Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-12 09:30:00

Dávid: a hőségriadó alatt kinyitnak vasárnap az üzletek?

Lehet, hogy ez a nagy meleg az agyára ment valakinek, hogy ilyen eszement szabályozásokat hoznak, ezzel az erővel azt is rendeletbe lehetne foglalni, hogy hétköznap nem lehet ittasan vezetni, csak hétvégén – ezt Dávid Ferenc mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal kapcsolatban, hogy egy friss rendelet szerint a vasárnap nyitva tartó boltokban dolgozó családtagoknak ezentúl nem kell szakképesítéssel rendelkezniük ahhoz, hogy például beálljanak a sajtpult mögé, de csak vasárnap.

A VOSZ főtitkára szerint semmilyen logika nincs a dologban, hiszen a rendelet szerint például kertészeti cikket, órát és ékszert is lehet árulni szakképesítés nélkül, pedig ezekhez sem árt a szakértelem. A szakember elmondta: nagyon rossz üzenet, ha Magyarország abba az irányba megy, hogy egyre inkább azt mondjuk bizonyos dolgokra, hogy ehhez nem kell szakma, mert minden normális ember el tudja végezni.

Hozzátette: ezután nem fognak szakmát tanulni a gyerekek, mert minek, úgyis lehet csinálni. Ezzel egyébként a szakmunkás minimálbért is leértékelik - fogalmazott. Dávid Ferenc kijelentette: az ötlet annyira életszerűtlen, így nem lehet szabályozni az ország legnagyobb munkaadó ágazatát, a kereskedelmet. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta: lehet, hogy az egy látszatkönnyítés, hogy szakképzés nélkül is beülhet valaki vasárnap a boltba, ez elfogadhatatlan.

A szakember szerint az alapkoncepció is rossz, ezért foltozgatják most a szabályozást. Hozzátette: az még érdekes lesz, hogy mi lesz ebben a melegben a Balatonon, ahol továbbra sem lehet vasárnap vásárolni a boltokban. Dávid Ferenc arról is beszélt, hogy a meleg miatt hőségriasztás lesz a hétvégén, a katasztrófavédelem honlapján már most elérhetőek azok a helyek, ahová bemehetnek hűsölni az emberek, ha már nem bírják a meleget. A VOSZ főtitkára kijelentette: rengeteg olyan kereskedelmi egység szerepel a listán, amelyik hivatalosan nem is lehet nyitva vasárnap. Nem tudok mást elképzelni, mint hogy a hőségriadó idejére kinyithatnak ezek az üzletek - magyarázta.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink