Itthon

Halálos áldozata is van a brutális viharnak

Életveszély! Ne menjenek a budapesti parkok közelébe!
július. 9. csütörtök 13:12

Válságstábot hozott létre a szerdai vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására a Főkert Nonprofit Zrt. - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar. A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el.
    
A Főkert felhívta a figyelmet arra, hogy a fákon sok a letört, fennakadt ág, ezért arra kérik a lakosságot, hogy a következő napokban ne látogassák Budapest közparkjait, mert a leeső ágak élet- és balesetveszélyt jelentenek.
    
A közparkok, fasorok átvizsgálása, a károk elhárítása néhány napot vesz igénybe - írta a társaság.

Így köszönt be a vihar a Balatonon
július. 9. csütörtök 13:01

Kollégánk a tegnapi nap folyamán ezeket lőtte a Balatonon:

Olvasónk felvétele - tengelyig érő vízben araszolnak a kocsik
július. 9. csütörtök 10:39

Az ATV Híradójának összefoglalója
július. 9. csütörtök 10:14

Halálos áldozata is van a tegnapi viharnak
július. 9. csütörtök 8:26

Egy halálos áldozata is van a szerdai hidegfronttal érkezett viharnak, többen megsérültek. A tűzoltókat országszerte több mint 3500 esethez riasztották. A viharos szélben kidőlt fák, leszakadt ágak és megrongálódott vezetékek számos helyen még jelenleg is fennakadásokat okoznak a közlekedésben. Több helyen, köztük a budapesti elővárosi vonatforgalomban még csütörtökön is jelentős fennakadások várhatók.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője azt mondta: a délutáni vihar csúcsidőszakában 189 riasztást kaptak a mentők a fővárosból és környékéről, ezek közül 63 lehetett összefüggésben a viharral. Tájékoztatása szerint jellemzően ledőlt fák, leesett faágak, kő- és üvegtörmelékek, a szél által felkapott tárgyak okoztak sérülést.

Galéria: ítéletidő tombolt egész Európában

Szerdán a hőségben csaknem 900 betegnek nyújtottak segítséget a mentők, míg egy átlagos napon a fővárosban mintegy 650 beteget kell ellátniuk.
    
A kora délutáni óráktól, a vihar közeledtével tovább nőtt a segélyhívások száma, ezért az OMSZ rendkívüli intézkedéseket tett: a mentőautókat a betegszállításból is sürgősségi ellátásra vezényelte, otthoni készenlétes dolgozóit berendelte és az esti váltást is órákkal későbbi időpontra engedélyezte - közölte a szóvivő.
    
Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtök reggel azt közölte: a főváros IX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett. A katasztrófavédelem 29 sérültről kapott bejelentést, több esetben gyalogosra, autóra dőltek a fák.

Tabajdon orkánerejű szél tombolt
július. 9. csütörtök 6:51

Továbbra is félórás késések a Keletinél
július. 9. csütörtök 6:41

Jelentős fennakadások vannak a Keleti pályaudvarnál, ahol a sínekre sodort törmelék miatt öt vágányon nem közlekednek a vonatok - tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-t.

Váci Viktor elmondta: jelentős fennakadások vannak a Budapest-Hatvan-Miskolc vonalon, itt 30-40 perces késésekkel közlekednek a vonatok.
    
A Gödöllő-Budapest közötti helyi személyvonatokat a mai napra lemondták, és 20-30 perces késéssel kell számolni a Budapest-Újszász-Szolnok vonalon.
    
Pótjegymentesen vehetők igénybe a Budapest és Hatvan között a gyors- és sebesvonatok.
    
Ugyanakkor a székesfehérvári, hegyeshalmi, szobi, veresegyházi vonalakon már csak pár perces késések vannak - mondta.

A vihar Somogy megyében is megdolgoztatta a tűzoltókat
július. 9. csütörtök 6:28

Somogyban tüzet okozó villámcsapás, kidőlt fák, leszakadt villanyvezeték adott munkát a tűzoltóknak - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerda este az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Balatonbogláron a Kodály Zoltán utcában villám csapott egy fába, melynek letört ága hozzáérve a vasúti felsővezetékhez ugyancsak tüzet okozott. A Vikár Béla utcában a fél útpályát elzárta a forgalom elől egy kidőlt fa, és a kempingben is fákat csavart ki a szél, az egyik egy lakókocsira dőlt.
    
A nagy erejű széllel érkezett vihar Balatonszárszón letört egy faágat, ami hozzáért a vasúti felsővezetékhez és kigyulladt. Segesden, Szabáson és Nagykorpádon, továbbá Lábod és Mike között az útra dőlt fákat távolították el a tűzoltók. Kaposváron, a Mátyás király utcában egy 20 méter magas nyárfa hasadt ketté, letört ágai leszakították a villanyvezetéket.
    
A hivatásos és önkéntes tűzoltók mellett a KÖTÉL Egyesület is kivette a részét a viharkárok felszámolásában. Ők Kaposújlakon és Kaposváron az Egyenesi úton távolították el a veszélyes faágakat.

A Cserkész utcában kidőlt egy téglafal
július. 8. szerda 21:38

A rendőrök keresőkutyákkal ellenőrzik, hogy nem temetett-e be valakit a ledőlt téglafal.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A Nagyvárad térnél is víztükör díszíti a padlót
július. 8. szerda 21:35

Forrás: MTI