Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-08 07:19:00

Pártot szervez a volt jobbikos képviselő és az ex-gárdakapitány?

Új „nemzeti radikális” párt szerveződik az előző parlamenti ciklusban még a Jobbik frakcióban tevékenykedő Bertha Szilvia körül – értesült az atv.hu. Az aktív magot a hozzá csatlakozó ex-jobbikosok és a Magyar Gárda éléről dicstelenül távozó Kiss Róbert kapitány csalódott gárdistái alkotnák. Egy Jobbikból származó és egyre népszerűbb összeesküvés-elmélet szerint a dotációt Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár érdekeltségi körébe tartozó cégcsoport biztosítaná. De vajon mit szól ehhez Bertha és Czomba?

Lapunk úgy tudja, hogy Bertha Szilvia egy Volner Jánossal elmérgesedett konfliktus nyomán került a Jobbik listájának huszonötödik helyére, s így nem jutott mandátumhoz az új országgyűlésben. Önéletrajzában így ír erről: „A 2014-es országgyűlési képviselő választást megelőző kampányban az érlelődő döntésem ellenére még becsülettel  helytálltam, de a választások után már nem fogadtam el a nekem felajánlott politikai állást, hanem pártpolitikától független, szakmai irányba indultam el.”

Szakítását a Jobbikkal nem kívánta bővebben kommentálni portálunknak, annyit azonban elárult, hogy a Vona Gábor által neki felajánlott terület nem tett volna lehetővé érdemi munkavégzést. Háttérbe vonulásának okaként azt a folyamatot jelölte meg, amely a Jobbik – megfogalmazásában – marketing-párttá válásához vezetett. Szerinte most már a Jobbik is csak egy a sok politikai formáció közül, amelyik médiatermékeket gyárt és ad el az embereknek.

Ettől persze – mondja Bertha – vannak még jó emberek a Jobbik vezetésében, de sokkal többen a talpasok között, akiket szerinte cserbenhagyott a pártvezetés. „Sajnálattal kellett megállapítanom, hogy a frakción, párton belüli eltérő álláspontok, a politikai haszon és a szakmai megalapozottság között folyó folyamatos csatározások annyi időt vettek el, hogy teljesen ellehetetlenítették a valódi szakmai munkámat. Márpedig ez azt jelenti, hogy az eszköz alkalmatlanná vált a Cél megvalósítására” – enged bepillantást honlapján Bertha Szilvia keserű tapasztalataiba.

bertha szilvia és vona gábor (fotó: facebook.com)Bertha Szilvia és Vona Gábor (Fotó: facebook.com)
A Jobbikban tényleg nagy vita zajlik a néppártosodásról, pedig még Vona Gábor sem tudja pontosan, hogy mit ért alatta – állítja Bertha, aki szerint mindenkit lehetetlen képviselni, viszont ezt hangoztatva akár még kormányra is lehet kerülni. A Jobbiknak tíz éve volt (ebből öt a parlamentben) arra, hogy a kívánt irányba befolyásolja az emberek gondolkodásmódját, ám volt képviselőjük szerint Vonáék ehelyett a felszíni politizálást választották, hogy minél előbb eljuthassanak a hatalomig. Emiatt viszont egy helyben toporognak és az adóforintokat politikai marketingre költik – összegzi a pillanatnyi állást Bertha.

Mint az atv.hu-nak elmesélte, napi szinten kapja a beszólásokat Facebook-on és e-mailek formájában, hogy miért szervezkedik a csalódott jobbikosok között. Mindebből annyi igaz – mondja –, hogy szinte minden nap érkeznek hozzá megkeresések: mentse meg a „nemzeti radikális” oldalt a széthullástól és az elsivárosodástól. Ő azonban senkinek nem ígér semmit, nem kötelezte még el magát egyetlen erő vagy szerveződés mellett sem.

Bertha elmondása szerint a korábbi gárdakapitánnyal, Kiss Róberttel magánemberként ápol kitűnő kapcsolatot, és ha az szervezkedésnek minősül, hogy családjaik találkoznak, és míg ők a jövőről beszélgetnek, gyerekeik együtt játszanak az udvaron, akkor vállalja ennek ódiumát. Annyi viszont igaz – vallja be Bertha Szilvia –, hogy Kiss Róbert azt a mozgalmat próbálja feléleszteni, amit a Jobbik kidobott az ablakon. Tapasztalataik szerint a magukra hagyott „nemzeti radikális” tömegekben hatalmas igény van a közösségi életre, a korábbi mozgalmi jelleg életben tartására. Most az igények felmérésénél tartanak és nagy kérdés, hogy ki mire hajlandó, mekkora áldozatot képesek hozni az egyének a közös jövőért. Addig azonban nincs értelme komolyra fordítani a dolgot, míg nem teremtődnek meg egy új társadalmi szerződés feltételei – teszi hozzá Bertha Szilvia.

czomba sándorCzomba Sándor
Egy Jobbikból származó és egyre népszerűbb összeesküvés-elmélet szerint a dotációt Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár érdekeltségi körébe tartozó cégcsoport biztosítaná, akivel a volt képviselőnő jó kapcsolatot ápol. A híreszteléssel kapcsolatban az atv.hu-nak Bertha Szilvia hangsúlyozta, hogy az államtitkárral pusztán informális szakmai kapcsolatban van, és időnként szakpolitikai kérdésekről egyeztetnek. Elismeri ugyanakkor, hogy nemzeti elkötelezettségű emberként sokkal nagyobb lehetőség lát felhalmozott ismeretei és szakmai tapasztalatai kamatoztatására akár a kormányoldallal zajló együttműködésben, mint hogy tétlenül nézze Magyarország sorvadását egy lehetőségeiben erőteljesen korlátozott ellenzéki szakértőként.

Czomba Sándor annyit kívánt közölni az atv.hu-val ennek kapcsán, hogy „hivatalából adódóan, a feladat- és hatáskörébe tartozó ügyekben rendszeresen és szívesen beszélget országos és helyi politikusokkal egyaránt”, így nem csak Bertha Szilviát, de például Szél Bernadettet is fogadta már hivatalában. Azon felvetésre, hogy bármilyen nemzeti radikális mozgalmat finanszírozna közvetlenül vagy közvetett módon, bevallása szerint jót nevetett.

Ajánlom

További belföldi híreink