Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-07-07 07:46:00

Kiskaput nyitottak az agrároligarcháknak?

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) jogszabályi kiskapukkal asszisztál ahhoz, hogy a bennfentes gazdálkodók ki tudják játszani az uniós támogatási szabályokat – állítja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ). Úgy látják, az 1200 hektárnál nagyobb földek támogatásának lenullázásával a kormány nem az „agrároligarchákra” mért csapást, hanem a „versenyképes és hatékony magyar mezőgazdaságot veri szét”.

Az egységes területalapú támogatások ügye azt követően vált újra kurrens témává, hogy Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter egy hónapon belül kétszer is szóba hozta a Kormányinfón, mekkora aránytalanságok uralkodnak a sok ezermilliárdos területen. Pláne, hogy mondataiban indirekt módon azt is elismerte:

a második Orbán-kabinet, illetve mostanáig a harmadik sem tudott érdemben mit kezdeni a nagy agrárvállalatoknak kedvező finanszírozási modellel.

Laikusoknak úgy tűnhetett, hogy az uniós területalapú támogatások teljes megvonása az 1200 hektár fölötti földek használóitól – a kormányzati kommunikációnak megfelelően – valóban a kis- és középgazdaságokat hozza majd helyzetbe a jövőben. Csakhogy egy június utolsó napján kelt földművelésügyi miniszteri rendelet (37/2015 a mesterséges feltételteremtésről) olyan menekülő útvonalat biztosít a nagygazdaságoknak a korlátozás kijátszására, amelynek a MOSZ szerint egy jól behatárolható és kormány közeli üzleti kör az egyedüli haszonélvezője.

lázár jánosLázár János

Közleményükben így fogalmaznak:

„Úgy látszik nem minden gazdálkodót akartak tönkretenni az 1200 hektár feletti támogatás megvonással. (…) Nagyban megkönnyíthetnék az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal munkáját, ha megmondanák, mely cégek állnak törvényen felül. Az lenne csak a bürokrácia-csökkentés”. 

2013-ban az EU rendeletet hozott a „mezőgazdasági termelők részére nyújtott közvetlen kifizetésekről”, amely tulajdonképpen úgy kívánja megakadályozni a támogatásmegvonás kijátszását, hogy szankcionálja a földek „szétírását”, azaz azt a mechanizmust, amikor egy gazdaságból több kicsit hozzanak létre, így maximalizálva a támogatások lehívását. És hogy még a bennfentesek se tudjanak felkészülni az új szabályra, a rendelet visszamenőleges hatállyal valamennyi 2011. október 18-a után történt „szétírást” kijátszási kísérletként kezel.

Fazekas Sándor miniszter a múlt héten alkotta meg a 2013-as uniós szabály végrehajtási rendeletét, és a MOSZ szerint abban egy kiskaput helyeztek el. A magyar szabályozás ugyanis megengedőbb a trükközők felé, amennyiben mindazokat mentesíti a szankciók alól, akik bizonyítani tudják, hogy 2014. november 1-jét megelőzően döntöttek földjük szétdarabolásáról. Ezen felül már csak a jogelődnek és a jogutódnak kell úgy nyilatkoznia, hogy a szétírással nem a birtokméret miatti támogatás elvonást akarták elkerülni.

fazekas sándorFazekas Sándor
Erre mondta Máhr András, a MOSZ főtitkárhelyettese, korábbi szakállamtitkár az atv.hu-nak, hogy

azok a nagybirtokosok, akik tudomást szereztek a végrehajtási jogszabály tervezett irányáról, ki tudták játszani az uniós jogot: ergo nem estek el busás bevételeiktől.

A szakember szerint eleve hibás döntés volt, hogy a kormány – szinte egyedüliként az EU-ban – lenullázta és nem 5 százalékkal csökkentette a földalapú támogatásokat az 1200 hektár fölötti nagygazdaságok esetében. Így ugyanis szerinte nem az történik, amit az ügyben a kormány kommunikál (tehát hogy a jövőben a támogatásoknak csupán 20 százaléka jut a nagybirtokosokhoz), hanem

a jogalkotó ellehetetlenítette a jogszerűen működő nagygazdaságokat, valamint azokat a szövetkezeteket, amelyekben a kis- és középgazdaságok hatékonysági szempontok miatt fogtak össze.

A tárca Czerván György vezette, agrárgazdaságért felelős államtitkársága arról tájékoztatta az atv.hu-t, hogy a vonatkozó közösségi jogszabály (1307/2013/EU rendelet) 2015-től biztosít lehetőséget a kifizetések mértékének korlátozására. Az intézkedés becslések szerint közel 500 termelőt érint, az elvonás mértéke pedig hozzávetőlegesen évente 20,7 milliárd forint. Az államtitkárság szerint amint lehetett, a kormány élt a változtatás lehetőségével.

czerván györgy (fotó:sikerado.hu)Czerván György (Fotó:sikerado.hu)
Máhr András azonban úgy látja, hogy egyrészt az uniós támogatással való visszaélések elsősorban nem a földterületek nagyságától függnek, másfelől pedig a kormánynak bármikor, a korábbi években is lett volna lehetősége az észlelt vagy bejelentett szabálytalanságok kivizsgálására, sőt az uniós jog kötelezi is erre.

Mégsem ezt tette, hanem a korlátozással csapást mért valamennyi nagygazdaságra, s ezáltal – mondta a főtitkárhelyettes – nekilátott szétverni a versenyképes és hatékony mezőgazdaságot.
Ajánlom

További belföldi híreink