Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-24 15:57:00

Fiúk, akik képtelenek felnőni

A mai húszas férfigeneráció mind a tanulmányok, mind a magánélt terén alulteljesít.

Az Egyesült Királyságban sokkal valószínűbb, hogy mire egy gyerek felnő, tévéje ugyan lesz a szobájában, de nem lesz apja a házban – írta a The Guardian.

De ha együtt is élnek, a fiúk szinte alig vannak együtt az apjukkal, hiszen heti 44 órát töltenek a tévé, az okostelefon vagy a számítógép képernyője előtt, míg az apjukkal csak fél órát beszélgetnek.

Hogy ez mégis miért számít? – teszi fel a kérdést az amerikai pszichológus, Philip Zimbardo „A kikapcsolt férfi: Hogyan tette tönkre a technológia a férfi nemet?” című könyvében. Miért van szükségük a fiúknak az apjukra?

zimbardo könyveZimbardo könyve

Zimbardo válasza, hogy mindenkinek szüksége van anyára és apára is, hiszen különböző szeretetet kapnak tőlük. „Az anyák feltétel nélkül szeretik a gyerekeiket, csupán azért, mert megszülték őket. Az apákkal más a helyzet."

"A gyerekek mindent megtesznek azért, hogy elnyerjék az apjuk szeretetét és tiszteletét. Ez a motiváció azonban mára minden második gyermek számára ismeretlen.”

Egyre több házasság megy tönkre, a válás után pedig a legtöbbször az anya neveli a gyerekeket, holott a fiúknak nagyobb szükségük lenne az apjukra.

Képtelenek felnőni

A pszichológus szerint a mai fiúk nem csak gátlásosak, hanem lelkiismeretlenek is, mivel megszűnt a hagyományos, erőteljes, pénzkereső családfő modellje, és helyette nem alakult ki új, követendő példa. A rossz házasságok pedig a párkapcsolatok kialakításától is elveszi a kedvüket.

philip zimbardoPhilip Zimbardo

Zimbardo könyve azokról a fiúkról szól, akik képtelenek felnőni.

Míg a lányok egyre sikeresebbek, a fiúk a kibertérben keresnek menedéket, ugyanis az internet nyújtotta biztonságot máshol nem tudják elérni.

Úgy érzik, minden alanyi jogon jár nekik, miközben menekülnek a felnőttkorral járó felelősségek elől. Az Egyesült Államokban a húszas éveikben járó fiatal felnőttek egyharmada él együtt az anyjával vagy az apjával, akik megvédik őket a nehézségektől, vagyis a kamaszkor jó néhány évvel kitolódik.

Ezek a kései tinédzserek bezárkóznak a hálószobájukba, ahol pornó, videojáték és Ritalin függőkké válhatnak.

A lányokra másképp hat az apa hiánya. A nők keményen megdolgoztak az egyenjogúságukért, ezért jobban teljesítenek az iskolákban és a munkahelyeken is. A közelmúltban készült Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet felmérése is azt mutatja, hogy a lányok lehagyták a férfiakat a tanulmányok terén. A világ minden táján egyre gyakoribb, hogy több nő jár egyetemre, mint férfi, sőt utóbbiak többször hagyják félbe a tanulmányaikat.

Az Egyesült Államok történelmében most először a fiúk lemaradnak apáik iskolázottságától.

A lányoknak fontosabb, hogy az érzéseikre koncentráljanak, ezért nem vonzó számukra a gondolkodást nem igénylő videojátékok világa. Ugyanígy unalmasnak tartják a pornográfiát is, hiszen számukra a szexualitás és a romantika együtt jár.

ezek a fiúk nem tanulják meg, hogy hogyan kell flörtölni, vagy randira hívni egy lányt.Ezek a fiúk nem tanulják meg, hogy hogyan kell flörtölni, vagy randira hívni egy lányt.

Menekülés a virtuális világba

Zimbardo szerint a fiúk nem tanulják meg az alapvető társadalmi kommunikációs készségeket, így azt sem, hogy hogyan kell flörtölni, vagy randira hívni egy lányt. Félnek az elutasítástól, ezért a virtuális világba menekülnek, ahol azonban könnyen videojáték- és pornófüggővé válhatnak. 

Ezek magányos tevékenységek, amelyek a való világból egy látszólag izgalmasabb és kihívások nélküli létbe csábítják a fiúkat.

A pszichológus úgy látja, hogy a fiúk gyakran unatkoznak, mivel a valóságban nem kapják meg azt a változatosságot és intenzitást, mint a játékokban. Ezt a környezetük könnyen félreértelmezi, és figyelemhiányos hiperaktivitással kezelik őket, melyre olyan gyógyszereket kapnak, mint a Ritalin. Ezek a szerek viszont függőséget okoznak, ezért egész életükben szedniük kell.

Mit lehet tenni, hogy a fiúk újra a valóságban akarjanak élni?

Zimbardo szerint csak együttes erővel lehet rajtuk segíteni, össze kell fognia a kormánynak, a civil szervezeteknek, a családoknak, az iskoláknak és a médiának. Több konkrét javaslatot is megfogalmazott. Például ha több férfi tanár lenne, az jobban motiválná az iskolás fiúkat, hogy ők is felnőjenek.

több férfi tanárra lenne szükség.Több férfi tanárra lenne szükség.

Ösztönözni kell az apákat, hogy minél több időt töltsenek a családjukkal, és a szülőknek is jobban együtt kell működniük. Fontos a tinédzserek megfelelő felvilágosítása, így nem fogják azt gondolni, hogy a valóság is olyan, mint a pornófilmek.

A kemény pornóban ugyanis nincs sem intimitás, sem kommunikáció, sem érzelmi közelség.

A pszichológus kedvenc javaslata, hogy a fiúk tanuljanak meg táncolni. „Ez a legkönnyebb dolog a világon, amit minden szülő meg kellene, hogy tanítson a gyerekének. Tánc közben a fiúk találkozhatnak a lányokkal, és ha felkérik őket, garantáltan népszerűek lesznek. Ráadásul könnyebben alakíthatnak ki valós kapcsolatokat.”

A híres börtönkísérlet

Philip Zimbardot a stanfordi börtönkísérlet tette híressé, amikor pszichológiai szempontból vizsgálta az emberek fogságban való viselkedését. 1971-ben 24 egyetemi hallgató vett részt a kísérletben, amelyben foglyokat és őröket kellett eljátszaniuk az egyetem alagsorában berendezett börtönben.

a stanfordi börtönkísérletA stanfordi börtönkísérlet

Pár nap alatt annyira azonosultak a szerepeikkel, hogy testi erőszakot és pszichológiai kínzást alkalmaztak egymás ellen.

A kísérletet a befejezés tervezett ideje előtt félbe kellett szakítani, mert a diákok veszélyeztették egymás testi és lelki épségét. Azóta is példaként emlegetik, hogy mit hozhat ki az emberből a stressz, a környezet, és a hatalom.

Ajánlom

További belföldi híreink