Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-05 07:10:00

Pásztory az ATV-ben: "Gömöri tényleg nem érti"

Gömöri Zsolt és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöksége erkölcsi értelemben akkor is megbukott, ha a most indult nyomozás jogilag mindent rendben talál az MPB körül – ezt Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában az után, hogy nyomozás indult a Gömöri és az MPB-elnökség körüli ügyekben.

Gömöri Zsolt „tényleg nem érti, hogy mi a probléma ezzel az egész a helyzettel, azt gondolja, hogy rendben volt és erkölcsileg kifogástalan, ahogyan ő vezette ezt a bizottságot” – mondta a paralimpiai bajnok Pásztory Dóra az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön. A Gömöri vezette MPB-elnökség működését  hetek óta kritizáló Pásztory azután nyilatkozott Londonból Skype-on az ATV-nek, hogy kiderült: a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz a bizottság körül történtek ügyében.

Pásztory szerint nem kizárt, hogy a nyomozás végül azt állapítja meg, jogilag minden rendben volt az MPB elmúlt évekbeli működése körül, mert olyan jogszabályi környezetet alakítottak ki a bizottság körül, amelyben az általa is kritizált döntéseket meg lehetett hozni. A maga részéről nem is jogilag, hanem erkölcsileg tartja vállalhatatlannak Gömöriék működését.

„Nekem morális kifogásom van az elnök úrral és az elnökséggel kapcsolatban” – erősítette meg az ATV-ben Pásztory Dóra, hozzátéve: kifogásain nem változtat, hogy végül milyen eredménnyel jár a nyomozás.

pásztory dóraPásztory Dóra
Pásztory elmondta: részt vett azon a gálaesten, amelyről a hvg.hu derítette ki a napokban, hogy a paralimpikonok pénzéből egymillió forintot költött a megrendezésére a MPB elnöksége. A paralimpiai bajnok úgy emlékezett, hogy a gálaest – az MPB hasonló, korábbi rendezvényeivel összevetve – szokatlanul fényűző volt, és nem gondolta, hogy az MPB nem bartermegállapodást kötött a helyszínt biztosító Iparművészeti Múzeummal, hanem a paralimpikonok felkészülésére szánt pénzből fizetett a terem használatáért.

Pásztory Dóra fontosnak tartja, hogy az MPB körüli botrányok nyomán a közvélemény szembesüljön a parasportolók életének nehézségeivel a sportágválasztástól az edzésekre történő eljutásig.

Nyomoznak

Mint arról beszámoltunk: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hatáskörébe utalta az ORFK a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke ügyében elrendelt nyomozást - közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata szerdán. A hatóság az üggyel összefüggésben érkezett valamennyi feljelentést egy eljárás keretében vizsgálja - közölték. Az MTI úgy tudja, az ügyben ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás.

gömöri zsoltGömöri Zsolt
A paralimpiai bizottság vezetőivel kapcsolatos botrány május elején robbant ki, amikor kiderült, hogy Gömöri Zsolt 2012-ben hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a bizottságtól hitele végtörlesztésére. A szervezetet emellett visszaélésekkel vádolták meg, például vezetőinek indokolatlan utazásaival. Gömöri Zsolt a vissza nem térítendő támogatást - amelyet Deutsch Tamás alelnök javaslatára szavazott meg neki az elnökség - törvényesnek nevezte, de május 12-én bejelentette, hogy visszafizette a felvett hárommillió forintot. Azt mondta: annak ellenére döntött így, hogy szerinte jogszerűen vette fel a támogatást, hiszen ez a lehetőség akkor minden köztisztviselőt megilletett.

Úgynevezett hecckampány

Az MPB elnöke egy hete cáfolta a sajtóban ellene felhozott 15 vádpontot, és közölte: a "hecckampánnyal" kapcsolatos dokumentumokat elküldik a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének és a sportállamtitkárságnak is. Az MPB elnöksége felkérte az etikai és jogi bizottságot az ügy kivizsgálására, egyúttal jelezte, hogy jogszabálysértések gyanúja miatt a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul.

Az MPB felügyelőbizottsága (fb) „mindent rendben talált” a nyilvánosságra került ügyekkel kapcsolatban, majd csütörtökön bejelentette lemondását. A jochapress.hu múlt pénteki értesülése szerint ugyanakkor a felügyelőbizottság további megállapítást is tett: szerinte a közgyűlés, illetve az elnökség felelősségre vonást kezdeményezhet az elnök ellen, számon kérheti őt azért, mert az MPB illetékes dolgozója nem kötötte meg egy ellopott gépkocsi cascóját, és ezzel 3 millió forintos kárt okozott a paralimpiai bizottságnak. Az fb az ügyvezető szerv mulasztásának tartja, hogy az elnökség nem hozott összegszerű, illetve konkrét határozatot a Gömöri Zsoltnak nyújtott támogatással kapcsolatban, valamint azt is, hogy a pénz kifizetése nem a jogszabályban előírt módon történt.

lázár jánosLázár János
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján a múlt héten és e héten is úgy nyilatkozott, hogy Gömöri Zsoltnak távoznia kell az MPB éléről, mert szerinte az, amit a bizottsági elnök tesz, árt a paralimpia ügyének. Borkai Zsolt, a MOB elnöke a múlt csütörtökön közleményben jelezte: meglátása szerint Gömöri Zsolt "már nem tudja hatékonyan képviselni és hitelesen szolgálni" a szervezetet és a sportolókat.

Deutsch szerint beszélgetni kell egymással

Deutsch Tamás, az MPB alelnöke továbbra is Gömöri mellett áll.  Szerinte az a „tisztességes”, ha a június 19-i rendkívüli közgyűlésen bizalmi szavazás dönt a szervezet elnökségének, így a pénzügyi visszaélésekkel megvádolt Gömöri Zsolt elnöknek a jövőjéről.

"Az MPB elnökének a döntése, amely szerint bizalmi szavazást kér, maradéktalanul eleget tesz minden demokratikusan és tisztességesen működő, az önkormányzatiság elvére épülő szervezet belső működési szabályainak" - mondta Deutsch csütörtökön, mindenkit arra biztatva, hogy bátran menjen el a rendkívüli közgyűlésre, nyugodtan, higgadtan érveljen, mert az a korrekt és az alapszabálynak megfelelő, ha a tagok döntenek, mivel ők az erre hivatottak és tőlük származik a bizalom.

deutsch tamásDeutsch Tamás
Az MPB alelnöke hangsúlyozta, minden kérdésről lehet beszélni, ha a résztvevőket nem a gyűlölet, nem az előítélet és nem a másikkal kapcsolatos rágalmazási vágy vezeti.

"Ha van olyan vita, vagy véleménykülönbség, amely megterhelheti a szervezet további működését, akkor inkább le kell ülni és beszélni kell róla. Ezt nevezik közgyűlésnek" - mondta Deutsch Tamás, majd hozzáfűzte, híve a tárgyszerű eszmecserének és nem feltételezi, hogy a gyűlölet vezetné az embereket, ugyanis szerinte a gyűlölet hangján nem lehet beszélni.

Arra a kérdésre, hogy Gömöri Zsolt MPB-elnök miért nem fogadta meg Lázár és Borkai javaslatát, mely szerint távozzon posztjáról, Deutsch a következőt felelte:

"Nagy tisztelője vagyok Lázár Jánosnak és Borkai Zsolt MOB-elnöknek is, de egy ilyen döntés annak rendje és módja szerint az érintetté".

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink