Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-09 07:48:00

Öt év múlva jöhet a melegházasság?

A Liberálisok LMBTQ-munkacsoportjának meleg tinédzser vezetője öt gyereket akar. A társadalmi ellenállás leküzdéséhez ki kell rajzani,és „rá kell menni” az érdekképviseleti szervekre, a civilekre és a pártokra. „LMBTQ jogok és politika” címmel rendezett konferenciát a Republikon Intézet szerdán.

A rendezvényre a Jobbikot nem hívták meg, a kormánypártok nem jöttek el, így a baloldali és liberális pártok, továbbá az LMP képviseltette magát mintegy ötven érdeklődő jelenlétében. A négyórás esemény első felében a politikusok vitatkoztak időnként egymásnak is beszólogatva. 

Bárándy Gergely (MSZP) azzal kezdte, hogy elvi álláspontot kell elfoglalni, ha hosszú távon hiteles akar lenni egy párt ebben a témában. A szocialisták kormányzása idején fogadta el a parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatot, és 1996 óta dolgoztak azon, hogy legyen a gyűlöletbeszéd tényállási eleme a szexuális kisebbségek védelme. Bárándy szerint a politika dolga, hogy megpróbálja toleránssá tenni a társadalmat.

Schiffer András (LMP) szerint attól, hogy „mi mit tartunk morálisan helyesnek, tudomásul kell vennünk, hogy másnak ez nem biztos, hogy bejön”. Schiffer azt mondta, a tolerancia jegyében nem lehet korlátozni a szólásszabadságot - reagált Bárándy gyűlöletbeszédes megjegyzésére.

Bősz Anett (MLP) azzal nyitott, hogy szerinte 500 ezer emberhez szólnak a Liberálisok. Egyik első munkacsoportjuk a párt megalakulása után az LMBTQ-csoport volt, amit egy meleg tinédzser vezet, és ez már önmagában elindított egy belépési hullámot. Bősz emlékeztetett rá, hogy a Liberálisok már kezdeményeztek törvénymódosítást melegházasság témában.

vendégek jobbról balra: szigetvári viktor (együtt), tordai bence (pm), sebián-petrovszki lászló (dk), bősz anett (liberálisok), schiffer andrás (lmp), bárándy gergely (mszp)Vendégek jobbról balra: Szigetvári Viktor (Együtt), Tordai Bence (PM), Sebián-Petrovszki László (DK), Bősz Anett (Liberálisok), Schiffer András (LMP), Bárándy Gergely (MSZP)

Sebián-Petrovszki László (DK) azt mondta, a DK nem azon az alapon közelíti meg a kérdést, hogy mit szólnak a szavazók. Most írják a párt programját és szakpolitikai kérdésekhez fogják csatolni a probléma különféle dimenzióit.

Sebián-Petrovszki elmesélte, hogy egy vidéki fórumon megkérdezték tőle, igaz-e hogy egy férfival él házasságban.

Azt felelte: így terjednek a hazugságok, ő ugyanis élettársi kapcsolatban él azzal a férfival. Ennek ellenére hiszi – tette hozzá a konferencián –, hogy érvekkel lehet hatni a választókra.

Tordai Bence (PM) azzal nyitott, hogy szerinte idejétmúlt kifejezések a tolerancia és az egyenjogúság. Ők ezzel szemben a melegek teljes elfogadásáért küzdenek.

Szigetvári Viktor (Együtt) azt mondta, ők is a teljes jogkiterjesztés mellett vannak, ide értve az örökbefogadást és a mesterséges megtermékenyítést, azonban a teljes jogi elfogadás sem teremt társadalmi elfogadást. Szigetvári szerint az állami oktatást „jobban ki kellene nyitni” ebbe az irányba, és a pedagógus továbbképzés témájává kellene tenni. Az Együtt politikusa azt mondta, a magyar jogvédők jól teljesítenek a társadalmi elfogadottságért zajló küzdelemben, de maguk az LMBTQ szervezetek nem.

Bősz Anett vitába szállt Szigetvárival. Szerinte nem a melegszervezeteknek van adósságuk a társadalmi elfogadottságért folytatott küzdelemben, hanem a politikusoknak. A Liberálisok irodájában volt olyan időszak, amikor egymásnak adták a kilincset a melegszervezetek képviselői, tehát bennük megvan a nyitottság.

Öt év múlva jöhet a melegházasság?

Bősz szerint a következő öt évben nagy szerepe lesz az LMBTQ szervezeteknek, hogy ledolgozzák az előítéleteket a társadalomban.

És ha sikerül, akkor nálunk is megtörténik az, ami Írországban és Amerikában, vagyis a melegházasság legalizálása.

Tordai Bence elmesélte, hogy azt hallotta, a Jobbikban is sokan elfogadják a melegek életformáját, sőt Losonczi Pál jobbikos képviselő a Szigeten mesélte el neki a szivárványsátorban, hogy egyetért a melegek örökbefogadáshoz való jogával és azt is, hogy van a témában érintett ismerőse.

Schiffer András kifejezetten károsnak nevezte, hogy a melegszervezetek és baloldali politikai támogatóik is megbélyegzik az LMBTQ jogokat elutasítókat, mert ez vakvágány. „Nem lehet lepopulistázni a KDNP családmodelljét, a magyar emberek is kapaszkodnak egy széteső világban a hagyományos intézményekbe, és ezt a jogot nem vitathatjuk el tőlük”, mondta az LMP politikusa.

Dési János, a rendezvény moderátora megkérdezte, hogyan segíthetnek a pártok, hogy a melegek bátrabban felvállalják magukat.

Bősz Anett szerint nagy baj az alultájékozottság. „Ostobaság, hogy a gyerekek egészséges fejlődését károsan befolyásolja a meleg párok látványa. Hazugság, hogy a melegek hajlamosabbak az öngyilkosságra.

A társadalom hajszolja bele őket ebbe a reménytelen állapotba a folyamatos elutasításával és zaklatásával”.

Az MLP politikusa azt mondta, létre kell hozniuk a kritikus tömeget, amelyik mindenkivel szemben hajlandó kiállni a meleg jogokért. Bősz egyébként úgy tudja, hogy a magyarok 10 százaléka homoszexuális.

Tordai Bence Schifferrel vitatkozva úgy vélte, hogy a pártoknak igenis feladata a társadalom edukálása és érzékenyítése a témában.

A PM politikusa kifejtette: A házasság ma egy kirekesztő intézmény, az állami elnyomás eszköze, ő ezért nem veszi feleségül az élettársát, akivel pedig több gyermeket is nevelnek.

„Állami biopolitikai eszköz”, hogy a házassághoz rendel kizárólagosan többletjogosítványokat a más együttélési formákkal szemben, tette hozzá Tordai, holott szerinte a házasság csupán egy szeretetkapcsolat kifejeződése. 

 

Hogyan lehet eljutni a melegek teljes jogegyenlőségéig?

Sebián-Petrovszki szerint a jogi folyamat egyszerűbb, mint maga a társadalmi vita. Utóbbira a legjobb technika, hogy a Pride és az LMBTQ csoportok ügyét össze kell kötni más társadalmi csoportok problémáival, és azonosként kezelni, és úgy befolyásolni a folyamatot, hogy ezekről a problémákról együtt legyen társadalmi vita. Sebián-Petrovszki példát is mondott: Trafiktörvény kárvallottjai + melegházasság.

Bősz Anett a kérdésre elmondta, hogy

a Liberálisok LMBTQ-munkacsoportjának tini vezetője, Balázs be akarja bizonyítani, hogy nem csak Orbán Viktornak lehet öt gyermeke, hanem neki is. Ez a Liberális párt ars poeticája.

A DK politikusához hasonlóan Bősz is úgy véli, össze kell kötni a melegek problémáit más társadalmi csoportok ügyeivel pl. magánynyugdíj ellopása + melegek hátrányos megkülönböztetése. 

Schiffer András arról is beszélt, hogy Európában és talán Magyarországon is sok baloldali párt elveszítette az identitását, ezért a melegkártya kijátszásából akarnak politikai tőkét kovácsolni.

Szigetvári Viktor szerint a vita csak akkor fog megoldódni, ha újra baloldali kormánya lesz Magyarországnak. Ettől azonban a társadalmi reflexek nem változnak meg. Például nagy kérdés, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság döntése átmegy-e a déli államok gyakorlatába.

Lehet, hogy ez a döntés kontraproduktív lesz, hiszen jogi eszközökkel erőszakoltak rá az ellenző többségre egy olyan döntést, amiben nem értenek egyet a kisebbséggel.

Kirajzani, rámenni

Tordai Bence azt mondta, létre kell hozni a társadalomban azokat a helyzeteket, hogy az emberek tapasztalati úton tudjanak azonosulni a melegekkel. Az LMBTQ csoportok az egyik legütőképesebb közösség Magyarországon, csak éppen hiányoznak a partnerek. Ki kell rajzani a szubkultúrából és „rá kell menni” az érdekképviseleti szervekre, civilekre és pártokra egyaránt, és megnyerni őket az ügynek.

Léderer András, az SZDSZ Új generáció egykori elnöke a rendezvény második blokkjában azt mondta, hogy az elmúlt 6-7 évben a politikai pártok tulajdonképpen semmilyen kapcsolatot nem építettek ki az LMBTQ szervezetekkel, csupán a Pride idején van átmeneti mozgolódás.

Léderer szerint a legtöbb politikai párt álságos és képmutató módon taktikázik, amikor párbeszédet ugyan folytat a melegszervezetekkel, de arra azért ügyelnek, hogy ne engedjék be őket a mainstream-be.

„Miért nem Gyurcsány szólalt meg, a homofób DK-s képviselő kizárása kapcsán?” Emiatt a hozzáállás miatt van fényévekre Magyarországon az LMBTQ emberek megítélése az EU vagy az USA átlagától.

Léderer azt mondta, ki kell kényszeríteni a politikusokból, hogy mondjanak A-t vagy B-t, a baloldali pártoknak pedig át kell venniük a kezdeményező szerepet ezeknek a témáknak a kommunikációjában, mert hiányzik az őszinte és folyamatos jelenlét a pártok részéről. Ugyanakkor, tette hozzá Léderer,

a kormány szeptembertől újabb családbarát kampányt indít, amely indirekt módon újabb fröcsögés a melegek ellen.
Ajánlom

További belföldi híreink