Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-13 06:07:00

Zároltatnák Gőgös Zoltán vagyonát, a szocialista politikus fel van háborodva

Csaknem félmilliárd forint értékben kérte a vagyoni zár elrendelését Gőgös Zoltán ügyében a Földművelésügyi Minisztérium - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

Zároltatnák Gőgös Zoltán vagyonát, a szocialista politikus fel van háborodva
Gőgös Zoltán

A lap szerint különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt nyújtott be vádindítványt pótmagánvádlóként a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a Gőgös Zoltán szocialista képviselő nevével korábban összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek - a Gőgös Zoltán államtitkársága idején - soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt.
   
Az FM kifogásolja, hogy Gőgös Zoltán elsőrendű vádlott, volt államtitkár úgy írta alá a támogatási szerződést és engedélyezte a kifizetést, hogy nem győződött meg az egyesület kérelmének valódiságáról, célszerűségéről, indokoltságáról és hasznosságáról. Saját jogi főosztályának kifogásait sem vette figyelembe, mint ahogy az államháztartáson kívüli szervezeteknek nyújtott támogatásokkal kapcsolatos miniszteri utasítást sem.
   
A  földművelésügyi tárca polgárjogi igényt is bejelentett 483,253 millió forint visszaszerzése érdekében.


Indítványozták az elsőrendű vádlott, Gőgös Zoltán mentelmi jogának felfüggesztését, s a vádlottak - a volt államtitkár és az egyesület korábbi elnöke - vagyonának zár alá vételét.

A lap cikke szerint az FM azért volt kénytelen vádindítványt megfogalmazni az ügyben, mert korábban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) megszüntette a nyomozást. A KNYF szerint tényként volt rögzíthető, hogy a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek 2008 elején, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által átutalt félmilliárd forintból több mint 199 millió forintot jogosulatlanul használtak fel - ez derül ki a lap birtokában lévő ügyészségi határozatból.

A lap szerint a KNYF azért szüntette meg a nyomozást az ügyben, mivel a nyomozók szerint nem volt megállapítható bűncselekmény, mert nem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Gőgös Zoltán tudatosan szegett törvényt.

Kerestük az ügyben Gőgös Zoltánt is, aki nyilatkozni nem kívánt, azt mondta, hogy rövidesen közleményben reagálnak a cikkre. Hozzátette: nem követett el bűncselekményt és mélységesen felháborították a Napi Gazdaságban megjelentek.

Frissítve:

Gőgös Zoltán az alábbi közleményt adta ki a cikkel kapcsolatban: "A Fidesz-kormány hazugságokkal akarja elterelni a figyelmet, arról, hogy most éppen az állami földvagyon ellopására készül, ezért mindenkit próbálnak besározni, aki ez ellen fellép. A Napi Gazdaság hétfői híre kapcsán, miszerint a Földművelésügyi Minisztérium magánvádas eljárást indít ellenem, közlöm mindenkivel, hogy soha semmilyen bűncselekményt nem követtem el. Ezt még a hírt közreadó újság is elismeri, amikor a cikk végén mellékesen megjegyzi, hogy a nyomozó főügyészség az említett ügyben ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást bűncselekmény hiányában lezárta. Természetesen a minisztériumon, illetve mindenkin, aki ennek ellenkezőjét állítja, vagy sugallja, polgári peres úton veszek elégtételt. Az említett vagyonzárolással kapcsolatban jelzem, hogy az én vagyonnyilatkozatom a fideszes vezetőkkel ellentétben pontos, 2008 után összesen egy gépkocsit vásároltam 1,9 millió forintért".

atv.hu / MTI

További belföldi híreink