Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-16 14:28:00

Czunyiné: garantált a pedagógusok béremelése

Pedagógus életpályamodellről, a szakképzési rendszer átalakításáról és a 9 osztályos általános iskola bevezetésének lehetőségéről is beszélt a köznevelésért felelős államtitkár az ATV Start című műsorában.


Czunyiné Bertalan Judit többek közt elmondta, már folynak az egyeztetések a pedagógus szervezetekkel a 9 évfolyamos általános iskolai képzéssel kapcsolatban, ha pedig a kérdésben társadalmi, szakmai és politikai konszenzus születik, akkor a tananyag átalakítására is sor kerülhet. A cél ugyanis az lenne, hogy az alapkompetenciák fejlesztése által a diákok biztosabb alapokkal kezdjék meg a szaktárgyak elsajátítását – mondta az államtitkár. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennek a képzési rendszernek a bevezetése egy hosszú, alapos munkát igénylő folyamat eredménye lesz, ezért nem tartja reálisnak, hogy a 9 osztályos általános iskola már a 2016-2017-es tanévtől bevezetésre kerül.

Czunyiné a szakképzési rendszer átalakításával kapcsolatos köznevelési törvénymódosításról elmondta, a középiskolák egy részénél az intézmény, vagy a szakképzési profil helyi beágyazottsága teszi indokolttá, hogy az iskolák az NGM fenntartása alá kerüljenek, ezeknél a gimnáziumi képzés is megmaradhat. Jónéhány intézmény ugyanakkor már évek óta átállt szakképzési profilra, itt a szakképzés jóval erősebb, a gimnáziumi osztályok pedig már kimenőben vannak – magyarázta az államtitkár, aki szerint mindenesetre a törvény az NGM számára a vegyes képzésű középiskolák fenntartására is lehetőséget ad. Egyébként az, hogy a szakképző intézmények az NGM fenntartása alá kerülnek, egyáltalán nem töri meg az oktatási rendszer egységét, csupán arról van szó, hogy az NGM, mint a munkaerőpiaccal aktívan kapcsolatban lévő szerv, hatékonyabban tud belépni a fenntartásba – tette hozzá.

Az államtitkár kitért a pedagógus életpályamodellre is, szerinte az ehhez kapcsolódó béremelések fedezetét mind a 2015-ös, mind pedig a 2016-os költségvetés tartalmazza, így a különböző minősítési kategóriáknak megfelelően a béremelés garantált. Czunyiné szerint az életpályamodell bevezetésével egy olyan kiemelt vállalást tett a kormány, amelyben fokozatosan halad előre, és amelyről egyébként az OECD is azt írta elemzésében, hogy jó eséllyel javítani fogja a pedagógusok elismertségét és egzisztenciális helyzetét.

Az államtitkár említést tett arról is, hogy időszerű lenne elgondolkodni a tanítási napok, illetve a szünnapok jobb, praktikusabb átrendezésén.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink