Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-17 12:41:00

4 méter magas kerítéssel zárják le a szerb-magyar határt

Szerdán Szijjártó Péter sajtótájékoztatóján bejelentette, a kormány úgy határozott: életbe lépteti a fizikai határzárt a szerb-magyar vonalon.

A kormány arra utasította a belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását egy négyméter magas kerítéssel - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten a kormány ülése alatt.

Szijjártó azt is elmondta, a kormányülésen meghallgatták Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatását az illegális migráció helyzetéről.

A tárcavezető a jelenleg az EU előtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás kérdését, amelyre az uniós országok keresik a választ, de - mint fogalmazott - a közös válaszhoz vezető út egyelőre meglehetősen időigényesnek és hosszúnak tűnik. Ezért - bár "reméljük, hogy lesz közös európai megoldás" - Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon - jelentette ki.

Határzár

A kormány utasítást adott a belügyminiszternek a fizikai határzár előkészítéséről, amely 175 kilométer hosszan a szerb-magyar határon valósul meg. A külügyminiszter azt hangsúlyozta, ezzel a kormány nem szeg meg semmilyen nemzetközi jogi egyezményt, vagy szerződést.

a szerb-magyar határA szerb-magyar határ

Szerinte a kormány döntése nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög-török, valamint a bolgár-török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekről - közölte Szijjártó Péter.


Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter vasárnap még arról beszélt, hogy álláspontja szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt. A szerb belügyminiszter a hét végén úgy fogalmazott: figyelmesen olvasta Orbán nyilatkozatait, és szerinte a magyar miniszterelnök "egyszer sem mondta, hogy lezárja a határt", és ez a nemzetközi jog értelmében nem is lenne lehetséges.  
  
Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár múlt hét kedden pedig arról beszélt, hogy ha Magyarország "hermetikusan, szögesdróttal, betonfallal" zárná le határait, akkor pillanatnyilag 15 ezer migráns rekedne Szerbiában. Amennyiben pedig hozzájuk csatlakozna az a körülbelül 15 ezer menedékkérő, akit Ausztria és Németország szándékozik Magyarországra visszatoloncolni - ahonnan a toloncegyezmény értelmében visszaküldhetők lennének Szerbiába -, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot.

Megvédik az országot

A kormány arra is utasítást adott - közölte -, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi előkészítő munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minősít.

Szijjártó megemlítette azt is, hogy a földművelésügyi miniszter tájékoztatása szerint a határmenti gazdák is panaszkodnak a tömegesen érkező bevándorlóktól.

A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben - zárta szavait Szijjártó Péter.

DK: a kormány csúcsra járatja az idegengyűlöletet

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint az Orbán-kormány "csúcsra járatja az idegengyűlöletet", le akarják zárni a déli határokat és vasfüggönyt húznak az országra - mondta a párt szóvivője. Gréczy Zsolt arról beszélt, hogy az emberek félelmére apelláló kampány tele van hazugságokkal, mert hazugság, hogy a menekültek özönlenének Magyarországra, hogy a szállásuk, élelmezésük és orvosi ellátásuk költségeit az adófizetők állják.

Hangsúlyozta, hogy az EU már 3,5 milliárd forintot utalt át erre a célra, miközben Magyarország saját büdzséjéből kevesebbet költ a problémára, mint a készülő felcsúti kisvasútra.


A Demokratikus Koalíció azt kérdezi Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminisztertől, mennyibe kerül a "szögesdrót felhúzása", a határon "állomásozó erők" szállása, élelmezése, felfegyverzése - sorolta. Arra is kíváncsi volt, hogy vezetnek-e áramot a drótokba, a határon dolgozók kapnak-e lőparancsot, illetve tervezik-e a határzár későbbi kibővítését Románia és Ukrajna irányába is.

Jobbik: a határzár nem szünteti meg a menekültáradatot

A Jobbik véleménye szerint egy  határzár elrendelése nem jelent rendszerszintű megoldást, hosszú távon nem szünteti meg a menekültáradatot - erről Z. Kárpát Dániel beszélt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese közölte, pártjuk segítő kezet nyújt minden valódi üldöztetés elől menekülő embernek, de ez nem vonatkozik a gazdasági okokból menekülőkre. Szavai alapján az ide érkezők elsősorban nem a munkaerőpiacot, hanem az európai szociális rendszert célozzák meg.

Magyarországnak sem forrása, sem lehetősége, sem kötelessége nincs arra, hogy a gazdasági okok miatt érkezőket támogassa - szögezte le.


Az ellenzéki párt azt javasolja, hogy segítsenek az üldöztetés elől menekülőkön, de ez "ne letelepítésbe torkolljon, ne kvóta szerinti brüsszeli diktátumok mentén történjen". Akinek bizonytalan az identitása és nem ismertek a céljai, az visszafordítható legyen - közölte céljaikat, miközben újra javasolta az önálló határőrség felállítását és a nyílt menekültszállók zárttá minősítését.

MLP: A Liberálisok elutasítják a kerítést

Az Orbán-kormány ma bejelentett határzára ellehetetleníti a bevándorlók ügyének felelős és humánus megoldást – írja közleményében a Magyar Liberális Párt.

Az MLP elismeri, hogy a bevándorlás problémája 2015-ben új szintre lépett, de a négyméteres kerítés terve embertelen és értelmetlen.

A Liberálisok hozzáteszik: a szolidaritáson és a közös fellépésen alapuló európai megoldásban hisznek. „Úgy gondoljuk, hogy egyetlen érintett állam sem tudja a kérdést önmaga megoldani.  Igazi megoldás csak akkor lesz, ha a gyökereinél tudjuk kezelni a bajt, erre pedig csak egy erős, egységes Európa lehet képes” - írják.

MSZP: nem jó eszköz a határzár

Az MSZP elutasítja a magyar-szerb határon felállítandó 175 kilométer hosszú, négyméteres kerítés felállítását, mert nem tartja jó eszköznek a menekültkérdés megoldására.

Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, az európai határok védelméről egyeztetni kell az uniós tagállamokkal, közösen kell megvédeni minden menekültet, és közösen kell megvédeni Magyarország polgárait az illegális bevándorlóktól. Ehhez józan észre és szakmai egyeztetésre van szükség - hangoztatta.
    

Az ellenzéki politikus szerint Európában nem felépíteni kell a szögesdrótot, hanem ahogy 25 évvel ezelőtt is, lebontani azt.

A kormány döntése méltatlan ahhoz a Magyarországhoz, amely már egyszer egyesítette Európát - tette hozzá.

A Fidesz üdvözli a kormánydöntést

A Fidesz üdvözli a kormány döntését - közölte Németh Szilárd, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus emlékeztetett, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kérte a kormányt, döntsön a déli határvidék lezárásáról. A Fidesz-KDNP-frakció szerint a határzár lehetőség arra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Magyarország területére - mondta Németh Szilárd.

A Magyarországra illegálisan lépők leginkább a 175 kilométer hosszú magyar-szerb határt használják, "ez ma Európa második legforgalmasabb illegális bevándorlási szakasza". Ennél csak Olaszországba érkeznek többen - tette hozzá.

A fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, egyre nagyobb a nyomás a magyar-szerb határon, és egyre több európai uniós tagállam is a saját kezébe vette a sorsát bevándorlásügyben, az Olaszországgal határos EU-tagállamok gyakorlatilag lezárták a határokat.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink