Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-05-05 08:00:00

Egyedülálló nőket használnak ki Facebookon az új csalók

A hiszékenységre alapoznak a Facebook vámszedői, akik főként egyedülálló nőket jelölnek ismerősnek. Afganisztánban szolgáló amerikai katonának adják ki magukat. Azt állítják: elvesztették rákbeteg feleségüket, és egyedül nevelik a gyerekeiket. Egy ajkai nő is bedőlt a csalóknak: pedig az amerikai férfi szinte érthetetlen magyarsággal írt neki. Akkor kezdett gyanakodni, amikor 2 ezer eurót kért tőle az ismeretlen egy csomagért.

Az egyedülálló ajkai nő az interneten ismerkedett meg egy magát amerikai katonának kiadó férfival. Az első üzenet, amit kapott, magyarul íródott ugyan, de alig érthető fogalmazással érkezett. „Ez egy nagyon szimpatikus levél volt fotókkal, és akkor elkezdtünk beszélgetni átlagos dolgokról. Ez volt a nem is tudom, hogy minek mondjam, a beetetés”- mesélte Híradónknak az érintett.

A nő gyanúját azzal is próbálta altatni az ismeretlen, hogy egy alkalommal videós beszélgetést is folytattak. Az állítólagos amerikai ezredes később egy csomagról kezdett írogatni, melyért kétezer eurót kért. Amikor áldozata akadékoskodott, akkor fenyegetni kezdte, állítólag még a nő gépébe is belepiszkált.  

„Most már hallom, hogy nagyon sok nővel ezt megcsinálják, hogy bejelölnek, beszélgetünk, ismerkednek és akkor a végén az van, hogy pénzt kérünk, ha nem adsz, akkor megöljük a családodat, a gyerekeidet, téged és mindenkit”- magyarázta az áldozat.

A közösségi médiákat kutató szakértő szerint ismeretlentől érkező üzenetek esetén érdemes gyanakodni. „Első körben kérdezzük meg, hogy honnan származik az ismeretség. Ha erre nem tud egyértelmű választ adni, akkor nem érdemes bejelölni, vagy visszajelölni, mert ilyen esetben fordulhatnak elő, hogy adathalászokkal állunk szemben, esetleg pedofilokkal, vagy olyan emberekkel, akik ki akarják használni a bizalmunkat”- magyarázta Klausz Melinda.

Az ajkai nő esete is óvatosságra inti az internet gyanútlan, sok esetben az átlagosnál is hiszékenyebb felhasználóit. Őket ugyanis bármire rá lehet beszélni, legyen szó adakozásról, vagy a bankkártyájuk adatainak megadásáról. A nő egyébként próbált feljelentést tenni, de a rendőrök azzal küldték el, hogy ilyen esetekben tehetetlenek.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink