Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-15 13:21:00

Orbánnak nem volt ideje írni a Magyar Krónikába

„Kinyílott a pitypang, megírom.” Egy évvel ezelőtt indult a vállaltan kormánytámogató havilap. A főszerkesztő szerint „durranás nem volt”, de van egy korrekt újság. Pénzért kétezer darab fogy.

2014 június 10-én jelent meg a vállaltan kormány közeli havilap, a Magyar Krónika első száma. A lap „producereként” emlegetett Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott akkor az ATV-ben azt mondta: A lap a békemenetet alkotó tömeg értékrendjét kívánja képviselni, és meg akarja mutatni a „jót.”

Az atv.hu most megkereste Bencsik Gábor főszerkesztőt, hogy értékelje az eltelt egy évet.

A főszerkesztő legfontosabb megállapításai:

- Sikerült olyat csinálnunk, ami nem nagyon van a palettán.

- A lap arról beszél, hogy jól működnek a dolgaink, mert egy csomó jó dolog van.

- A kormánytól függetlenül is van egy csomó jó dolog az országban, például a romkocsmák.

- A kormány valószínűleg elégedett a lappal, bár a főszerkesztőnek nem veregetik meg a vállát, és nem kap dicséretet.

- A direkt politikát következetesen kerülik.

- Az elmúlt egy év alatt 12 szám jelent meg. A lapot tízezer példányban nyomják, ebből hatezer darab ingyenes.

- Pénzért – a lap ára 980 forint – átlagosan kétezer darab fogy: ezerkétszáz előfizetéssel, 800 az újságárusoknál.

- Az eredeti terv az volt, hogy többnyire külsősök írják a lapot, ám időközben kiderült, hogy ez nem működik. „Nem érnek rá, nincs kedvük, nem tudnak jó cikkeket írni”.

- Orbán Viktor, Balog Zoltán, L. Simon László is feltűnik a szerzők között.

- Verebes István is adott cikket, „ez az ő részéről nagyra értékelendő gesztus”.  

- Orbán Viktor 5-6 cikket küldött, ám ezek egytől-egyik valamely beszédének a leiratai. Eredetileg arról volt szó, hogy kifejezetten a lap számára is ír majd, ez azonban nem valósult meg. „Több dolga lett annál, minthogy külön a magyar Krónikának írjon.”

Arra a kérdésre, hogy milyen – szakmai, politikai – sikerekről tud beszámolni a lappal kapcsolatban, Bencsik azt mondta: „Ilyen értelemben nem tudom azt mondani, hogy durrant valami.”

Hogy hány cikküket vette át más lap az elmúlt egy évben, azt a főszerkesztő nem tudta megmondani.

A baloldal arra számított, hogy valami „eszelős baromságot” fognak produkálni, amin jót lehet röhögni.  A jobboldal pedig arra számított, hogy „egy hatalmas nép-nemzeti front” nyílik. Ehelyett létrejött egy korrekt újság, ilyen értelemben tehát egy kis csalódás érzékelhető mindkét oldal részéről.

Kerényi bemutatja az első lapszámot:

Kerényi Imre a folyóirat finanszírozásáról egy éve azt mondta: Az első három számához 30 millió forintot hagyott jóvá a Polgári Magyarországért Alapítvány, később azonban saját lábra kell állniuk, részben hirdetésekből, részben támogatásokból kell elkészíteniük az újságot.

A lap elindításának ötletéről a Magyar Hírlapnak azt mondta: a Fidesz vezető köreiben merült fel egy olyan havilap indításának a gondolata, amely a szellemi-politikai kör értékeit jeleníti meg.

További belföldi híreink