Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-25 11:22:00

Elrendelte a bíróság a kuruc.info egyik aloldalának törlését

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség holokauszttagadás miatt beadott indítványát. Egy másik, konkrét cikk ügyében valamivel előrébb jár az igazságszolgáltatás.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte egy a kuruc.info oldalon elérhető „holokamu” megnevezésű aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét - tájékoztatta az atv.hu-t Bagoly Bettina.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője közölte, hogy az ügyészség azért indítványozta az aloldal végleges hozzáférhetetlenné tételét, mert „az aloldalon olyan cikkek, írások összegyűjtése történt meg, melyek a holokauszt megtörténtét tagadják, kétségbe vonják, jelentéktelen színben tüntetik fel, illetőleg ezen állítást igazolni próbálják”. A bíróság a Tett és Védelem Alapítvány feljelentése nyomán tett ügyészi indítványt megalapozottnak találta.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő még 2013-ban adott 72 órás ultimátumot az ügyészségnek, hogy „törvényes kötelezettségének végre eleget téve egyszer és mindenkorra” felszámolja a kuruc.info működését. Nemrég megkérdeztük a kormánypárti politikust, hogy milyen lépések várhatóak az ügyben. Deutsch Tamás elmondta, hogy hiába van az Egyesült Államok és Magyarország között hatályos és érvényes büntetőjogi jogsegély egyezmény, „az amerikai ügyészi és bírói szervek nem voltak partnerei a magyar jogalkalmazói szerveknek”, ezért nem kapcsolták még le a nyíltan neonáci honlapot.

A politikus ugyanakkor hozzátette: a magyar parlament időközben módosította a Btk.-t, így már van lehetőség arra, hogy az ügyészség és a rendőrség kezdeményezésére „egy megindult büntetőeljárásban a bíróság olyan döntést hozzon, amellyel Magyarországon elérhetetlenné válnak a külföldön működtetett, külföldi technikai háttérrel működő honlapok”.

Az amerikaiak maguktól nem törölték

Egy konkrét kuruc.infós cikk esetében már valamennyivel előrébb jár az igazságszolgáltatás. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság döntése értelmében ugyanis az „Elbocsátó levelek, fizetési kimutatások, precíz adatkezelés – „unortodox” dokumentumok Auschwitzból” című, 2013-ban megjelent cikk és az ahhoz tartozó hozzászólások végleges hozzáférhetetlenné tételét már elrendelték, a döntés márciusban jogerőre is emelkedett.

A bírósági döntés ellenére azonban a cikk a mai napig elérhető, mivel az Egyesült Államokban található tárhelyszolgáltató önkéntesen nem távolította el a tartalmat. A bíróság ezért május elején jogsegély kérelmet terjesztett elő az Amerikai Egyesült Államok illetékes hatósága felé, az Igazságügyi Minisztérium közreműködésével. Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője korábban közölte lapunkkal, hogy a bíróság a kézbesítéstől számítva 30 napot vár a jogsegélykérelem teljesítésére, ezt követően tudja megtenni a további intézkedéseket. Mivel a 30 napos határidő is lejárt már, ismét megkerestük a Fővárosi Törvényszéket. Ahogy válaszolnak, frissítjük cikkünket.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink