Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-28 15:55:00

Feljelenti Matolcsyt a DK

A DK szerint Matolcsy is és az ügyészség is hazudott, ezért újra feljelentik az MNB elnökét.

A Nemzeti Bank elnöke és alelnöke, Gerhardt Ferenc korábban azt állította, hogy a jegybank saját alapítványainál viselt tisztségeik után járó, milliós havi tiszteletdíjakat jótékony célra ajánlották fel. Ezt azonban, mivel bevallandó jövedelemről van szó - törvényellenesen - nem tüntették fel vagyonnyilatkozataikban. Most kiderült, hogy májusban módosították a vagyonnyilatkozatokat, immár beleírták ezeket a pénzeket is, csak hogy újabb turpisságra derült fény - írta a DK. 

A párt kiemelte, hogy Matolcsy korábban azt nyilatkozta, hogy "az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól."

A DK közleményében az áll, hogy a módosított vagyonnyilatkozatból az látszik, hogy Matolcsy nem a teljes összeget utalta tovább, hanem fel is vette a tiszteletdíj egy részét. Ha ez így van, márpedig a módosított adatsor számai a DK szerint erre utalnak, akkor az ügyészség álláspontja - amivel a DK feljelentének elutasítását indokolták - nem tartható.

A párt szerint Matolcsy, tehát hazudott, amikor azt mondta, hogy a teljes összeg jótékony célra ment. A DK szerint az ügyészég is hazudott, amikor azt mondta, Matolcsy nem lehetett tudatánál, amikor nem vallotta be a jövedelmet, hiszen egy tovább utalás csak tudatos cselekedet lehet, ráadásul a pénz egy részét megtartotta, ami szintén nem megy tudatos döntés nélkül. Itt van tehát a hamis vagyonnyilatkozat, a be nem vallott jövedelem és az adócsalás gyanúja - hangsúlyozta a DK.

A DK újra feljelenti Matolcsy Györgyöt és a bizonyítékok nyomán felszólítja az ügyészséget a nyomozás azonnali újraindítására.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink