Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-15 12:42:00

Ligeti: miért kéne megindokolni a közérdekű adatigénylést?

Aláírta Áder János a közérdekű adatigénylés korlátozásáról szóló törvénymódosítást – a köztársasági elnök döntése nem lepte meg a jogvédőket. A Transparency International jogi vezetője az ATV Startban azt mondta, nem bíztak abban, hogy a törvény ebben a fázisban elbukik, ez inkább csak egy próbálkozás volt, amolyan feljegyzés az utókor számára, hogy „mi ezt is megtettük”.


Az információszabadságról szóló törvény legújabb módosítása szerint a közérdekű adatigénylés során felmerülő technikai és személyügyi költségek az igénylővel is megfizethetők. Ligeti Miklós szerint ez a módosítás illeszkedik abba a folyamatba, amelyben már 2010 óta különféle lépésekkel korlátozza a hatalom az információszabadságot, nehezíti a közérdekű adatokhoz való hozzáférést.

A jogvédő szerint ilyen lépés volt az ombudsmani intézmény megszüntetése, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság létrehozása, amelynek elnökénél láthatóan ez a legutóbbi módosítás sem verte ki a biztosítékot. Két éve pedig a kormány a számlaszintű adatigényléssel próbálta nehezíteni az igénylők dolgát, azonban itt több konkrét ügyben (például egyéni parlamenti képviselőjelöltek elszámolási adatainak igénylése során) is bebizonyosodott, hogy a kormány hiába hivatkozik a számlaszintű adatigénylésre, a bíróságok ebben nem partnerek, hanem a jogvédőkhöz hasonlóan ők is az információszabadság és a közérdekű adatok hozzáférésének harcosai- magyarázta.

Ligeti szerint egyébként, ha az állam sokallja az adatszolgáltatás költségeit, akkor sem az adatigénylőkre kellene azokat hárítani, sokkal célszerűbb lenne minden adatot közzétenni az állami szervezetek holnapjain. A közérdekű adatokhoz való hozzáféréshez pedig minden magyar állampolgárnak joga van, az információszabadságról szóló törvényben nem szerepel olyan kitétel, hogy az adatigénylést egyénileg meg kellene indokolni – hangoztatta a jogvédő.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók