Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-21 07:28:00

Agyba-főbe verte a rendőr a 73 éves bácsit

Az esetnek tanúi voltak, felvételek is készültek. A jegyzőkönyvben mégis csak az szerepel, hogy az idős ember támadt a rendőrre. Az eljárás végül azért szűnt meg, mert a bácsi öngyilkos lett.

Végzetes tragédiába torkollt egy ártatlan figyelmeztetésnek induló szóváltás Egerben. A történteket rendőrségi és bírósági iratokból valamint az áldozat feleségével és egy szemtanúval folytatott beszélgetés alapján rekonstruáltuk.

A 73 éves csípőprotézises férfi szokása szerint június 6-án is lement panelházuk elé, ahová előző nap virágokat ültetett. Most is, mint korábban többször is, rászólt a ház körül játszó, rohangászó gyerekekre, hogy vigyázzanak, ne tapossák le a növényeket.  

A gyerekek, szintén nem először, feleseltek, cukkolták, egyikük azt mondta, „mi van, te vén bolond”. Nem tudni, hogy ezért, vagy a korábban megivott egy-két pohár bor miatt, de tény, hogy a bácsi ingerültebb lehetett a kelleténél, és szóváltásba keveredett az egyik gyerek apjával. Mint mindig, most is nála volt mankója, amit a vita közben többször is az apuka felé lendített. A bácsi később azt is elismerte, hogy obszcén szavakat is kiabált, azt viszont tagadta, hogy megütötte volna a gyerek apját. Az apa állítása szerint azonban a mankó vége eltalálta az egyik ujját, ami miatt 8 napon belül gyógyuló horzsolásos hámsérülést szenvedett.

A szóváltás közben a helyszínre ért egy szabadnapos rendőr, aki közbeavatkozott.

A bácsi felesége:

A feldúlt állapotban lévő bácsi nem vette figyelembe, hogy az illető, aki megpróbálta leszerelni, tényleg rendőr. (Később azt mondta, hogy a rendőr valóban felmutatott egy pillanatra egy pénztárcaszerű tárgyat, de abból nem látta egyértelműen, hogy rendőrigazolvány.)

Mivel az idős ember a rendőr felé is hadonászott a mankójával, a rendőr kényszerintézkedéseket alkalmazott vele szemben. Az Egri Nyomozó Ügyészség későbbi jegyzőkönyvében azonban már az szerepel, hogy a bácsi a mankóval megpróbálta megütni a rendőrt, egy ütés el is érte a rendőr a ruháját. Továbbá elővett egy gázspray-t is, ami az intézkedő rendőr bántalmazásának minősül. (A gázspray-t kutyasétáltatáshoz hordta magával az idős ember, mert korábban egy kutya megtámadta az övét.)

A család tanúja által készített képen látszik, ahogy a 73 éves bácsi a földön fekszik, a rendőr pedig kezével ütő mozdulatot tesz felé, miközben a hivatalos iratokban sehol nem szerepel, hogy az idős ember bántalmazás áldozata lett volna, azok csak a rendőr és az apuka 8 napon belül gyógyuló sérüléséről szólnak.


Az időközben a helyszínre érkező feleség elmondása szerint a rendőr az összegyűlt tömeg előtt bántalmazta férjét.

A bírósági határozat szerint – melyet a 73 éves férfi tagadott – a földön fekvő ember kicsavart kézzel ütő mozdulatokat tett, illetve a rendőr felé harapott. Felesége és az eset egyik szemtanúja szerint azonban a „papa” ekkor már nem volt magánál a fájdalomtól, és csupán életét féltve védekezni próbált az ütések elől, miközben folyamatosan azt kiabálta, hogy vessenek véget a bántalmazásnak.

A család egyik barátja is a helyszínen volt. A nő az atv.hu-nak azt mondta, csak az ő felszólítására hagyta csak abba a rendőr a földön fekvő idős férfi ütlegelését. A szemtanú nem vállalta a nevét, és azt kérte, arcát se mutassuk a felvétel során.

Az idős ember később így írta le a történteket: a magát szolgálatba helyező rendőr „nekem rontott 15 méterről. A támaszkodó kezemből kirúgta a mankót, aminek a védő gumija 20 métert repült. Egy hatalmas jobbhoroggal a bal arcomra mérve földre estem”.

„Az ütlegelés folyamatos volt. Tenyérrel pofozott két oldalról, majd ököllel verte a fejem. Közben feljebb csúszott a mellemre, térdeit hátra nyújtva az aszfalton (ő ott okozhatta magának a sérülést, ami a jelentésben szerepel), magát sem kímélve. Én védekezésül, mivel ott már elértem, hátrább akartam tolni a hasának támasztott tenyérrel, ekkor kiabált először, hogy „alám akartál nyúlni?” Bal könyökkel vágott a jobb oldali vállkulcscsont alatt első borda közé, úgy, hogy a jobboldalam teljesen lebénult. Hajamnál fogva verte a fejem a földhöz, majd további kínzásként marékszámra dörzsölte teljes 100 kg-os erejével a homokot az arcomra, homlokom, szemem, szám, orrom, fülem teljesen eldugult, vérzett, fulladoztam, nem kaptam levegőt. Védekezni a kínzás ellen már végképp nem tudtam”.

A 73 éves embert végül a mentőknek kellett elvinniük. 

A kórházi zárójelentésben megállapították a koponya, a mellkas, a könyök és az alkar zúzódását, valamint azt is, hogy testi erővel elkövetett testi sértés történt. A jelentésben diagnózisként szerepelnek az alkohol által okozott „enyhe és kp súlyos mérgezés”, illetve „alkohol okozta egyéb mentális és viselkedészavarok” mondatok.

A kórházból csak nyomkövetővel a lábán engedték haza a „papát”, amit a bíróság többek között azzal indokolt, hogy

-    korábban pszichés alapú problémái miatt gyógyszerezve volt
-    vádemelés elhalasztásának hatálya alatt állt egy 2013-as novemberi ügy miatt, amire szintén a lakókörnyezetében, személyes konfliktusból eredően került sor
-    attól lehet tartani, hogy a bácsi a rossz szomszédi viszonyra tekintettel megkísérelhetné befolyásolni a tanúkat
-    és „fennáll annak is a reális veszélye, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el, elsősorban szomszédai, haragosai irányába”.

A történtek miatt a 73 éves férfi ellen indult eljárás, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt, mely 2-től 8 évig terjedő börtönbüntetéssel büntetendő. Az apuka, akivel a bácsi eredetileg összeszólalkozott, és aki azt állítja, hogy eltalálta őt a mankójával és emiatt 8 napon belül gyógyuló, horzsolásos hámsérülést szenvedett az egyik ujja, könnyű testi sértés miatt magánindítványt terjesztett elő. A hivatalos dokumentumok szerint szintén 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett rendőr nem terjesztett elő magánindítványt.

Hiába emelt panaszt a bácsi a gyanúsítás ellen, azt elutasították. A történtek annyira megviselték lelkileg és fizikailag is, hogy az eset után már alig kommunikált családjával, folyamatosan az ügy kapcsán keletkezett iratokat tanulmányozta és jegyzetelte az elírásokat, tévedéseket. Az egyik ilyen tévedés, hogy a rendőrségi előállításról szóló határozatban Eger helyett egy másik település szerepel.  

Az összezuhant ember június 25-én az esti órákban önkezével vetett véget életének. Búcsúlevelet nem hagyott. Felesége egy az ügyészségnek címzett levelet talált csak, amiben férje leírta, miért vet véget az életének.

A felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indított nyomozást a gyanúsított halála miatt megszüntették.  

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahonnan a Központi Nyomozó Főügyészséghez továbbították az ügyet. Nagy Andrea ügyészségi szóvivő lapunkkal azt közölte, hogy az elhunyt feljelentése nyomán a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Főosztálya július 13-án nyomozást rendelt el hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt. Az eljárás egyelőre ismeretlen tettes ellen folyik, a nyomozás határideje két hónap, amit szükség esetén meg lehet hosszabbítani.

Ajánlom

További belföldi híreink