Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-06 07:37:00

Végrehajtói Kamara: feljelentették a miniszteri biztost

„Befolyásolni akarta” a kamarai közgyűlést, „üzlettársait és az általa preferált jelölteket akarta jogtalan előnyhöz juttatni”, olvasható abban a feljelentésben, amelyet magánokirat hamisítás és hivatali visszaélés gyanúja miatt tettek Szekér Judit ellen.

Magánokirat hamisítás és hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentést tettek Szekér Judit miniszteri biztos ellen- derül ki az atv.hu birtokába jutott dokumentumokból.

„Schmidt Zoltán nevét odahamisították”

A feljelentő szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) mellé kirendelt miniszteri biztos „befolyásolni akarta” az április 24-ére összehívott kamarai közgyűlést, „üzlettársait és az általa preferált jelölteket akarta jogtalan előnyhöz juttatni”. A feljelentő szerint ehhez Szekér felkért egy ügyvédet, „hogy a kamarai választáson jelenjen meg és annak kimenetelét akképp befolyásolja, hogy az általa preferált jelölteket válassza meg a közgyűlés”.

szekér judit trócsányi lászló igazságügyi miniszterrelSzekér Judit Trócsányi László igazságügyi miniszterrel

A feljelentő állítása szerint „Szekér Judit iratokat adott át felhatalmazás nélkül” az ügyvéd irodája részére, valamint a „meghatalmazásokra Schmidt Zoltán nevét hamisította az aláíráshoz” és ez kimeríti a magánokirat-hamisítás bűntényét. A feljelentő közlése szerint hivatali hatalommal való visszaélés gyanúját az veti fel, hogy „Szekér Judit úgy akarta jogellenesen előnyben részesíteni (…) az általa preferált jelölteket, hogy (…) az ügyvédet arra utasította, hogy jelenjen meg a közgyűlésen és az összes tisztségviselőnek a választhatóságát tiltsa meg akképpen, hogy a jelölőlapokra se kerülhessenek fel ezek a jelöltek”.

Hangfelvétel

Az atv.hu birtokába került egy hangfelvétel is, melyen Schmidt Zoltán a közgyűlésen történteket ismerteti. Az MBVK korábbi elnöke hallgatóságának azt mondta, hogy az említett szerződést, melyet a nevében valaki aláírt, nem látta, tartalmát nem ismerte. „Senkivel erről nem beszéltem, ehhez képest minden lap alján ott van, hogy Schmidt Zoltán elnök és a végén is. Mellette a "h" betű és Dr. Szekér Judit aláírása”- hangzik el a hangfelvételen.

Megkerestük Schmidt Zoltánt a történtekkel kapcsolatban, azonban a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara volt elnöke nem kívánt nyilatkozni.

Cikkünk megjelenése után közleményt adott ki a végrehajtói kamara, melyben azt írják, hogy a miniszteri biztossal szemben ők semmilyen feljelentést nem tettek. "A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara, valamint a 2015. április 24. napján megválasztott elnöksége elhatárolódik a feljelentéstől"- áll a közleményben. Hozzáteszik: a kamara "az igazságügyi kormányzattal, valamint dr. Szekér Judit miniszteri biztossal továbbra is folyamatos együttműködésre és kommunikációra törekszik, amelyre irányuló szándékát ezúton is visszavonhatatlanul kinyilvánítja".

Az ügyészség vizsgálódik, a tárca bizalma töretlen

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az atv.hu-val közölte, hogy megkapták a feljelentést és vizsgálják annak tartalmát. Hozzátette: először azt vizsgálják, hogy a hatáskörükbe tartozik-e a döntés, ha igen, akkor három napon belül kell dönteniük arról, hogy nyomozást, vagy feljelentés-kiegészítést rendelnek el, vagy elutasítják a feljelentést.

Szekér Judit az Igazságügyi Minisztérium sajtófőnökéhez irányított kérdéseinkkel, aki közölte, hogy a tárca még nem értesült a feljelentésről. Kaleta Gábor hozzátette: "az Igazságügyi Minisztérium elkötelezett a magyar bírósági végrehajtói rendszer reformja mellett, a tárca bizalma Szekér Juditban töretlen".

A sok panasz miatt jött a miniszteri biztos

Ahogy nemrég beszámoltunk róla, tavaly év végén az igazságügyi miniszter miniszteri biztost nevezett ki a végrehajtói kamara élére, azzal indokolva a döntést, hogy sok panasz érkezik a végrehajtásokkal kapcsolatban és a rendszer nem úgy működik, ahogy kellene. Szekér Judit széles jogköröket kapott az MBVK pénzügyi, jogi és informatikai átvilágítására, melynek eredményeképpen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt feljelentést is tett a tárca, majd nyomozás is indult az ügyben.

A miniszteri biztos kinevezése óta a kamara befolyásos tagjai és a kormány között egyfajta versenyfutás bontakozott ki: előbbiek az április 24-i tisztújítással szerették volna lezárni a botránysorozatot, utóbbi viszont eldöntötte, hogy újraszabályozza a végrehajtók működését és gyakorlatilag bedönti az MBVK-t. Szekér koncepcióját a múlt héten a kormány el is fogadta.

Hiába a jogszabály, Császtiékat újra megválasztották

A parlament idén már egyszer módosította a végrehajtókról szóló törvényt és megszavazták például, hogy a kamara tisztségviselői csak egyszer legyenek újraválaszthatók. Ezzel szemben az április 24-ei közgyűlésen megválasztották a kamara elnökségi tagjait, akik között több olyan személy is van, akik korábban többször is töltöttek be már vezetői tisztséget a kamaránál. Ilyen például Császti Ferenc és Orell Zsolt is.

Az elnökség saját tagjai közül végül Tóth Dénest választotta meg elnöknek, a kamara alelnöki tisztségét pedig Várady Zoltán töltheti be.

Az Igazságügyi Minisztérium a döntésekkel kapcsolatban egyelőre csak annyit közölt, hogy megvizsgálják a MBVK közgyűlésén hozott határozatok törvényességét. Ha valamelyik ellentétes a bírósági végrehajtásról szóló törvénnyel, akkor a minisztérium felhívja a kamarát a jogszabálysértés megszüntetésére – tették hozzá.

További belföldi híreink