Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-27 17:54:00

Illés: tízszeresére növekedhet a hőségriadók száma

Akár 6-8 celsius fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet az elkövetkezendő 10-15 évben – állítja a volt környezetvédelmi államtitkár egy a Közép-Európai Egyetem Környezetügyi Tanszékén végzett kutatásra hivatkozva. Illés Zoltán az ATV Start-ban azt mondta, a felmérés adatai szerint Magyarországon egy éven belül, vagy akár egy három-négy hónapos nyári időszakon belül a hőhullámok, hőségriadók száma akár tízszeresére is növekedhet.

Illés szerint a nyári hőség mellett a csapadékeloszlás változása is komoly problémákat okozhat, mert míg nyáron a megnövekedett hűtési igény miatt több áramot fogyasztunk, addig például a szárazság miatti alacsony vízállás következtében nehéz lesz majd a Paksi Atomerőművet működtetni.

A volt államtitkár szerint ezzel ismét felvetődik a megújuló energiaforrásokra történő átállás kérdése, ahol ezekkel a problémákkal nem kellene szembesülnünk. Illés szerint a klímaváltozás a mezőgazdaság területén is komoly változásokat hozhat, a szárazság miatt érdemes lenne az öntözéses irányba elmozdulni, ehhez azonban fel kellene mérni, hogy Magyarország valójában mekkora vízbázissal rendelkezik. Az elmúlt időszakban ugyanis olyan módosítások történtek a kormányrendeletekben, illetve a különféle törvényekben, amelyek szabad rablást tettek lehetővé a magyar vízbázisok tekintetében – vélekedett a szakember, aki szerint a kormánynak négyzetméterre lebontva fel kellene mérnie a Magyarország területén létező kutak számát, azok mélységével, vízkivételével együtt, így kaphatnánk ugyanis információt arról, hogy Magyarország pontosan mekkora vízbázissal rendelkezik.

Mindemellett a nagymennyiségben felvett vizek tározását, illetve a földekre történő elvezetését is meg kell oldani, ehhez az intézményi hátteret is biztosítani kell – magyarázta Illés, aki azt is elmondta, a kormány annak idején 800 millió forintot biztosított volna az Országos Öntözési Hivatal létrehozására, ám ehelyett a földművelésügyi miniszter ezt az összeget a tanyaprogramra fordította. Olyan szakmaiatlan dolgok történtek tehát erőből, amik ellen mindenképp fel kell lépni – fogalmazott a volt államtitkár. Illés szerint a kormány ezeknek a szakmaiatlan lépéseknek a tömkelegével szétveri a jövőt, ez a magatartás pedig egy avítt, XX. Századi kormányzat benyomását kelti.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink