Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-28 07:33:00

Magyar vattacukortól robbant fel a spanyol tengerpart

Magánegyetem, fémkarmos cipő, bérelhető férj: ötletek, melyek milliókat hozhatnak. Közel öt évvel ezelőtt számoltunk be a Vállalkozók Szövetségéről, ami számtalan javaslattal próbálja lendületbe hozni a hazai vállalkozásokat. Néhány korábbi ötletük – például a halpedikűr – mára általánosan elfogadottá vált, ezért ismét megkerestük Baldauf Aladárt, a szervezet elnökét.

Magyar vattacukortól robbant fel a spanyol tengerpart

A non-profit szervezet vezetője szerint az utóbb évek egyik legérdekesebb története ahhoz a fiatalemberhez kapcsolódik, aki 100 ezer forinttal jött hozzájuk és azt mondta, el szeretné hagyni Magyarországot, nem ért sok mindenhez, de bármit megtanul és korlátlanul hajlandó dolgozni a családja boldogulásáért. Baldauf közölte: ötletük révén a fiatalembernek ma saját háza és egy franchise hálózata van Spanyolországban.

„Azt tanácsoltuk neki, hogy vegyen 55 ezer forintért egy vattacukor készítő gépet. Megvette, kiment vele a spanyol tengerpartra, ahol addig nem ismerték ezt az édességet: szinte felrobbant a part, a gyerekek megőrültek a színes cukrokért.

A fiatalember eleinte sátorban lakott, mert csak így jött ki a kevés induló tőkéből, de rövid időn belül megvehette a második gépét, majd még tízet, utána pedig már ő adta tovább a gépeket az érdeklődőknek. Ma franchise hálózatot működtet” – mesélte a sikertörténetet Baldauf.

Mérnöki diploma másfél év alatt  

A vattacukros ötlet spontán jött, ám a Vállalkozók Szövetségének elnöke elismerte, soha nem titkolták, hogy számos lehetőséget külföldről, nemzetközi börzékről, külföldi gazdasági magazinokból szereznek be, majd megnézik, hogy Magyarországon foglalkozik-e már valaki hasonlóval.

A magyarországi oktatás egyre nehezebb helyzete miatt jó vállalkozásnak tűnik például az az egyetem, amit Amerikában jegyeztek be, ugyanakkor a nemzetközi szabályok szerint Magyarországon is működhet: a legfőbb előnye, hogy – szemben sok hazai oktatási intézménnyel – itt másfél év alatt szakmát szerezhetnek az érdeklődők.

A tervek szerint az intézmény 60 féle képzést fog kínálni a fogtechnikustól a kozmetikuson át a hangmérnökiig, ráadásul úgy, hogy a tanulmányok jelentős része Magyarországon végezhető,

a gyakorlatra pedig Angliában, vagy az Egyesült Államokban kerülne sor. A gyakornoki időszakra ráadásul Baldauf szerint 450-520 ezer forintnak megfelelő fizetést is kaphatnak a képzést elvégzők, az amerikai diplomájukat pedig egy uniós szakvizsga elvégzésével mind a 28 európai uniós országban és még közel 70, a brit nemzetközösséghez kötődő államban elfogadják.

Fémkarmos nejloncipő arcra esés ellen  

A szakember eddig meg nem valósult ötletekről is beszámolt. Az egyik szerinte már az idei tél előtt jövedelmező vállalkozássá nőheti ki magát: „Nyugat-Európában sose volt divat a hólapátolás, ennek következtében télen sok a baleset. De van egy találmány, amit, ha valaki elkezd gyártani, milliókat kereshet vele:

egy cipőre húzható műanyag zacskóról van szó, ami erősebb anyagból van, mint azok, amiket kórházban kell felvenni, és a talpán pici fém karmocskák állnak ki, amik egyfajta lánctalpként, kapaszkodóként beleragadnak a jégbe, vagy a hóba,

így a használója akár a jégen is képes futni” – magyarázta Baldauf. Az elnök szerint a találmány előnye, hogy egyszer kell csak megvenni, összehajtható és a táskában is elfér. A Vállalkozók Szövetségének elnöke úgy véli, ha valaki megszerzi a szabadalmaztatott technikát és rászánja „azt a pár millió forintot, amiből az első darabokat le lehet gyártatni, akkor Németországban, vagy skandináv országokban nagyon is eladható termékre tesz szert”. A szövetségnél a szabadalmaztatásban is tudnak segíteni.

Temetésközvetítés

Az okostelefonok világában Baldauf hasonlóan jó ötletnek tartja híres emberek temetésének internetes közvetítését. „Manapság egyre több videós vállalkozás megy csődbe, már esküvőkre sem igen kérik fel őket. Azonban kamerával rendelkező videós vállalkozók zárt láncú fizetős internet vonalon nyújthatnának ilyen jellegű szolgáltatásokat előfizetőknek, akik telefonon keresztül fizethetnék ki az emeltdíjas szolgáltatást, majd végigkövethetnék az általuk kedvelt híresség utolsó földi útját” – ismertette Baldauf, majd hozzátette: „jóval többen vannak, akik szeretik a temetéseket, mint gondolnánk”. (A közvetítési jogdíjak kérdésére nem tért ki az elnök.)

A Vállalkozók Szövetségének vezetője szerint menő vállalkozás lenne a nyílt politikai kávé szavazás is.

Nagyobb rendezvényeken, nagy forgalmú, nyilvános helyeken olyan kávéautomatákat lehetne kitenni, melyek a politikai pártszimpátiát is jelölnék. Lenne például narancssárga Fidesz-automata, piros MSZP, vagy éppen DK-matricás. A végén pedig megállapítható lenne, melyikből fogyott a legtöbb.

Az előzőeknél jóval könnyebben megvalósítható vállalkozás lehet a vibrációs masszázskesztyű forgalmazása, amivel Baldauf szerint még senki nem foglalkozik Magyarországon. „Pedig a 16-18 ezres rezgési számon masszírozó kesztyűvel mindenki saját magát is átmasszírozhatja, ha nehéz napja volt és nincs ideje strandra, wellnessbe, vagy masszőrhöz menni” – ecsetelte a találmány előnyeit a szakember.

A hulló falevél hadművelet

Egy angol vállalkozó addig söprögette a kertjében, míg eszébe nem jutott, hogy hasznosítani is lehetne a lehullott faleveleket. Összeeszkábált egy kis masinát, ami

felaprítja, majd a kolbásztöltéshez hasonlóan csőbe préseli a faleveleket, melynek eredményeként 1,2 kilós csomagok keletkeznek. Ezekkel jól lehet fűteni

kandallókban és fatüzelésű kályhákban. Tíz csomag ára csak 35 font, egy csomag 3 órán át ég és olyan kevés hamut hagy maga után, hogy a kandallót vagy kályhát szinte alig kell tisztítani – egy megvalósult ötlet, amit öt évvel ezelőtt említett Baldauf Aladár.

„Béreljen férjet!"
 
Sok nő szingli, elvált, özvegy, vagy ha van is élettársa, férje, az lehet, hogy annyira elvont értelmiségi, hogy képtelen beverni a falba akár egy szöget is, vagy egyszerűen nem ér rá. Sok nőnek férfire, de nem férjre van szüksége.

A lakásban adódó teendőkhöz, mint amilyen például a függönykarnis vagy függöny felrakása, kisebb javítások, szerelések, karbantartás, nem kell mesterember, szakmunkás, hanem csupán egy erős férfikéz.

Idegen férfiakat hívni a lakásba azonban nagyon kockázatos, a szomszédot pedig nem lehet mindig megkérni. A nőknek ezt az állandó problémáját oldja meg Amerikában a Rent-A-Husband (Béreljen férjet) vállalkozás, amely viharos sikert aratott a nők körében.

A vállalkozás kitalálója egy ügyes ezermester, aki felépített egy korrekt, leinformált, ügyes ezermesterekből álló hálózatot, és most már szinte egész Amerikában segíti a nőket.

Kitakarítják a garázst, felakasztják a képeket a falra, kitisztítják a légkondicionálót, beépítik a verandát, megjavítják a rossz konnektorokat, a csatornát, tologatják a bútorokat, elvégzik a tavaszi nagytakarítást. A nők katalógusból választhatják ki a nekik legszimpatikusabb „férjet", és általában a választás egy életre szól, hiszen mindig adódik valami teendő a lakásban.

Ajánlom

További belföldi híreink