Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-15 08:20:00

Szabó: 50 ezres alapjövedelmet szeretnénk

Az alapjövedelem bevezetése tudná gyorsan és radikálisan csökkenteni a szegénységet Magyarországon - ezt Szabó Tímea mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában az OECD felmérésére reagálva.

A magyarok harmadával fordult elő a múlt évben, hogy nem volt pénze ételre a családjának - állítja egy OECD tanulmány. Ezzel az ötödik hely a miénk. Csak Indonéziában, Törökországban, Mexikóban és Dél-Afrikában rosszabb a helyzet. A PM országgyűlési képviselője kijelentette, azt szeretnék, hogy az alapjövedelem havi 50 ezer forint legyen, a kismamáknak pedig 75 ezer. Ezzel párhuzamosan a nettó minimálbért 100 ezer forintra kellene emelni, tette hozzá a politikus, aki szerint ez a rendszer szüntetné meg Magyarországon a ma már lassan tarthatatlan helyzetet.

Szabó kiemelte: az említett OECD jelentés 2012-es, és a 2007-es méréssel hasonlították össze, akkor 15-17 százalék volt azok aránya, akikkel előfordult, hogy nem tudtak élelmet venni, tehát 2012-re a duplájára nőtt ez az arány. Az uniós országok közül messze nálunk a legrosszabb a helyzet, mondta Szabó Tímea, aki hozzátette, Balog Zoltán szívesen hivatkozik a KSH adataira, hogy csökkent a szegénység, de ha jobban megnézzük a számokat, mondta, akkor látjuk, hogy a több gyerekes családoknak ma a fele a szegénység küszöbén egyensúlyoz. Szabó szerint felháborító, hogy egész szektoroknak akarják 2-3 ezer forinttal kiszúrni a szemét, holott közben hatalmas presztízsberuházásokra költ a kormány. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink