Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-29 16:17:00

Elszabadultak az indulatok Debrecenben

Megtapostak egy Koránt, ami után elszabadultak az indulatok. Több száz bevándorló felfegyverkezve kitört a táborból, rendkívüli rendőri jelenlét fékezte meg a tombolást.

Verekedés robbant ki a debreceni menekülttáborban, tudta meg helyi forrásból az atv.hu. A helyzet hamarosan annyira eldurvult, hogy a város szinte teljes rendőri állományát a menekülttáborhoz vezényelték.

A szerkesztőségünkbe érkező információk szerint a bevándorlók felfegyverkezve kitörtek a táborból, autókat rongáltak meg és gyújtogatni kezdtek. Az indulatokat az váltotta ki, hogy a táborban lakó egyik migráns megtaposott egy Koránt. 

Értesüléseink szerint a 800 főt befogadni képes táborban jelenleg 1600 menekült és bevándorló tartózkodik, a túlzsúfoltság már több ízben okozott zavart az intézményben.

Az atv.hu érdeklődésére Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője megerősítette a rendőri intézkedést, de további részleteket egy ideig nem árult el.

A Hír24 az atv.hu hírének megjelenését követően úgy értesült, hogy a rendőrség jelentős erőkkel kivonult, és a Sámsoni utat is lezárták. A hajdú-bihari rendőrség szóvivője tájékoztatása szerint a táboron belül alakult ki konfliktus, ám tudomása szerint nem sérült meg senki.

Az atv.hu értesülése szerint a nyugalom helyreállt a menekülttáborban és környékén.

forrás: mtiForrás: MTI

Autókat rongáltak meg, gyújtogattak

Autósokra támadt a debreceni migrációs tábor mintegy száz lakója, botokkal felfegyverkezve hétfő délután a tábor melletti 471-es számú úton.

A környékbeliek elmondása szerint botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat. Sérültekről nincs információ.
    
A rendőrség rendkívüli erőkkel van a helyszínen - tapasztalta az MTI tudósítója. Miután a támadók visszahúzódtak a táborba, a befogadóállomás bejáratánál farkasszemet néznek a felsorakozott, pajzsot viselő rendvédelmi erőkkel. A kapu túloldalán több tucatnyian állnak, néha rigmusokat skandálnak, többször azt kiabálták, hogy "Allah akbar".
    
A rendvédelmi erők ruháján rendőrség, készenléti rendőrség és határőrség felirat olvasható.
    
A tábor bejáratához folyamatosan érkeztek rendőrségi kocsik, jelen vannak a mentők és a tűzoltók is.

Exkluzív olvasói felvételek a gyújtogatásról

"Vallási indíttatású nézeteltérés"

Két migráns vallási konfliktusa miatt robbant ki az összetűzés a debreceni menekülteket befogadó állomáson - közölte az MTI érdeklődésére a helyszínen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
    
Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: ebbe a konfliktusba kapcsolódott be több menekült, akik később lezárták a 471-es számú főutat, kukát gyújtottak fel és megdobálták az autósokat.
    
A rendőrök könnygázt vetettek be a csoportosulás feloszlatására, lőfegyvert nem használtak, az összetűzésben senki nem sérült meg - tette hozzá a sajtóreferens.
    
Elmondta azt is, hogy egy embert a rendőrség őrizetbe vett.
   
Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet - írta közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.

Úgy tudjuk, az egyik táborlakó megtaposta a Koránt, és emiatt történt az összetűzés. 

Megsérült egy rendőr, megdobták egy kővel

Megsérült egy rendőr a konfliktusban, a Készenléti Rendőrség főtörzsőrmesterét kővel dobták meg - közölte honlapján a rendőrség hétfő délután.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a rendőr hámsérülését a helyszínen ellátták, más sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. A helyszíni szemle és az anyagi kár megállapítása folyamatban van.

Lezárták a menekülttábort

A debreceni migrációs táborban hétfő délután történt incidens miatt ideiglenesen lezárták a befogadóállomást - számolt be az eseményekről az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

A táborlakók bemehetnek a befogadóállomásra, de onnan csak alapos indokkal engednek ki bárkit is.
    
Este fél 7-kor megérkezett a táborba Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott és Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere. Ők egy rendőri vezető kíséretében bementek a befogadóállomásra.

forrás: mtiForrás: MTI
    
A helyzet este már nyugodt volt, a rendőrök nagy erőkkel voltak a helyszínen. A tábor kapujánál mintegy két tucat migráns tartózkodott.

Papp László, miután kijött a táborból, az MTI tudósítójának elmondta: a rendőrség ura a helyzetnek, a tábort lezárta, és a következő napokban Debrecen egész területén megerősített járőrszolgálat lesz.
    
A polgármester szerint csupán idő kérdése volt, hogy mikor alakul ki konfliktus a túlterhelt befogadóállomáson.

"Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet, a városban nincs helye ennek a tábornak" - mondta a polgármester.

Ugyanakkor hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy Magyarország rendkívül jelentős migrációs nyomás alatt van, ezért támogatják a kormány azon törekvését, hogy a déli határszakaszon fizikai akadállyal nehezítsék meg a migránsok beáramlását.
    
Rácz Róbert az MTI-nek elmondta: pattanásig feszült a helyzet a mintegy 800 ember befogadására alkalmas állomáson, ahol hétfőn reggel már 1900-an voltak.
    
Az világosan látszik, ha a határon nem sikerül a migránsokat megállítani, akkor a határon belül ezt a problémát már nem lehet kezelni - fogalmazott. A hajdú-bihari kormánymegbízott is hosszú távon a debreceni tábor bezárásában látja a megoldást.

Újabb felvétel a feldühödött tömegről

Debreceni országgyűlési képviselők: zárttá kell tenni a táborokat


Debrecen kormánypárti országgyűlési képviselői szerint zárttá kell tenni a hazai befogadóállomásokat.

Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László (Fidesz) a debreceni táborban és környékén hétfőn történt erőszakos cselekményekkel kapcsolatban az MTI-hez eljuttatott közleményben leszögezték: függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió, zárttá kell tenni a táborokat.
    
"Amitől korábban tartottunk, az illegális határátlépők számának drasztikus növekedése, ami az elmúlt hetekben bekövetkezett, valóban kiélezett helyzetet, erőszakos cselekményeket eredményezett" - fogalmaznak a közleményben.
    
A képviselők szerint "tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra".
   
 A kormánypárti politikusok úgy vélik: a tömeges népvándorlás megfékezésére az a megoldás, amit a baloldal javasol, hogy növeljük a menekülttáborok számát és kapacitását, semmi jóra nem vezet, folyamatos feszültség forrása és kiindulópontja lehet.
    
"Debreceni képviselőként még inkább megerősödtünk azon meggyőződésünkben, hogy ezeket a táborokat - függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió - zárttá kell tenni, vissza kell állítani a 2012 előtti idegenrendészeti őrizet jogi intézményét. Minél hamarabb megtesszük ezt a lépést, annál inkább megelőzzük a hasonló incidenseket" - zárul a debreceni kormánypárti képviselők közleménye.

Újabb felvétel: Így csapnak össze a felfegyverzett bevándorlókkal a rendőrök

A város szinte teljes rendőri állományát a debreceni menekülttáborhoz vezényelték.

Posted by atv.hu on Monday, June 29, 2015
Ajánlom

További belföldi híreink