Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-09 20:36:00

Lázár: a holokauszt hazaárulás volt

A holokauszt nemcsak keresztényietlen és embertelen tett, de hazaárulás is volt - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedd este Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában.

A Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetség (IHRA) soros magyar elnökségének első plenáris ülése alkalmából rendezett koncerten mondott köszöntőjében Lázár János hangsúlyozta: a magyar nemzet "zsidó testvéreink nélkül" nem érte volna el mindazt, amit az elmúlt évszázadokban elért, "egymás nélkül szegényebbek és kevesebbek volnánk".
   
A kirekesztés ezért a magyarok számára öncsonkítás - jelentette ki, hozzátéve, hogy ezért fontos minden olyan alkalom, "amikor kimondjuk, soha többé nem engedünk öncsonkítást végrehajtani a magyar nemzeten. Egy nemzet vagyunk, és megvédjük egymást".
   
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke (Mazsihisz) kiemelte: Magyarország a diktatúra alatt nem tehette meg, a rendszerváltást követően pedig "ellazsálta" a szembenézést saját történelmével. Hozzátette: talán ennek következményei a holokauszt-év emlékezetpolitikai konfliktusai és a mindennapi antiszemitizmus jelenségei.
   
Heisler András leszögezte: a holokauszt során legyilkolt hatszázezer zsidó vallású magyar állampolgár emléke a zsidó közösségnek nem engedi meg, hogy az emlékezetpolitikában bármilyen kompromisszumot kössön.     "Nincs olyan hatalom, amely számunkra olyan ajánlatot tudna tenni, hogy megtagadjuk mártírjaink emlékét" - fogalmazott.

MTI

További belföldi híreink