Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-21 07:20:00

Nyaralás és mobilfüggőség: mindkét területen növekedést mértek

Siófok az idei szezon legnépszerűbb nyaralóhelye, annak ellenére, hogy az árak az egekbe szöktek. Hosszabb ideig és drágábban nyaralunk, és egyre többen a medencébe is magukkal viszik a telefonjukat.


2015 második negyedévében trendfordulóhoz érkezett a belföldi turizmus: ugyan továbbra is az egy, illetve két éjszakás kikapcsolódás volt a leggyakoribb választás a magyarok körében, de három év után idén először nőtt a három vagy annál több éjszakára vonatkozó foglalások aránya a szallas.hu adatai szerint.

Nemcsak hosszabb időre utaztak, de ezzel együtt többet is költöttek a magyarok, az átlagos foglalási érték például 50 százalékkal, 49 054 forintra nőtt.

„A kiugróan jó negyedévben szerepe lehet annak is, hogy a SZÉP-kártyákra még 2013-ban feltöltött összegeket május 31-ig kellett felhasználni, amit alátámaszt, hogy az előző év hasonló időszakához képest közel másfélszeresére, 57 ezer forintra nőtt a SZÉP-kártyával történő fizetések átlagos értéke. Mindezeket figyelembe véve a turisztikai szektor – elemzésünk alapján mintegy 8,5 százalékos bővüléssel – ismét nagyszerű negyedévet tudhat maga mögött” – közölte az atv.hu-val Varga Zoltán, a szallas.hu ügyvezetője.

Ellátás nélkül

A belföldi utazók körében a legnépszerűbb továbbra is az apartman kategória (28%), amit a panzió (19%), majd a vendégház követett (18%). Minden 10. szállásfoglalást gyermekkel rendelkező család indította, és nem túl gyakran, de van, hogy a házi kedvenc is utazik, ez nagyjából minden 50. esetre igaz.

Az ellátás tekintetében az öngondoskodás a legnépszerűbb, a belföldi foglalások 60 százalékában nem igényelnek ellátást, 24 százalékban csak reggelit, 15 százalékban félpanziót kérnek, és mindössze egy százalék tartalmaz teljes ellátást.

A nyári hónapok a vízparti kikapcsolódásról szólnak. A belföldi célpontok tekintetében Siófok vezet, de a legnépszerűbb városok 90 százaléka valamilyen vízparti vagy nevezetes fürdőt felvonultató település. Felkerült a listára még Budapest, Eger, Balatonfüred, illetve Pécs is.


A belföldi utazók legnagyobb arányban Budapestet, Debrecent, Szegedet, Győrt, illetve Pécset hagyták rövidebb időre a hátuk mögött.

Horvátország vs. Törökország

„A külföldi szállásfoglalások esetében a horvátországi úti célok a legvonzóbbak a magyarok körében – mondta Varga Zoltán. Ezt követi Olaszország, Görögország, Ausztria és Lengyelország is.

A Start utazás  felmérései szerint idén Törökország a legkedveltebb úticél, az elmúlt években egyre népszerűbb lett az ország. Sokan utaznak még Bulgáriába, Horvátországba, Egyiptomba és Spanyolországba. A tunéziai és görög nyaralások iránti kereslet érthető okokból visszaesett.

Az utazási iroda a legtöbb utat családoknak adja el, de jól mennek a két fős városnézések és körutak is, legtöbbször valamelyik európai ország a cél. Az átlagos foglalás 2,8 fővel számolva 290 ezer forint, a legtöbben nyolc napra utaznak el.

A szallas.hu adatai szerint még mindig a két éjszakás kiruccanások a legnépszerűbbek, de egyre gyakoribb az öt-hét éjszakás foglalás.

A szállásfoglalásnál mindkét portál elsődleges szempontként nevezte meg a vízpart közelségét, ezen kívül nagy szerepet játszik még az árérték arány, az étkezés, a klíma, a gyermekbarát szolgáltatások, és a wifi.

A szallas.hu adatai szerint már minden negyedik vendég mobileszköz, azaz mobiltelefon vagy tablet segítségével intézi szálláshelye kiválasztását.

Azonban nem csak a foglalások során kerülnek elő a mobileszközök, hanem a nyaraláson is. A szállásadók többsége szerint a vendégeik legalább háromnegyede igényli a vezeték nélküli internetet.

Az internet-elérés iránti igény növekedésében az a trend is szerepet játszik, hogy ma már nemcsak a felnőttek használják az okoseszközöket. A szallas.hu felmérése szerint a gyerekkel együtt utazó családok 70 százalékában a fiatalabbaknak is odaadják a telefont vagy a tabletet a nyaralás alatt, hogy lekössék a figyelmüket.

A függő a nyaralás alatt is függ

A portál csaknem 12 ezer embert kérdezett meg, akiknek 90 százaléka mindössze pár órára tudja nélkülözni a telefonját. Ezen belül nagyjából egyforma azok aránya, akik csak reggel és este, valamint akik ennél is gyakrabban ellenőrzik hívásaikat. Közel 10 százalékuk még a medencéhez is magával viszi a készülékét.
 
A foglalásoknál nem utolsó szempont a biztonság sem. Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy az utazásszervezők kedvezményes árakkal próbálják élénkíteni a görög és a tunéziai utak iránti keresletet.

Tunéziába a szezon elején heti 5 charterjárat indult, a június 26-i tragédia óta azonban hármat töröltek. Görögország felé nem volt hasonló járattörlés a szezonban, de az látszik, hogy volt megtorpanás.

A belföldi nyári turisztikai szezon idén is az államalapítás ünnepének környékén zárul. A szallas.hu előfoglalási adatai alapján az augusztus 20-ai napot is magába foglaló időszakra a szálláshelyek telítettsége megközelíti a 100 százalékot.

Hoffmann Henrik, a Balatoni TDM Szövetség elnöke szerint az idei szezon jobb lehet a tavalyinál, az elmúlt évek 3-5 százalék közötti növekedési üteme megmaradhat, amelyet a kedvező időjárás is segít. A Balatonon és a fővárosban is teltházra számítanak a szállodák.

Az első félévben a szállodákban 5 százalékpont körüli kihasználtság-növekedést tapasztaltak, az árbevétel pedig közel 10 százalékkal nőtt. Ez utóbbi nem csak a megnövekedett vendégforgalomból, vagy áremelésből adódik, hanem abból is, hogy a vendégek többet költenek kapcsolódó szolgáltatások igénybevételére.

Idén megjelentek azok a költések, amelyek a válság előtt voltak jellemzőek, a szállás mellett a wellness vagy éttermi szolgáltatásra is nőtt az igény.

Évről-évre javult a balatoni szolgáltatások minősége, egyre több színes vagy kulturális programot állítanak össze a szolgáltatók a vendégeknek.

A hvg.hu nem reprezentatív felmérése szerint napi sok ezer forintot ott lehet hagyni a balatoni strandokon akkor is, ha semmi különösre nem költünk. Egy négytagú család legkevesebb is 5500 forintot költ naponta. Átlagáron számolva ez két hamburger és két lángos tetszőleges megoszlásban, egy-egy sör a felnőtteknek, és egy-egy kóla a gyereknek. Vagyis nincsenek benne olyan „extrák”, mint a fagyi, a főtt kukorica vagy a csúszda.

Combos árak

A belépők 250 és ezer forint között vannak, Siófok és Balatonfüred strandjaira a legdrágább a belépés. A tó körül 16 kempinget üzemeltető Balatontourist átlagosan 10–15 százalékkal emelte árait, egy egyszerű sátorhely ára például a siófoki Aranypart kempingben napi 750-ről 850 forintra emelkedett.

Varga Zoltán szerint a magyarokra egyre inkább jellemző, hogy előre gondolkodnak, és rendkívül körültekintően választanak. Az időtartam, a hely és a szálláshely kategóriájának megválasztása után átlagosan öt szálláshelyet tekintünk át és olvassuk el a vonatkozó vendégvéleményeket, mielőtt a foglalás gombra kattintunk.

Csak a fele tud nyaralni

A Profession.hu kutatásból ugyanakkor az is kiderül, hogy az online kérdőívet kitöltők közel negyede egyáltalán nem tervez nyaralást, tízből öten azonban ha csak pár napra is, de elmennek kikapcsolódni valahova. 50 százalékuk belföldön nyaral, közülük legtöbben legalább egy hetet töltenek nyaralással. Viszonylag sokan mennek külföldre, legalább egy hétre nyaralni (14%), sok családban pedig csak a gyermek nyaral (8%).

A Magyar Turizmus Zrt. felmérése szerint a magyarok 46 százaléka tervez vagy tervezett nyaralást május és szeptember között,

a megkérdezettek 54 százaléka viszont egyáltalán nem megy sehová, aminek elsősorban anyagi okai vannak. 

Ajánlom

További belföldi híreink