Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-21 12:07:00

Gőgös: Vida nem akart Lázár felügyelete alá kerülni

A kormányhivatalok szervezetébe integrálják az adóhatóságot – állította a szocialista Gőgös Zoltán az ATV Start című műsorában a rendelkezésére álló információk alapján. Vida Ildikó leköszönt NAV elnök felmondólevele is arra utal, hogy a kormány teljesen átalakítja az adóhatóság struktúráját, ahogyan Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter is beszédes részletekkel szolgált a témában két héttel ezelőtti Kormányinfón.

„Április közepén mélységes megdöbbenéssel szembesültem a NAV strukturális átalakítására, személyi állományára vonatkozó kormányzati elképzelésekkel, hiszen a NAV-ot senki nem kérdezte meg, szervezetünket, illetve annak felépítését, hatékonyságát, az egyes munkafolyamatokat senki nem tanulmányozta. (..) Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása – mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik – részemről vállalhatatlan. Ezek a körülmények eredményezték azt, hogy – a Miniszterelnök Úr kérése ellenére – úgy éreztem, valójában nincs választási lehetőségem” – írja felmondólevelében Vida Ildikó.

vida ildikóVida Ildikó

Gőgös Zoltán szerint az vezetett Vida Ildikó lemondásához, hogy a NAV-ot a kormányhivatalok rendszerébe tervezi integrálni a kormány, s így a felügyeletet ellátó miniszter Lázár János lesz.


A szocialista politikus úgy véli, az elnöknek már a kitiltási botrány kezdetén le kellett volna mondania, ha fontos lett volna számára az általa képviselt hivatal becsülete. Ha az integráció megtörténik, Gőgös biztosra veszi, hogy – a közös adónemek okán – az európai adórendszer irányítói kifogást emelnek majd a hatóság mindennapi politikától való függetlensége védelmében.

Lázár János egyébként már két héttel ezelőtt beszélt a NAV szerkezeti átalakításáról:

„Nem titok, Orbán Viktor azt szeretné, hogy 30 év után kurzus, mentalitás, és gondolkodásmódbeli változások következzenek be a NAV-nál."

Ez sokkal inkább szolgáltató típusú működést és vállalkozóbarát gondolkodást jelnet, mert jelenleg az adóhatóság ellenségnek tekinti a vállalkozókat, amikor abból a feltételezésből indul ki, hogy mindegyikük lop, csal, hazudik” – mondta a miniszter. Hozzátette: az Ipari és Kereskedelmi Kamara, a Fidesz és a kormány gazdasági tanácsadói kivétel nélkül azt hangsúlyozzák – amit az OECD jelentés is megállapít –, hogy milyen hátrány okoz az adóeljárás és a bürokrácia a magyar gazdaságnak.

gőgös zoltánGőgös Zoltán

A 2015-re tervezett adóeljárási reform egyik lehetséges elemeként Lázár a magánszemélyek helyett az adóhatóság által végzett adóbevallást említette, hangsúlyozva, hogy ennél sokkal mélyebb változásokban érdekelt a kabinet. Azt is elárulta, hogy a gazdasági miniszter az államreform-bizottságtól már két alkalommal kapta feladatként a tartalmi változások előkészítését, és a kormány folyamatosan tájékozódik az elkészült javaslatokról, előterjesztésekről. Lázár megígérte, hogy az új adóeljárási rend kialakításába be kívánják vonni az érdekképviseleteket, akik nélkül nem születik végleges döntés.  

Személyes véleményét megosztva elárulta, hogy a tartalmi változásokhoz mindenképpen új struktúrát kell társítani, és nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy ebben a NAV jelenlegi vezetői már nem vesznek részt (azóta ez a kérdés részben megoldódott). Az adóeljárást végrehajtó hivatallal kapcsolatban Lázár költői kérdéseket tett fel: „Mi lesz ez? Kormányhivatal? Önálló államtitkárság? Egy országos hatáskörű szerv? A kormánytól függetlenített szerv? Mi van akkor, ha ez egy minisztérium lesz?”

További belföldi híreink