Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-30 14:29:00

Kerítés-ügy: beperlik Pintért és Hendét

Polgári peres eljárást kezdeményez a Védegylet Pintér Sándor belügyminiszter, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter ellen a déli határzár miatt.

Jánossy András, a szervezet munkatársa az ATV Startban elmondta, a pert a természetvédelmi törvény alapján indítják, a szerb-magyar határra építendő kerítés ugyanis két fontos régészeti területet, illetve természetvédelmi területeket is érint.

A kormány a törvény értelmében csak környezetvédelmi, illetve örökségvédelmi engedély birtokában építhetne határzárat, és mivel határokon átterjedő hatásokról van szó, az engedélyeztetési eljárást a szerb fél bevonásával kellett volna lefolytatni. A természetvédelmi területeket pedig a Magyarország által is aláírt nemzetközi egyezmények védik, ezért ha a bíróság úgy dönt, akkor a kormánynak abba kell hagynia a természetkárosító magatartást, illetve minden okozott kárt helyre kell állítania – magyarázta Jánossy.

A Védegylet munkatársa azt is megjegyezte, a kerítés mindamellett, hogy nem alkalmas a határ megvédésére, az augusztus végére ígért megépítése a kellő létszámú munkaerő, és a szükséges mennyiségű felhasználható építőanyag hiányában kivitelezhetetlen.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink