerületekben egy óra leforgása alatt több csapadék esett, mint az augusztus havi átlag.
      
  A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére több mint ezer bejelentés érkezett. A legtöbb esetben családi- és társasházak, szállodák, közintézmények pincéjébe, alagsori helyiségeibe folyt be a víz, amelyet a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzniuk, de kidőlt fákhoz és sérült épületekhez, megrongálódott villanyoszlopokhoz, reklámtáblákhoz is riasztották őket.
      A víz számos banképület, kórház, könyvtár, illetve egyéb középület pincéjét, mélygarázsát is elöntötte. A Honvédkórházba villám csapott, de nem keletkezett kár az épületben.
      A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében is. Több trolibusz nem járt, a 2-es villamos nem közlekedett, a 3-as metrónak pedig ki kellett hagynia néhány állomást a megállóhelyeken összegyűlt víz miatt.
      
  Néhány esetben az eső miatt átázott mennyezetről vakolat hullott le, egy XIII. kerületi társasház lépcsőjéből pedig lépcsőfokok szakadtak le. Az egyik Visegrádi utcai társasházban a belső udvar megsüllyedt, de a statikai szakvélemény szerint intézkedésre nincs szükség. A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket. Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteni a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ami miatt öt lakónak kellett elhagynia az épületet.
      
  Kitértek továbbá arra is, hogy a főváros több pontján trafóházakat is elöntött a víz, emiatt két tucat alállomás hibásodott meg. A leállás miatt több mint negyvenhatezer fogyasztási helyen okozott fennakadást az áramszolgáltatásban. A szakemberek több helyen jelenleg is dolgoznak a helyreállításon.
      
  Budapesten kívül Somogy és Veszprém megyében okozott még komoly fennakadásokat a vihar. Veszprém megyében, Balatonmáriafürdőn egy gyerektábort öntött el a csapadékvíz, ezért onnan száz gyermeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak. Balatonmáriafürdő és Balatonszentgyörgy vasúti megállóhelyek között a csapadék a vasúti töltést mintegy két kilométer hosszan megrongálta, ezért Fonyód és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok szállítják az utasokat. Somogy megyében, Tapolcán a főteret és a polgármesteri hivatalt több mint kétszáz homokzsákkal kellett megvédeni a nagy mennyiségű esővíztől.

 • Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken

  augusztus 18.kedd 11:31

  Még mindig szivattyúznak az elöntött balatoni településeken, ahol a hétfő délután lezúduló nagy mennyiségű esővíz pincékbe és lakóházakba tört be - közölte kedd délelőtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

  Bázelné Mihályka Szabina tűzoltó főhadnagy tájékoztatása szerint Balatonújlakon, Balatonmáriafürdőn és Balatonkeresztúron a csatornák nem tudták elvezetni a csapadékot, 21 helyszínen dolgoztak a szivattyúk hétfő éjszaka. A marcali hivatásos tűzoltók mellett kéthelyi és balatonkeresztúri önkéntesek dolgoztak a víz eltávolításán, valamint egy kaposvári egységet is a helyszínre vezényeltek.


      
  A tűzoltók egy-egy átereszt megtisztítottak, ezután a felgyülemlett víz lassan apadni kezdett, de a szivattyúk folyamatosan dolgoznak - tudatta a szóvivő, hozzátéve: Balatonmáriafürdőről és Balatonkeresztúrról még mindig érkeznek bejelentések a megyei műveletirányítási központba.
      
  Közölte továbbá, hogy egy balatonmáriafürdői gyerektábor 100 lakóját ideiglenesen a balatonkeresztúri sportcsarnokban helyezték el éjszakára. Az épületekbe betört a víz, ezért azokat fertőtleníteni kell.

 • OKF: számos gépjármű akadt el a hömpölygő vízben

  augusztus 18.kedd 11:29

  Az intenzív esőzések után felgyülemlett jelentős mennyiségű csapadék miatt sok helyen akadtak el tömegközlekedési járművek és személygépkocsik az utakon, volt, akit a tűzoltóknak kellett kimenteniük az autójából - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.

  Hajdu Márton azt mondta: kedd reggelig országszerte több mint 350 helyszínre riasztották a tűzoltókat. A legtöbb bejelentést a fővárosból és az agglomerációból kapták, de a Balaton déli partján, több Somogy megyei településen is számos kár felszámolásában kell még segítenie a katasztrófavédelemnek.


      
  Az OKF szóvivője szerint főként a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, valamint leszakadt faágak, kidőlt fák okoztak problémát.
      
  Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.
      
  A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.
      
  Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

  MTI

 • Figyelmeztetés: ma is leszakadhat az ég

  augusztus 18.kedd 11:28

  Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.
     
  Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.
     
  Kedden a Dunától keletre lesz záporos, zivataros az idő, arrafelé hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméternyi eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat.
     
  Az előrejelzés szerint kedden a hőmérséklet délután 20-26, késő este 16-21 Celsius-fok között valószínű.

  MTI

 • Képek: Megnyílt a föld a Szabadság hídnál

  augusztus 18.kedd 11:22

  Az útbeszakadás miatt lezárták a Vámház körút egy szakaszát és a Szabadság hidat is.

  olvasónk képeOlvasónk képe

  olvasónk képeOlvasónk képe

  forrás: mtiForrás: MTI

  További információk szerint a Szépvölgyi úton és a Teleki téren is beszakadt az úttest.

  A Szépvölgyi utat lezárták a Bécsi útnál, mert beszakadt az útpálya. A 29-es autóbusz Hűvösvölgy felé módosított ú...

  Posted by BKK - Budapesti Közlekedési Központ on 2015. augusztus 17.

  atv.hu

 • Autók a víz alatt, elöntött plázák: itt vannak a képek a tegnapi viharról

  augusztus 18.kedd 11:20

  Budapestre egyetlen óra leforgása alatt több mint egy hónapnyi csapadék zúdult le. A víz utcákat, házakat öntött el, több tízezer lakásban nem volt áram és megbénult a közlekedés is a fővárosban. Képgaléria.

  Vízzel elöntött autó Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt. / MTI Özönvíz árasztotta el Budapestet További képek


  Várjuk Olvasóink képeit is az özönvízről! A készített felvételeket az online@atv.hu címre küldhetik el!

 • Özönvíz árasztotta el Budapestet tegnap éjjel

  augusztus 18.kedd 11:18

  Több mint száz helyen dolgoztak a fővárosi tűzoltók, szinte mindenhol vizet kellett eltávolítani vagy autókat kiszabadítani a fővárosra lecsapó hétfő esti vihar nyomán - tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) az MTI-t. A katasztrófavédelem kéri, hogy ha egy bejelentés már nem aktuális, hívják fel ismét a segélyszámot és mondják le a segélykérést, mert ezzel megkönnyítik a munkát.

  Budapesten 31 elektromos alállomást öntött el a víz, ezekből eltávolították a csapadékvizet, és a tömegközlekedés elősegítésére az aluljárókból is szivattyúzták a vizet a tűzoltók.

  vízzel elöntött autó budapesten, a vi. kerületi dózsa györgy út - podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt. / mtiVízzel elöntött autó Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt. / MTI


  Boross Norbert, az Elmű szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a vihar és a heves esőzés következtében 26 helyen áztak be pincék, főként a pesti oldalon, emiatt mintegy 40 ezer háztartásnál kapcsolták le az áramot biztonsági okból.

  Megkezdődött a szivattyúzás, és a berendezések szárítása, így reggel hat órakor már csak 16 helyszínen, 8-9 ezer fogyasztónál nem kapcsolták vissza az áramot.

  vízben elkadt gépjármű budapesten, a vi. kerületi dózsa györgy út - podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt. / mtiVízben elkadt gépjármű Budapesten, a VI. kerületi Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződésében a vasúti feluljáró alatt. / MTI

  Megdolgoztatta a vihar a tűzoltókat

  Este tíz óráig több száz bejelentés érkezett az özönvízszerű eső miatt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyeletére. Szinte kivétel nélkül vízbetörésekhez riasztották az egységeket. Az esővíz középületek és lakóépületek alagsori helyiségeit, pincéit árasztotta el, de komoly gondot okozott az utcákon hömpölygő víz is, amelyben több jármű is elakadt - tájékoztatott az OKF.

  egy kerékpáros közlekedik a vízzel elöntött xiii. kerületi béke térnél 2015. augusztus 17-én. egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. / mtiEgy kerékpáros közlekedik a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél 2015. augusztus 17-én. Egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. / MTI

  A II. kerületi Rómer Flóris utcában, a Frankel Leó utcában, valamint a Lövőház utca környékén is tűzoltók mentették ki több gépjárműből a bent rekedt embereket.

  A Pöttyös utcai metró aluljárójában is víz állt, emiatt a szerelvények rövid ideig nem álltak meg az állomáson. A Corvin-közi aluljáróban negyven centiméter magasan állt a víz.

  A XIII. kerületben a Béke téren hét autó rekedt a hatvan centiméter magas vízben, ezeket tűzoltó gépjárművel vontatták biztonságos helyre.

  egy férfi áll elakadt autója tetején a vízzel elöntött xiii. kerületi béke térnél. / mtiEgy férfi áll elakadt autója tetején a vízzel elöntött XIII. kerületi Béke térnél. / MTI


  Szintén víz árasztotta el a XX. kerületi Bácska utca egyik lakását, ahonnan két idős embert kellett kimenteniük a tűzoltóknak, míg a III. kerületi Szépvölgyi úton egy társasház elektromos tápkábelét rongálta meg a víz, ezért öt lakónak kellett elhagynia az épületet.

  A város több pontján trafóházakat is elöntött a víz, ezekből az áramszolgáltató szakembereivel közösen távolítják el a csapadékot a tűzoltók. A hivatásos tűzoltók munkáját önkéntes egységek is segítették - közölte a katasztrófavédelem.

  Megbénult a közlekedés

  A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata terelőúton vagy egyáltalán nem közlekedik egyes szakaszokon a hétfő esti vihar miatt.

  A BKK Info honlapján található információ szerint útbeszakadás miatt a 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a Március 15. teret és a Fővám téri megállót.

  a vízzel elöntött xiii. kerületi béke tér. / mtiA vízzel elöntött XIII. kerületi Béke tér. / MTI

  Hasonló okból a 47-es és a 49-es villamos sem jár a Fővám tér és a Deák Ferenc tér között, ott a 15-ös és a 9-es busszal, illetve a 3-as és 4-es metróval lehet utazni. Szintén autóbusz ajánlott a 83-as troli helyett, amely a Fővám tér és az Orczy tér között nem közlekedik.

  A 61-es villamos nem jár a Széll Kálmán tér és Budagyöngye között, helyettük a 22-es, a 22A és a 222-es autóbuszokat lehet igénybe venni.

   a viharban a gellért-hegyről lemosott törmelék miatt járhatatlanná vált villamossín a szent gellért téren. / mti A viharban a Gellért-hegyről lemosott törmelék miatt járhatatlanná vált villamossín a Szent Gellért téren. / MTI


  A 70-es troli a Lövölde tér és az Erzsébet királyné útjai aluljáró között nem közlekedik, a 75-ösnél pedig kimarad a Jászai Mari tér és az Ötvenhatosok tere közötti szakasz.

  Beszakadt útpálya

  Kedd délelőtt azt közölte a BKK, hogy a Szépvölgyi utat is lezárták a Bécsi útnál, mert beszakadt az útpálya. A 29-es autóbusz emiatt Hűvösvölgy felé módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Ürömi utca megállót, a Kolosy tér megállót pedig áthelyezték a 86-os autóbusz megállójába.

  Nem csak itt, a Fővám térnél is beszakadt az út, a Szabadság híd pesti oldalán több méteres kráter keletkezett a tegnapi esőzések nyomán.

  olvasónk felvételeOlvasónk felvétele

  Egy óra alatt több eső, mint az augusztusi átlag

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint hétfő este egy óra alatt több eső esett a főváros belső részén, mint az augusztusi havi átlag. A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső hullik - közölte Kolláth Kornél.

  Kedden a keleti, északkeleti országrészben lehet számítani záporokra, zivatarokra, azonban ezek már várhatóan kevésbé lesznek intenzívek, mint a hétfői balatoni, vagy budapesti felhőszakadás - mondta a meteorológus.

  A vihar az üzletházakat sem kímélte

  A Westend aluljáró szintjén tíz centiméteres víz állt, a biztonságiak nem engedték le a vásárlókat az alsóbb szintre. Időnként a világítás is elment - számolt be egyik olvasónk.

  olvasónk képeOlvasónk képe

  A II. kerületi Mammutba szintén befolyt a víz és a bevásárlóközpont parkolójában több centi magasan áll. Több helyen arról számoltak be, hogy az Aréna parkolójában is áll a víz, valamint a Corvin plázát sem kímélte a vihar.

  Az ATV kollégája pedig éppen a Bálnában járt, amikor a fotocellás ajtók nyitvamaradása miatt oda is beömlött a víz.

  Utak váltak járhatatlanná

  Olvasónk videót küldött a Dózsa György út - Podmaniczky utca kereszteződéséről, ahol a csatornából feltörő víz úgy elöntötte a vasúti felüljáró alatti részt, hogy az járhatatlanná vált.

  Újabb vihar érkezhet

  Számos megyére keddre is figyelmeztetést adott ki a várható sok eső miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

  A kedd reggel az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a nap folyamán több mint 20 milliméternyi csapadék hullhat Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében.

  Az ország nagy részén felhőszakadásra is készülni kell. Emiatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint Budapestre a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

  beszakadt útburkolat a budapesti fővám téren. / mtiBeszakadt útburkolat a budapesti Fővám téren. / MTI

  Kedden a Dunától keletre lesz záporos, zivataros az idő, arrafelé hullhat rövid idő alatt 20-40 milliméternyi eső. Az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben néhány helyen ennél is több, akár 40-60 milliméternyi csapadék is lezúdulhat.

  Az előrejelzés szerint kedden a hőmérséklet délután 20-26, késő este 16-21 Celsius-fok között valószínű.

  atv.hu / MTI

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink