Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-08-11 11:08:00

Visszavonták a fekete ruhás ápolónő ellen indított etikai vizsgálatot

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azért döntött így, mert olyan támadások érték, amik komoly fenyegetettséget jelentettek számára.

A Sándor Mária elleni etikai eljárást a mai nappal visszavonom – nyilatkozta a Népszavának Balogh Zoltán. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökét az elmúlt huszonnégy órában olyan támadások érték, amelyek szerinte komoly fenyegetettséget jelentettek számára. Balogh hozzátette: igaztalan dolgok hangzottak el a hétfői nap folyamán egy olyan ügyről, amelyről még semmi nem derült ki, csupán találgatásokra hagyatkozott mindenki.

Kiemelte: nem politikai megrendelésre történt a kezdeményezés, hanem azért, mert a fekete ruhás nővérként ismertté lett Sándor Mária olyan kijelentéseket fogalmazott meg a szervezetükkel szemben, amelyeket nem hagyhatott szó nélkül. Az elnök azt is elárulta, hogy belül szerették volna kezelni az ügyet, nem akartak belőle „pártpolitikai csihi-puhit” – de, sajnos pont ez lett belőle.

Ahogy beszámoltunk róla, hétfő este az ATV Egyenes Beszéd című műsorban beszélt a vizsgálatról Sándor Mária. „Pénteken kaptam egy levelet, amiben értesültem arról, hogy többszörösen elkövetett etikai vétség miatt panasszal élt ellenem Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke”- közölte a magyar egészségügy helyzetéért és az ápolók nehéz helyzetéért idén év elején szót emelő nővér, aki azt is elmondta, hogy azért szólalt meg korábban több fórumon is, mert úgy érezte, nincs megfelelő képviselete az ápolóknak. „Az erre kinevezett szervezet nem lép fel elég határozottan. Az egészségügy évtizedek óta ugyanitt van, nem jutunk egyről a kettőre. Lehet, hogy az én radikalizmusom és az ők kevésbé radikális fellépése között lehet az ellentét”- válaszolta Sándor arra a kérdésre, mi állhat amögött, hogy a kamara indított vizsgálatot ellene.

„A legfelső réteg fordulhatna a kormányhoz.

Miért nekem kell kiállni, hogy kérünk még nővért, kérünk pénzt az egészségügybe, mert nem működik?”

- tette fel a kérdéseket az ápolónő, aki szerint ez a határozott kiállás hiányzik az érdekvédelmi szervezetük részéről.

Szabó Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének jogásza arról számolt be a műsorban, hogy megdöbbenéssel állnak az ügy előtt, mert ez nem egy bevett szokás. A szakember szerint általában önálló munkavégzési típusoknál (pl. ügyvédek) jellemző, hogy a kamara etikai eljárást indít a saját tagja ellen, egészségügyi szakdolgozók esetében nem igazán hallottak még ilyen vizsgálatról. Szabó azt is elmondta, hogy elég széles skálán mozog az etikai vizsgálat nyomán kiszabható büntetések sora: megrovás, figyelmeztetés, a kamarai tagság időleges felfüggesztése, vagy legsúlyosabb esetben, többszörösen elkövetett vétség esetén akár a kamarából történő kizárás is elképzelhető, ami a kötelező tagság miatt egyet jelent az illető hivatásának megszűnésével. A jogász hozzátette: véleménye szerint az egész helyzet az egészségügyi államtitkárságnak jött a legrosszabbul.

Ezzel kapcsolatban Sándor Mária megjegyezte, korábban 

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár felajánlotta számára, hogyha bármilyen sérelem éri a felszólalásai miatt, megvédi őt.

Az ápolónő hozzátette: az eljárás megindításáról szóló értesítés kézhezvétele után meg is tették Zombor Gábor felé a szükséges lépéseket, hogy segítségét igénybe vegyék.

Kerestük a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát, ahol arról tájékoztattak, hogy folyamatban lévő ügyekről semmilyen tájékoztatást nem áll módukban adni.

Az üggyel kapcsolatban kerestük az egészségügyi államtitkárságot is, ahol azt tanácsolták, a konkrét ügyben a kamarához kell fordulni. Hozzátették: az egészségügyben működő szakmai kamarákról általánosságban elmondható, hogy

"az etikai bizottságok, valamint azok tagjai egyedi ügyekben lefolytatott etikai eljárásaik során sem irányítási, felügyeleti jogkörben, sem az adott szervbe tisztségviselő-választási jogkörrel rendelkező szerv által nem utasíthatóak”.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink