Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-27 10:34:00

Budapestre jön az egyiptomi elnök

Az atv.hu úgy értesült, hogy a közeljövőben Magyarországra látogat Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő.

Értesülésünket megerősített Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője is, aki elmondta, a tervek szerint június 5-én érkezik hivatalos látogatásra Budapestre az egyiptomi elnök.

abdel-fattáh esz-szísziAbdel-Fattáh esz-Szíszi

Havasi hozzátette: a program szervezés alatt áll, így további információkat később közölnek majd azzal kapcsolatban.

Orbán Viktor 2011 februárjában járt Egyiptomban, még a Mubarak-éra idején, néhány nappal azelőtt, hogy kitört volna az arab tavasz. Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt később elítélték, az államfői székben a Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Murszi követte, akit a napokban ítéltek halálra. 2013-ban a katonaság vette át a hatalmat Egyiptomban, tavaly pedig megválasztották elnöknek Abdel-Fattáh esz-Szíszi tábornokot.

A Hetek tudósítója korábban több egyiptomi újságíróval együtt kinyomozta, hogy Szíszi tábornok Kairó Gamaléja negyedében született 1954. november 19-én, a Haret El Berkúkia utca 7. szám alatt. Életének első harminc évét pedig ott is töltötte.

A Hetek tudósítójának a tábornok volt szomszédjai és iskolatársai elmesélték, hogy asz-Szíszi egy hagyományos muszlim családba született. Édesapját Huszein Khalid asz-Szíszinek hívták, két felesége volt, akiktől összesen tizennégy gyermeke született. A második házasságából született Abdel Fattah, két fiútestvére van, Ahmed, Huszein és öt lány.

A szomszédok elmondása szerint a családfő keménykezű volt: egyetlen iskolán kívüli tevékenységet tűrt el, ez pedig a mecsetbe járás és a spirituális tanulás volt. Innen ered Szíszi vallásossága: tartja a napi öt imádságot és a pénteki imát is.

A fiatal Szíszi a helyi iskolákba járt, 1967-ben lépett be a hadseregbe, nehéz időkben, hiszen Egyiptom éppen egy Izraellel szemben elveszített háborún volt túl, és a vereségért a társadalom a haderőket hibáztatta. A katonaságnál páncélos hadviselést tanult, hamar felismerték jó szervező képességét és éleslátását, katonai karrierje üstökösként ívelt fölfelé.

Amikor eljött az idő, családja feleséget választott neki: egy Entiszár nevű helybeli nőt vett el. Ebből a házasságból négy gyermek született, három fiú és egy lány.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink