Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-06-03 07:29:00

Kapott pénzt Sallai, de a 85 millió sehogy nem jön ki

„Ha az a kérdés, hogy mekkora állami földterületnek vagyok a bérlője akkor konkrétan 0-nak. A feleségemnek volt 20 hektárja, amihez nyert még 30-at, így 50 hektárja van, én meg kapok este otthon vacsorát, ilyen szempontból tényleg haszonélvezője vagyok a földpályázatoknak” – reagált az atv.hu-nak Sallai Róbert Benedek azokra az állításokra, melyeket Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára közölt a Napi Gazdasággal.

A lap arról írt Bitay tájékoztatására hivatkozva, hogy Sallai Róbert Benedek családja 85 millió forint állami támogatást vett fel az elmúlt öt évben az általuk bérelt földek után. Az államtitkár közlése szerint a fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke 2010 óta 45 millió forint agrártámogatásban részesült a feleségével és közös cégükkel. Ebből 19 millió forintot a fiatal mezőgazdasági termelők számára nyújtandó, külön pályázaton elnyerhető támogatásként kaptak nejével – közölte a lappal Bitay Márton. Az államtitkár azt is elmondta: Sallaiék cége, az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft. öt év alatt további 40 millió forint területalapú támogatást nyert el. Bitay Márton az M1 szerdai adásában arról is beszélt, hogy Sallaiék cége több mint 216 hektár állami földet használ, amelyhez évi 15 millió forint területalapú támogatás jár.

Mindez azért is érdekes – ha igaz –, mert Sallai rendszeresen bírálja az állami földbérlet rendszerét, legutóbb a nemzeti parkok kapcsán fejtette ki elmarasztaló véleményét a földmutyiról és a kormány közeli nyertesekről.

Az LMP-s politikus lapunknak több tételben cáfolta a sajtóban megjelent állításokat: amióta országgyűlési képviselővé választották, egyetlen pályázatot sem adott be. Korábban, 2013-ban 14 esetben pályázott állami földre, ám egyet sem nyert, míg felesége 17 pályázatból kettőt megnyert. „Feleségem és én is mezőgazdasági egyéni vállalkozók vagyunk. Én megközelítőleg 45 hektáron gazdálkodom, a feleségem tavaly ősz óta 80 hektáron. Az én gazdaságomban nincs egyetlen négyzetméter állami föld sem, a feleségemében 50 hektár, amit 2013-ban nyert, és ebből 20 hektár gyep, 30 hektár szántó” – szögezte le Sallai.

A képviselő azt is elmondta, hogy korábban egy természetvédelmi szervezet vezetője volt, amely több más szervezettel együtt létrehozta az Alsó-Berettyó Melléki Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Kft.- t, ami védett területeken gazdálkodik. „Ebben valóban van nekem és a feleségemnek is kis tulajdonrészem, mert saját tulajdonú földünket, ami védett területen van, felajánlottuk ennek a cégnek természetvédelmi célokra. Kisebbségi tulajdonosok vagyunk, ugyanakkor a cég alapítása óta soha, senki nem vett ki még osztalékot belőle, nonprofit jelleggel működik, minden bevétel visszaforgatásra kerül az alapcélokra: természetvédelemre, helyi foglalkoztatásra” – magyarázta a túrkevei gazda, aki szerint éves szinten így is 10-14 millió forintos mínuszban van a Kft., amit a civil szervezetek pótolnak.   

A 85 millió többszörösét nyerték, de…

Ez a cég kapott állami földbérletet védett területen, sőt, ha az elmúlt éveket is nézzük, akkor az államtitkár által emlegetett 85 millió forint sokszorosát nyerték meg pályázatok útján, amire rendkívül büszke. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta: nemhogy osztalékot nem vettek ki a cégből, még a vezetői sem kapnak tiszteletdíjat, pedig volt, hogy Túrkevén 40 embert foglalkoztattak, de átlagosan is legalább 10-15 alkalmazottja van a szervezeteknek.

A 19 millió forintos, fiatal mezőgazdasági termelők számára elérhető támogatásról szólva az LMP-s politikus elmondta, hogy 2009-ben, még az MSZP-kormány idején adott be pályázatot a feleségével együtt fiatal gazdálkodóként szánt EU-s támogatásra. Hozzátette: jelenleg éves szinten ő mintegy 2,5 millió forintot, felesége pedig idáig 3 millió forintot kapott a minden termelőnek járó területalapú támogatásként földjeik után, de ebből több alkalmazottat is fizetnek. Az bizonyos – állította -, hogy sehogy nem jön ki az államtitkár által emlegetett 85 millió forint. A közel 200 hektárról szóló sajtóhírekről Sallai elmondta, 100 hektáron is talán csak az elmúlt egy évben gazdálkodtak, előtte még ekkora területet sem ért el a földjeik nagysága.

„Legfőképpen az a hazugság, hogy az állami földek után kapnánk milliókat, hiszen a bérleti rendszer mindössze pár éves, és csalás azt állítani, hogy például a fiatal gazda támogatásnak bármi köze lenne az állami földbérletekhez.”

Az ellenzéki politikus szerint a sajtóban megjelent állítások „40 százaléka hazugság, 40 százaléka sima csúsztatás és körülbelül 20 százaléka az igazság”. Leszögezte, szerinte azért támadják most, mert nem tudnak máshogy válaszolni a parlamentben és a sajtóban feltett kérdéseire. „Fazekas Sándornak és Bitay Mártonnak együtt nincs fogalma arról, hogy mi folyik vidéken és a magyar agráriumban. Én meg tudom, mert ez a munkám” – magyarázta a politikus, majd hozzátette: „ezeket a tízmilliókat firtatják, ami minden termelőnek jár jogszerűen használt földjei után, miközben ezermilliárdot adtak a haveroknak, sokszor pályáztatás nélkül juttatott földekkel”.

A rögvalóság

Sallai adatokat is közölt, ezek szerint „a földterületekre adható támogatások 72 százaléka a kedvezményezettek 10 százalékának kezébe kerül”. És, mivel a vidék fejlesztésére fordítható pénzek egy része „így elúszik”, ezért tartozik Magyarországon négy régiója is az unió 11 legszegényebb régiója közé – tette hozzá Eurostat adatokra hivatkozva. Sallai szerint a soha nem látott mértékű kivándorlás, a rekordokat döntögető KKV-megszűnés egyaránt indikálják a Földművelésügyi Minisztérium szakmai munkáját. „Nem kizárólagos felelősei a kialakult helyzetnek, de messze a leggyengébb láncszem a kormányzatban az agrártárca, ahol az inkompetencia egyre szembetűnőbb” – tette hozzá.

Sallai azt mondta, semmi takargatnivalója nincsen.

„Nyugodtan küldhetik rám a NAV-ot is”.

Bár nem kötelező, Sallai még családtagjai vagyonbevallását is közzétette a területalapú kérelmeikkel együtt. „Egy ilyen támadással simán el tudják maszatolni azokat az ügyeket, amikre rendszeresen rákérdezek. Mindenre azt mondják majd, hogy fogjam be a számat, mert részesültem állami pénzből. De ha hazudnak, legalább hazudjanak pontosan”.

Ajánlom

További belföldi híreink